שתף קטע נבחר

ההסתרה בתיק כרמון: לחץ פסול, מדובב בעייתי

בפנייתם לבית המשפט העליון טוענים בסנגוריה הציבורית כי מצאו בפרקליטות מחוז חיפה "תיק מודיעין" ובו למעלה ממאה מסמכים שלא הועמדו לעיונה של ההגנה, בשל דרישה משטרתית. עוד נטען כי פעילות המדובב בחקירה היתה לקויה

הסנגוריה הציבורית מציגה: כך נפתח מחדש את תיק רצח דפנה כרמון . יותר מ-27 שנים אחרי רצח החיילת מחיפה, מוצגות היום (א') ראיות לכאורה שאמורות לזכות את שני המורשעים ברצח, האחים כמאל סביחי ומוחמד סביחי, שיושבים בכלא כבר חצי יובל. לטענת הסנגוריה הציבורית, הרשעתם התבססה על הודאות שווא, הסתרת חומרי חקירה ושקרים של שוטרים.

  

גילויים חדשים על רצח דפנה כרמון? סיקור מקיף ב-ynet:

 

בפנייתם לבית המשפט העליון למשפט חוזר כתבו העותרים: "נציגי הסנגוריה הציבורית מצאו בין היתר בעת עיון בחומר המצוי במשרדי פרקליטות מחוז חיפה קלסר שעליו נכתב 'תיק מודיעין'

ובו למעלה ממאה מסמכים שלא הועמדו לעיונה של ההגנה. קלסר זה הוסתר מההגנה באופן מכוון בעת המשפט וכולל חומר חקירה רלוונטי הנוגע ללב הפרשה". 

 

עוד טענו בסנגוריה הציבורית כי תיק המודיעין שהוסתר כולל מידע רב הנוגע לפגמים שנפלו בהפעלת מדובב בשם עלי אברהים בעת החקירה. אותו אדם מסר לשני הנאשמים מה שותפיהם מסרו. "פעולותיו של אברהים מעוררות חשש של ממש כי פעל על מנת ללמדם מה עליהם לומר בהודאותיהם. כמו כן הפעיל על מוחמד סביחי לחץ פסול להודות, בכך שמסר לו כי אביו נעצר וכי ההודאה תביא לשחרורו".


אנשי הסנגוריה הציבורית במסיבת העיתונאים (צילום: ירון ברנר)

 

כן נמצאו בתיק שלא הועבר לצוות ההגנה במשפט מסמכים המצביעים על מעצר אביהם של האחים סביחי, במטרה להפעיל לחץ פסול על מוחמד להודות, למרות שהאב לא היה חשוד ולא נחקר. בנוסף נטען כי בניירת היה תיעוד למעורבות של השב"כ בחקירה, למרות שהכחיש כל מעורבות.

 

"אלימות קשה הגובלת בעינויים"

לדברי סגן הסנגורית הציבורית הארצית, ד"ר יואב ספיר, "אלימות קשה הגובלת בעינויים הופעלה נגד חשודים, ואין שום ראיה ממשית חיצונית לאשמת האחים מלבד ההודאה שלהם במשטרה". הוא ציין כי האפשרות להרשיע על סמך הודאה כזו עדיין קיימת במשפט הישראלי, "דבר שהוא בעינינו חמור ביותר ומתמרץ את המשטרה לחלץ הודאה מחשוד בלי לחפש ראיות נוספות".

 

הסנגורית הציבורית הראשית, ענבל רובינשטיין, הדגישה במסיבת העיתונאים היום כי הטענות להסתרת חומרי חקירה מופנות כלפי המשטרה, שהיא האחראית לרוב על "תיקי מודיעין", ולא הפרקליטות: "כשאתה מעיין בקלסר אתה מבין למה כל נייר ונייר משם לא רצו שיגיע לידי ההגנה", אמרה.

 

הממונה על משפטים חוזרים בסנגוריה הציבורית, עו"ד אפרת פינק, השיבה לתהיות לגבי שני המורשעים האחרים: "הפגמים נפלו בחקירה של כל ארבעת המעורבים. בשלב זה הוחלט להגיש בקשה למשפט חוזר רק בעבור האחים סביחי וזה בגלל ניגוד עניינים פוטנציאלי בין הארבעה - מכיוון שקוזלי הפליל את האחים הטענה היא שלא ניתן לייצג את כל הארבעה. ייתכן שבשלב מאוחר יותר יגישו עוד אחרים בקשה בשם השניים האחרים".

 

גופת החיילת נמצאה שבועות לאחר שנעלמה

תחילת הפרשה ב-11 ביוני 1982, אז יצאה כרמון, בת 19, עם חברתה מביתה בחיפה כדי לבקר אצל הורי חבריהן שהיו בצבא. בלילה עשתה כרמון את הדרך לביתה לבד, אך לא הגיעה אליו. שלושה שבועות לאחר היעלמותה מצא רועה צאן את שרידי גופתה בקרבת צומת עוספיה.

 

כמעט שלוש שנים לאחר הרצח, הציע אחמד קוזלי - שנעצר בפרשת רצח הנער דני כץ - למסור מידע לחוקריו תמורת הפיכתו לעד מדינה.

המידע שמסר הוביל למעצרם של שלושת הנאשמים הנוספים, האחים סביחי ובן דודם עאטף סביחי, שהודו במשטרה בחשדות שיוחסו להם.

 

ב-1987 הורשעו כמאל ומוחמד ברצח הצעירה, בחטיפה לשם ביצוע אונס ובאונס ונגזרו עליהם שני מאסרי עולם. בית המשפט העליון דחה את ערעורם של השניים ושל שני המורשעים הנוספים, אחמד קוזלי ועטאף סביחי, שטענו כי הודאותיהם בפרשה אינן קבילות וכך גם שחזור הרצח. ב-1999 הגישו הארבעה בקשה למשפט חוזר לבית המשפט העליון, אולם הנשיא בדימוס אהרן ברק דחה אותה. ביולי אשתקד קבע בית המשפט המחוזי בחיפה כי אין להפחית שליש ממאסרו של מוחמד סביחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"גם השב"כ היה מעורב"
צילום: ירון ברנר
דפנה כרמון
מומלצים