שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ארגוני הסביבה מקווים: הגז יבטל את הפחם

הארגונים והמפלגות "הירוקות" קראו לשר התשתיות לבטל את התוכנית להקים תחנת כוח פחמית באשקלון לאור גילוי מאגרי הגז בחיפה. במשרד התשתיות שמחים על הגז שהתגלה אך מצננים את ההתלהבות: שיטת ייצור החשמל בישראל לא תשתנה כל כך מהר

הדיווח על גילוי מאגר הגז טומן בחובו גם בשורה סביבתית: הוא משפר את הסיכוי שישראל תצליח להעביר כמעט מחצית מייצור החשמל שלה מפחם מזהם לגז - שמזהם פחות.

 

ארגוני הסביבה והמפלגות "הירוקות" קראו למשרד התשתיות לבטל נוכח הגילוי את התוכנית להקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון - אך זה כנראה שלא יקרה. במשרד התשתיות הלאומיות דאגו לצנן את ההתלהבות וטענו כי מדובר בכמות גז שתעזור למשק האנרגיה הישראלי ותפחית את התלות של בגז מיובא - אך לא תשנה אותו, ושאין כוונה לבטל תוכנית אחרות.

 

משרד התשתיות: צריך עוד גז

כיום מבוסס משק האנרגיה של ישראל על 69 אחוז שריפת פחם, 23 אחוז גז טבעי, כ-7 אחוזים של הפקת חשמל מסולר ומזוט וכאחוז של ניצול אנרגיות מתחדשות. על פי תוכנית משרד התשתיות, שאושרה לפני כשבוע על ידי הקבינט החברתי-כלכלי, עד 2020 יתבסס משק האנרגיה הישראל על 50 אחוז פחם, 40 אחוז גז ו-10 אחוזים אנרגיות מתחדשות - שמש ורוח. 

 

עוד על גילוי הגז ומשק האנרגיה:

 

יכולת ייצור החשמל של ישראל עומדת כיום על כ-11 אלף מגוואט, מתוכם כ-3,000 מגוואט המיוצרים בתחנות הכוח אשכול, גזר ורידינג - המבוססות על גז. בקרוב צפויים אתרים נוספים המייצרים בגז, כמו חגית וחיפה להיכנס גם הן למעגל הייצור, ולהוסיף יחדיו עוד כ-2,000 מגוואט. באופן זה ייגדל מרכיב הגז במשק החשמל הישראלי לכ-45 אחוז.

 

בהודעה שפרסם משרד התשתיות נכתב: "החדשות משפרות ללא הכר את מצבנו, אך הן אינן באות על חשבון פתרונות ופרויקטים אחרים אותם אנחנו מקדמים בימים אלה... המשק הישראלי יידרש בעשורים הקרובים לכמויות גז גדולות מאוד, בשל המעבר של חברת החשמל לשימוש מסיבי בגז טבעי, וכן מעבר של חלק ניכר מהתעשייה לגז טבעי... 

 

"אם אכן קידוח תמר יפיק את הכמויות עליהם מדובר, אזי התלות של מדינת ישראל בספקים אחרים תפחת, אך לא תיעלם לחלוטין ועלינו להמשיך ולקדם פתרונות נוספים להבטחת וגיוון מקורות האנרגיה של מדינת ישראל...", לשון ההודעה.

  

יועץ שר התשתיות, שרון קדמי, אמר ל-ynet כי מדובר בשמחה מוקדמת. "אורך הנשימה שלנו התארך כרגע, אבל אנחנו צריכים עוד מקורות גז שיוכלו לעזור לנו. בסך הכל יש לנו גז שאנחנו צריכים, בלי תמר אני לא יודע איך היינו עומדים ביעד של 40 אחוזים".

 

ארגוני הסביבה: לבטל את התחנה הפחמית

אך ארגוני הסביבה והמפלגות "הירוקות" טוענים כי גילוי הגז והקטנת התלות בגז מיובא יאפשרו לשנות את מרכיבי סל האנרגיה של ישראל ולכן יש לבטל את התחנה הפחמית באשקלון.

 

"'גרינפיס' מברך על מציאת מצבור הגז הטבעי ומקווה כי בעקבות כך ההשקעה והשימוש באנרגיה נקייה יגדלו ויאפשרו למדינת ישראל להשקיע ביתר שאת בתחום של אנרגיה מתחדשת, דוגמת אנרגיה סולארית", נכתב בהודעת הארגון. "אין כרגע לפואד שום תירוץ להמשיך עם כוונתו להקים תחנה פחמית שנייה באשקלון", אמרה עו"ד נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה ושינויי האקלים ב"גרינפיס".

 

עוד על המאבק בתחנה הפחמית:

 

"ההערכות המדברות על גילוי גז בהיקף כה נרחב מחייבות חשיבה מחודשת בניהול משק החשמל בישראל אשר עשויה להפוך את הקמתה של תחנה פחמית נוספת למיותרת", אמרה עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל "אדם טבע ודין". "יחד עם זאת, יש לזכור כי ייצור חשמל מגז טבעי, אמנם מזהם פחות מדלקים פוסיליים אחרים אך עדיין אינו מהווה תחליף לצורך של ישראל בצמצום צריכת החשמל ומעבר לאנרגיות מתחדשות", הוסיפה איסר-איציק.

 

ב"מגמה ירוקה" אמרו כי הגילוי יאפשר למדינת ישראל ליישם במלואן את תוכניות הייעול של משק האנרגיה, שהן לבדן חוסכות הקמה של תחנה פחמית נוספת, ויוכל להעניק מרווח נשימה לתושבי ישראל ולמשק החשמל. "ייצור חשמל בעזרת שריפת פחם מזהם עד פי 11 מתחנת כח המופעלת בעזרת גז טבעי, ופולט כמות כפולה של פחמן דו חמצני, גז החממה העיקרי הגורם להתחממות כדור הארץ. אנו קוראים לשר התשתיות לממש את הכרזותיו כי הוא 'שר התשתיות הירוק ביותר אי פעם' ולפעול באמת כנגד הקמת תחנה פחמית נוספת".

 

גם יו"ר מפלגת "הירוקים" פאר ויסנר קרא לבן אליעזר לבטל את הקמתה התחנה הפחמית. "העילה המרכזית להקמת תחנת הכח הפחמית היתה אי היכולת של מדינת ישראל לסמוך על מקורות גז חיצוניים , אך כעת העילה הזאת אינה רלוונטית עוד", כתב.

   

גם "התנועה הירוקה-מימד" קראה לגנוז את תוכניות הקמת התחנה הפחמית, מאותה סיבה. "... עתה, משנתגלו מאגרי הענק, יש לגנוז את תוכניות הקמת התחנה הפחמית אשר תביא לנזקים בריאותיים קשים לתושבי האזור", אמר ח"כ הרב מיכאל מלכיאור.

 

גם ח"כ דב חנין (חד"ש), הצטרף לקריאה: "בישראל ישנו גז טבעי איכותי, אך אין מקורות פחם כלל ועיקר. לאור זאת, לא ברורה ההתעקשות של משרד התשתיות על בנייתה של תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון. יש לעצור את תכניות בניית תחנת הכוח הפחמית באשקלון, ולהעדיף פתרון נכון וירוק יותר למען בריאות תושבי האזור, איכות הסביבה והכלכלה הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין שינוי בתוכניות. תחנת הכוח באשקלון
צילום: שקד אנג'ל
"הפחם הורג". הפגנה של גרינפיס
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים