שתף קטע נבחר

לבנון ואיראן מתחרות על שיקום נזקי המלחמה

שלוש שנים אחרי המלחמה, ממשלת לבנון מדווחת על הוצאה של 676 מיליון דולר על שיקום נזקים לבתים, בעיקר מתרומות של מדינות כמו סעודיה וכוויית. במקביל, מעבירה איראן מאות מיליוני דולרים דרך החיזבאללה

שלוש שנים לאחר המלחמה ובלבנון עדיין מלקקים את הפצעים. עבודות השיקום לתיקון נזקי ההפצצות הישראליות נמשכות - אולם בלבנון, כמו בלבנון, קיימת מחלוקת לגבי קצב העבודות.

 

הירוקים של השכן: טורים קודמים

 

בזמן שהממשלה מפרסמת נתונים מעודדים לגבי הזרמת כספי הסיוע, באופוזיציה טוענים כי הממשלה ממשיכה לגלות אזלת יד. עיקר הביקורת נוגעת לעובדה שעד כה לא זכו התעשיינים והחקלאים הלבנונים לראות אגורה אחת של פיצוי.

 

לטענת ממשלת לבנון, עד כה הוצאו כ-676 מיליון דולר על שיקום הנזקים שנגרמו לבתים. מרבית הסכום הגיע ממדינות תורמות. הממשלה טענה השבוע כי עד סוף יוני האחרון היא הקצתה את הרוב המוחלט של כספי הסיוע שהגיעו אליה ממדינות תורמות ומגופים שונים בשווי כולל של 460 מיליון דולר.

 

לטענת הממשלה, 93% מהסכום הופנה לשיקום בתים, בעיקר בדרום לבנון ובמעוז החיזבאללה בדרום ביירות - הדאחיה. הממשלה טוענת כי ברשותה עוד 36 מיליון דולר אותם היא מתכוונת להעביר לבעלי בתים שניזוקו וזאת לאחר שהם יפנו ל"רשות העליונה לסיוע" – הגוף הממשלתי האחראי על השיקום בלבנון.

 

לפי הפרסום הממשלתי, שהופיע בעיתון "אלמוסתקבל" הנמצא בבעלות משפחת אלחרירי, "הרשות העליונה לסיוע" טיפלה עד סוף יוני 2009 בכ-113 אלף בתים שניזוקו בזמן המלחמה.

 

תרומות גדולות מסעודיה; מאות מיליונים מאיראן

המדינה שתרמה עד כה את הסכום הגבוה ביותר לשיקום לבנון דרך הממשלה היא סעודיה - עם סכום כולל של כ-306 מיליון דולר. כווית תרמה 89 מיליון דולר. שתי מדינות שיחסיהן עכורים עם הממשלה הלבנונית – סוריה וקטאר - העבירו כספים באופן ישיר לבעלי בתים שבתיהם נהרסו בדרום לבנון.

 

ממשלת לבנון ציינה כי עד כה הזרימה סיוע למשפחות השהידים והפצועים בהיקף של כ-94 מיליון דולרים.

 

במקביל למסלול "הממלכתי" הזרימה איראן בשלוש השנים האחרונות מאות מיליוני דולרים דרך החיזבאללה למטרות שיקום בלבנון. כספים אלה הועברו ברובם לשיקום הדאחיה, המתקנים הצבאיים של הארגון וכן יכולותיו הצבאיות. כמו כן, החיזבאללה השתמש בחלק מהכסף לשיקום הבתים בו מתגוררים עיקר תומכיו בכפרי דרום לבנון.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות בלבנון. שלוש שנים למלחמה
צילום: רינת מלכס
מומלצים