שתף קטע נבחר

אחרי 25 שנה בכלא: רוצחי דפנה כרמון זכאים?

ביוני 1982 נרצחה דפנה כרמון, החיילת מחיפה. עכשיו טוענים בסנגוריה הציבורית כי יש ראיות חדשות, שעשויות לזכות שני אחים, מבין ארבעת המורשעים ברצח. הבוקר תוגש לבית המשפט העליון בקשה למשפט חוזר ובמקביל תכונס מסיבת עיתונאים מיוחדת, שבה ייחשפו הממצאים לכאורה על הודאות שווא ושקרים של שוטרים שהובילו להרשעה

כבר 25 שנים יושבים בכלא האחים כמאל סביחי ומוחמד סביחי, לאחר שהורשעו ברצח החיילת דפנה כרמון ב-1982. הסנגוריה הציבורית טוענת כעת שיש בידיה גילויים חדשים, מפתיעים ומהותיים, הנוגעים להרשעתם וכן ראיות המצביעות על התנהלות פסולה ולא חוקית של גורמי החקירה בפרשה. כל אלו - מאמינים בסנגוריה הציבורית - עשויים להביא לזיכוי. הבוקר (יום א') תוגש בקשה לבית המשפט העליון לקיים משפט חוזר לשניים.

 

בשעה 11:00 בבוקר תקיים הסנגוריה הציבורית מסיבת עיתונאים מיוחדת, שבה תחשוף את עיקרי הממצאים החדשים, מהם עולה חשש כבד שנגרם לשניים עיוות דין חמור ביותר ושהרשעתם התבססה על הודאות שווא ושקרים של שוטרים.

 

בבקשה החדשה למשפט חוזר, טוענת הסנגוריה הציבורית, כי במהלך עבודתה, הצליחה לאתר ראיות רבות שלא הוצגו בבית המשפט, לא במשפטם של השניים ולא בבקשה הקודמת למשפט חוזר. לדבריהם, הראיות נאספו בין היתר מתוך חומר החקירה שהועמד לעיונה של ההגנה מתוך חומר שהוסתר מההגנה ומתוך תיקי חקירה ותיקים משפטיים נוספים הנוגעים למעורבים בפרשה, ביניהם שוטרים.  


ארבעת הנאשמים בבית המשפט ב-1987 (מתוך ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

תחילת הפרשה ב-11 ביוני 1982 - אז יצאה כרמון, חיילת בת 19, עם חברתה מביתה בחיפה כדי לבקר אצל הורי חבריהן שהיו בצבא. בלילה עשתה כרמון את הדרך לביתה לבד, אך לא הגיעה אליו. שלושה שבועות לאחר היעלמותה מצא רועה צאן את שרידי גופתה בקרבת צומת עוספיה. כמעט שלוש שנים לאחר הרצח, הציע אחמד קוזלי - שנעצר בפרשת רצח הנער דני כץ - למסור מידע לחוקריו תמורת הפיכתו לעד מדינה. המידע שמסר הוביל למעצרם של שלושת הנאשמים הנוספים, האחים כמאל ומוחמד סביחי ובן דודם עאטף סביחי, שהודו במשטרה בחשדות שיוחסו להם.

 

ב-1987 הורשעו כמאל סביחי ומוחמד סביחי ברצח הצעירה, בחטיפה לשם ביצוע אונס ובאונס ונגזרו עליהם שני מאסרי עולם. בית המשפט העליון דחה את ערעורם של השניים ושל שני המורשעים הנוספים, אחמד קוזלי ועטאף סביחי, שטענו כי הודאותיהם בפרשה אינן קבילות וכך גם שחזור הרצח. ב-1999 הגישו הארבעה בקשה למשפט חוזר לבית המשפט העליון, אולם הנשיא בדימוס אהרון ברק דחה אותה. ביולי אשתקד קבע בית המשפט המחוזי בחיפה כי אין להפחית שליש ממאסרו של מוחמד סביחי.

 

באוקטובר 2008 פורסם ב-ynet כי הסנגוריה הציבורית בודקת את האפשרות להגיש בקשה חוזרת בעניין. במהלך החודשים האחרונים בחנו הסנגורית, עו"ד ענבל רובינשטיין, סגנה ד"ר יואב ספיר ועו"ד אפרת פינק ראיות חדשות שיעמדו בבסיס הבקשה למשפט חוזר. הראיות החדשות, כך פורסם, כוללות תיק מודיעין חסוי שלא הובא לעיון ההגנה בזמן המשפט. מהתיק אף עולה, לטענת הסנגוריה, כי אחד המדובבים מטעם המשטרה בתא בו היו עצורים שני המורשעים, שיקר כשדיווח על הודאותיהם. כמו כן, מעלה הסנגוריה השגות על קלטת השחזור של הרצח.

 

לדברי בכירים בסנגוריה הציבורית, בראיות החדשות יש כדי לשנות את תוצאות המשפט. על הבקשה חתומה עו"ד פינק, הממונה על תחום המשפטים החוזרים בסנגוריה הציבורית הארצית, שיחד עם צוות של עובדים פנימיים וחיצוניים, בדקו במשך שנים את הנושא והגיעו למסקנה שהתיק חייב להיפתח מחדש.

 

אחד משופטי בית המשפט המחוזי בחיפה בדימוס, שהרשיע את הנאשמים בפרשת דפנה כרמון, אמר ל-ynet: "אם היו לי ספקות, לא הייתי מרשיע אותם. שופט לא צריך להגיב על כל פסיקה שלו שעומדת בפני ערכאת ערעור גבוהה יותר". דובר משרד המשפטים, משה כהן, אמר כי "הפרקליטות אומרת את דבריה, על פי הכללים המקובלים, בתוך אולם בית המשפט". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דפנה כרמון ז"ל
מוחמד סביחי. מערער שוב
צילום: גיל נחושתן
מומלצים