שתף קטע נבחר

גוגל מציגה: פצצה ושמה כרום / פרשנות

ההצהרה של גוגל מאתמול על פיתוח מערכת הפעלה משלה, תשנה משמעותית את עולם המחשוב בשנים הקרובות. איך יראה מערך הכוחות החדש, למה זה טוב ללינוקס והאם במיקרוסופט צריכים להתחיל להזיע?

"המסר של המשתמשים ברור: מחשבים צריכים להשתפר. אנשים רוצים להגיע לדואר האלקטרוני שלהם בקלות, בלי לחכות שהמחשבים שלהם יעלו, ושהדפדפנים יפתחו. הם רוצים שהמחשבים שלהם יפעלו במהירות, כמו ביום שקנו אותם.

 

"שהמידע שלהם יהיה נגיש מקום שהם נמצאים, בלי לדאוג שהמחשב שלהם ילך לאיבוד או ששכחו לגבות את המידע.

 

"יותר מכך, הם לא רוצים לבזבז שעות כדי לגרום למחשבים שלהם לעבוד עם חומרה חדשה שקנו או לדאוג לעדכוני תוכנה. בכל פעם שלמשתמשים שלנו יש חוויית מחשוב טובה יותר, גוגל מרוויחה אף היא, משתמשים מאושרים יותר שוודאי יבלו יותר זמן ברשת".

 

– מתוך הבלוג הרשמי של גוגל

 

עם החזון האוטופי הזה, הטילה אתמול (ד') גוגל את הפצצה שלה, שתזעזע את עולם המחשבים מקצה לקצה, בהודעה שהוציאה בבלוג החברה. גוגל, שהשם שלה הפך כמעט מילה נרדפת לאינטרנט - נכנסת ברצינות לשוק מערכות ההפעלה. מחשבים המבוססים על ChromeOS (המערכת נקראת על שם הדפדפן של גוגל) יצאו לשוק עד סוף 2010.

 

ההכרזה של גוגל טורפת את הקלפים בכל עולם המחשוב ומייצרת מערך כוחות חדש. איך ייראה המערך הזה? ומי צריך לחשוש מכניסתה של גוגל לשוק של התוכנה הכי חשובה – התוכנה שמניעה את גלגלי המחשב?

 

הבריונים מרדמונד

אין ספק שהמטרה העיקרית בכוונת של גוגל היא מיקרוסופט. ChromeOS מכוונת ישירות לעסקי הליבה של מיקרוסופט: מערכת ההפעלה Windows (ובעקיפין, גם אופיס). אבל זוהי רק תחילת הסיפור.

 

Windows היא אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של מיקרוסופט, אבל עיקר המכירות שלה מגיע ממכירת מערכות הפעלה מראש ליצרניות חומרה, כדי שישלבו אותן במחשבים חדשים.

 

לאורך השנים, מיקרוסופט הפגינה מדיניות בריונית ומונופוליסטית בנושא, וכופפה את ידיהן של יצרניות החומרה לעשות שימוש במערכת ההפעלה שלה, במקביל לחתימת הסכמים לאספקת מערכות הפעלה למגזר הציבורי והממשלתי כמעט בכל העולם – ובכך הבטיחה גם את דור המשתמשים הבא שלה (על ידי אספקה לבתי ספר).

 

ליצרניות החומרה לא הייתה ברירה: המשתמשים הותנו להכיר רק את Windows. מה שקרה הוא שאלטרנטיבות טובות (OSX של אפל ולינוקס) נדחקו לשוליים ומחזיקות אך באחוזים בודדים מהשוק, במקרה הטוב.

 

אבל לא עוד. העידן הזה תם, וגם מיקרוסופט יודעת זאת ומנסה להשתנות. ChromeOS של גוגל עתידה לשנות את התמונה, בראש ובראשונה, בשוק הנטבוקים -  המחשבים מחשבים זעירים, עם חומרה פחות או יותר אחידה, שגם ככה צורכים בעיקר שירותים מהרשת – הממלכה של גוגל. זהו הפתח הנכון ביותר מבחינת גוגל להיכנס לשוק (תיכף נסביר מדוע). גוגל היא ענק שלא יירתע בקלות, והיא מספיק גדולה על מנת לגבות את היצרנים מול הלחצים של מיקרוסופט ולשכנעם לתת הזדמנות למערכת ההפעלה שלה.

 

אבל התוכנית של גוגל ברורה: קודם הנטבוקים ואחר כך שוק המחשבים כולו, וגוגל אינה מסתירה זאת. ChromeOS מיועדת לתמוך בסופו של דבר גם במחשבים שולחניים, היא מצהירה. בטווח הארוך, המונופול של מיקרוסופט בשוק מערכות ההפעלה - עשוי להסתיים. זה לא יקרה מחר.

 

קרבות בין עננים

החלק השני של הסיפור, הוא דווקא תחום שירותי הרשת, שדה הקרב הנוכחי והעתידי על ליבו של הצרכן, שמבוסס על הטכנולוגיה הידועה בשם "מחשוב ענן". הרעיון שעומד מאחורי מחשוב ענן, הוא שכל המידע שלכם, קבצים, תמונות סרטים ומוזיקה מאוחסנים אי שם בקבוצת שרתים ענקית – המכונה "ענן". שום דבר מהמידע שלכם לא יישמר מקומית – וזו גם המחשבה מאחורי ChromeOS. הכל נשמר ברשת.

 

ועכשיו הקרב הגדול הוא – מי יזכה לאחסן את המידע שלכם? מי משתי הענקיות תוכל לחטט לכם (אוטומטית, אוטומטית, כמובן ללא מגע יד אדם) בדואר, בתמונות, בקבצים ובמסמכים כדי לספק לכם פרסומות ממוקדות יותר, כאלה שבאמת יגרמו לכם להקליק עליהן?

 

זו שאלת מיליון הדולר - וזו המלחמה האמיתית שבגינה גוגל מוציאה מערכת הפעלה משלה, שכמובן תעשה שימוש בכל השירותים המקוונים מבית גוגל – וגם אתם. לשם כך אגב, הסירה החברה אך שלשום את תווית ה-Beta מכל השירותים הרלוונטיים: Gmail, Calendar ומעל לכל – Google Docs, התשובה של גוגל לאופיס של מיקרוסופט.

 

פינגווין, זוז הצדה

בצעד שאימת את חרושת השמועות שמתרוצצת ברשת כבר מספר שנים, גוגל הודיעה כי מערכת ההפעלה שלה תתבסס על לינוקס. צעד זה הוא הדבר הכי טוב שקרה לתוכנה חופשית ולתנועת הקוד הפתוח (שני מושגים נפרדים, אגב) אולי מאז לידתה של אובונטו (מערכת הפעלה חופשית, מבוססת לינוקס), והבעת אמון אדירה.

 

אך מעבר להבעת האמון, מדובר כאן גם בדחיפה מעשית קדימה של לינוקס. גוגל, שתמיד ניהלה רומן לוהט עם הקוד הפתוח (בניגוד למיקרוסופט, שרק בשנתיים האחרונות החלה לשנות דרכיה בעניין), גם תתרום משאבי תכנות וכוח אדם גדולים, תתרום קוד ובעיקר – את הגב החזק שלה ואת שמה הטוב.

 

יצרני חומרה עד היום לא טרחו להעיף מבט בכיוונה של לינוקס ולכתוב לה מנהלי התקנים (דרייברים) בשל נתח השוק הזעום שלה - כלומר לעיתים קשה עד בלתי אפשרי להפעיל חלק מהמצלמות, המדפסות, ומוצרים שונים עם מחשבים ללא Windows. לינוקס מצדה לא הצליחה להגדיל את נתח השוק שלה בדיוק מאותה סיבה – מצב ביצה ותרנגולת קלאסי.

 

ואז באה גוגל. היכולת שלה לשכנע יצרני חומרה לעבוד עם מערכת ההפעלה שלה, ולכתוב לה מנהלי התקנים, תסלול את הדרך של לינוקס לזרם המרכזי. לצד טאקס הפינגווין תצטרף האווזה (GoOSe) של גוגל.

 

הצד האפל של הכרום

הדבר האחרון שנצטרך לתת עליו את הדעת, הוא עניין הפרטיות. מערכת ההפעלה היא אחד החלקים החסרים בפאזל של חיינו הדיגיטליים שגוגל מרכיבה לעצמה: תחת ChromeOS, אנחנו ננהל את כל הקבצים שלנו ברשת, לגוגל יהיה מידע על החומרה שלנו ומתי אנחנו עושים מה במחשב האישי.

 

החברה שכבר כיום נשמעות כלפיה טענות קשות בגלל אי שמירה על פרטיות משתמשיה, תצטרך לתת הסברים טובים מאוד במרוצת חודשים הקרובים לגבי מה היא הולכת לעשות עם המידע שלנו ולשפוך אור על הצד האפל של כרום. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב אצלכם במחשב: ChromeOS
צילום: index open
מומלצים