שתף קטע נבחר

זירת הקניות

התחנה הפחמית: החל שלב התנגדויות הציבור

הוועדה לתשתיות לאומיות, שאישרה את הקמת התחנה הפחמית הנוספת באשקלון, הודיעה כי נפתח שלב של 30 יום בו הציבור מוזמן להגיש התנגדויות למהלך. ארגוני הסביבה חידשו את קמפיין: "ותחנה פחמית לא תפתור באופן מהיר ויעיל את המחסור לכאורה בחשמל... כולנו יודעים שחשמל אפשר לייצר בדרכים רבות, נקיות הרבה יותר"

התוכנית להקמת תחנת הכוח הפחמית באשקלון מתקדמת עוד שלב, וביום שישי הודיעה הוועדה לתשתיות לאומיות כי החל פרק זמן של 30 יום במהלכו יכול הציבור להציג התנגדויות למהלך.

 

המחלוקת על התוכנית נמשכת זמן רב. מצד אחד טוענים במשרד התשתיות ובחברת החשמל כי הביקושים לחשמל הולכים וגדלים ואין רזרבות, כך שגובר החשש להפסקות חשמל, בעיקר בתקופות של ביקושי שיא כמו בימים חמים מאוד או קרים מאוד. בחברת החשמל טוענים גם כי אם הציבור בישראל רוצה להפחית את הזיהום הנפלט מתחנות הכוח, יש להקים עוד תחנה כך שניתן יהיה להשבית את תחנות הכוח האחרות ולשדרג אותן לסטנדרטים נקיים יותר.

 

מנגד, משרד הבריאות הודיע רשמית כי הוא מתנגד להקמת תחנות פחמיות הפולטות זיהום אוויר, והזהיר שהקמתן בסמוך למרכזי אוכלוסיה עלולה לפגוע בבריאות תושבי האזור. גם הרשויות המקומיות באזור חוששות מפגיעה בבריאות התושבים כתוצאה מזיהום האוויר.

 

המשרד להגנת הסביבה מצידו טוען שיש לבחון מחדש את המהלך שכן גילוי מצבורי הגז הגדולים בחודשים האחרונים מעלה את האפשרות הסבירה שניתן יהיה להפיק מהם חשמל בטווח הבינוני באופן שלא יפלוט זיהום אוויר רב כמו שריפת פחם. השר גלעד ארדן אמר זאת מפורשות עם כניסתו לתפקיד.

 

עוד על התחנה הפחמית:

 

במשרד טוענים עוד כי בעידן שבו המגמה העולמית היא הפחתת זיהום האוויר ופליטת גזי החממה, יש צורך לבחון ברצינות אפשרות של הפקת חשמל "נקי" יותר, אחרת אפשר שבעתיד הקרובת תידרש ישראל לשלם מחיר כבד עבור ייצור חשמל מפחם, הפולט הרבה מאוד גזי חממה לאוויר.

 

ארגוני הסביבה: התחנה מיותרת

ארגוני הסביבה טוענים שאזלת היד של חברת החשמל, שלא נערכה לאבטחת רזרבות אינה מצדיקה הקמה של תחנה שתזהם את האוויר. עוד הם טוענים כי מהלכים של חיסכון באנרגיה עדיפים, ומייתרים את הצורך בתחנה הפחמית.

 

הוועדה לתשתיות לאומיות דנה בכל ההיבטים הללו והכריעה לטובת הקמת התחנה. ביום שישי היא הודיעה לציבור כי העבירה את התוכנית להערות של ועדות התיכנון המרכזיות ולעיון הציבור - שמוזמן לשגר אליה התנגדויות אם הוא רואה עצמו נפגע מהמהלך.

 

ארגוני הסביבה, שמנהלים זה מכבר מאבק מתוקשר נגד התוכנית להקמת התחנה, מיהרו לפרסם תגובות על ההודעה ולקרוא לציבור לשלוח כמה שיותר התנגדויות לוועדה, כדי לנסות ולמנוע את הקמת התחנה כשתובא התוכנית לדיון.

 

גרינפיס: זה לא הפיתרון

השלוחה הישראלית של ארגון גרינפיס, המנהלת מאבק בהקמת התחנה הפחמית, מיהרה לקרוא לציבור להתגייס ולחתום על מכתבי התנגדות למהלך.

 

"חברת החשמל ומשרד התשתיות מנסים להפעיל לחץ על הציבור לקבל את תחנת הפחם כגזירה הכרחית, שאם לא תוקם יהיו כבר בקיץ הזה הפסקות חשמל. מה שחברת החשמל לא מספרת לציבור הוא שתחנת הפחם אינה הפיתרון המתאים והמיידי לביקושי השיא... ותחנה פחמית לא תפתור באופן מהיר ויעיל את המחסור לכאורה בחשמל בקיץ הנוכחי", אמרו בארגון. "... כולנו יודעים שחשמל אפשר לייצר בדרכים רבות, נקיות הרבה יותר".

 

הם ציינו כי משך ההקמה של התחנה הפחמית הוא שמונה שנים, או 5-6 שנים של הקמה בפועל. לעומתה, משך ההקמה של תחנה תרמו-סולארית באותו היקף הינו שנתיים בפועל וחוות רוח שנה וחצי. עוד ציינו בארגון כי אופן ההקמה של תחנה פחמית אינו גמיש, לעומת תחנה סולארית וחוות רוח הניתנות להקמה באופן מודולרי, ולכן גם יכולות לספק חלק מהחשמל הנדרש תוך כדי בניה והרחבה ובטווח זמנים מהיר בהרבה.

   

בארגון ציינו כי בחברת החשמל בונים תחנה שתעבור 24 שעות ביממה כל השנה רק כדי לתת מענה לביקושי שיא, שקורים רק כמה ימים בשנה, והדבר "מהווה חוסר אחריות משווע וסיכון הציבור".

 

מגמה ירוקה: ישראל תשלם ביוקר

ארגון הסטודנטים "מגמה ירוקה" מסר כי אסף כבר אלפי אלפי התנגדויות מהציבור, ובכוונתו לפתוח בקמפיין עם שורה של פעולות מחאה כדי להמשיך ולאסוף התנגדויות נוספות. "הציבור מבין את מה שמשרד התשתיות מסרב להודות בו: תחנה פחמית נוספת היא טעות, שישראל תשלם עליה בריאותית, כלכלית וסביבתית. ישראל חייבת להיערך לוועידת קופנהגן בדצמבר הקרוב, וכדי לעמוד ביעדים שוועידת קופנהגן תציב לישראל, אסור לבנות תחנה פחמית נוספת".

 

בארגון הדגישו כי ישנן חלופות טובות יותר מהקמת תחנה המבוססת על שריפת פחם. "... שילוב נכון של אנרגיות מתחדשות, שימור אנרגיה והעמדת בסיס הייצור על תגליות מצבורי הגז החדשים, מהווים מענה מיידי, זול ונקי לצורך הגובר לחשמל בישראל, תוך התחשבות בבריאות האוכלוסייה, משבר האקלים ואמנות בין-לאומיות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התחנה הקיימת באשקלון
צילום: שקד אנג'ל
הפגנה של גרינפיס נגד התחנה
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים