שתף קטע נבחר

"החברות ששורדות הן הזולות, לא בהכרח הטובות"

בהייטק מתחילים להיראות סימנים ראשונים ליציאה מהמשבר: ברבעון השני חלה עלייה של 11% בהשקעות בחברות סטארט-אפ בהשוואה לרבעון הקודם. אך בכירים בענף לא ממהרים להכריז על סוף התקופה הרעה

מדד נאסד"ק, המייצג את מצב הרוח של המשקיעים בחברות הטכנולוגיה, זינק מאז מרס ב-52%. מתחילת החודש עלה המדד בכ-7%. לראשונה מפרוץ המשבר חלה גם בלימה במגמת הירידה בהשקעות בחברות סטארט-אפ בישראל. החברות גייסו 191 מיליון דולר ברבעון השני של השנה - כ-40% פחות מהרבעון המקביל אשתקד - אך סכום זה מייצג עלייה של 11% לעומת הרבעון הראשון.

 

 גם מפעלי אלקטרוניקה בארץ ובעולם, בהם מפעל נומוניקס בקריית גת, חזרו לעבוד במתכונת מלאה בעקבות חיסול מלאי מוצרי האלקטרוניקה. אלא שעבור אישים בכירים בהייטק, האופטימיות מוקדמת מדי. 

 

"ברבעון האחרון אנו אמנם עדים להתמתנות בתופעות של קיצוץ בארגונים שאיתם אנחנו עובדים, ולחזרה לראייה עסקית ארוכת טווח. עם זאת, עדיין אין סיבה להיות אופטימי בנוגע למצב הכלכלי, והחיים עדיין לא שבו למסלולם", אומר מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס.

 

"אף תעשיין עדיין לא מעוניין להשקיע סכומי עתק בגיוסי עובדים או בהתרחבות. כל מי שמפזר אופטימיות, עליו להיזהר, בהתחשב במדדים השליליים שמאפיינים את הכלכלה שלנו באחרונה: ירידה דרמטית ביצוא, התכווצות התמ"ג והאינפלציה הגואה".  

 

גם אורנה ברי, עד לאחרונה יו"ר איגוד קרנות ההון סיכון וכיום שותפה עצמאית בקרן ג'מיני, מתקשה לראות את האור בקצה המנהרה. ברי, המשמשת גם כיו"ר חברות ההייטק פריימסנס ורדוור וכחברת הנהלה בחברות סטארט־אפ אחרות, מדווחת שהיא מבחינה בעלייה בנפח הפעילות של חלק מהחברות שבהן היא מעורבת, אך לדבריה צריך להמתין עד נובמבר, אז תתברר תמונת המצב של הגירעון בקופת ארה"ב.

 

"בשוק תקין הורייזן לא הייתה נסגרת"

"אין לנו ביטחון עד שנראה השפעה ברמת הפריון והחוב הלאומי של ארה"ב. זה ישפיע גם על שער הדולר, שהוא קריטי לחברות ההייטק בישראל. אמנם הבורסה עלתה, אבל גם לכך יש השפעה שלילית על שער הדולר, וזאת לצד תופעות שליליות אחרות כגון הגירעון הממשלתי, האינפלציה ומדיניות התקציב". 

 

ברי מתייחסת גם לשיפור הקל בהשקעות הון סיכון בישראל: "ההשקעות מגיעות בעיקר לחברות שהן צרכניות מאוד צנועות של מזומנים, ומסוגלות לפעול בתקציב שניתן להן במשך שנתיים לפחות. לפיכך, אלה ששורדות אינן דווקא הטובות ביותר או חברות צעירות שבאמת זקוקות למימון. בשוק תקין, חברה טובה כמו הורייזן שנסגרה החודש, לא היתה נסגרת, מכיוון שהיה ניתן למצוא עבורה פתרון מימוני". 

 

המשקיע הסדרתי יוסי ורדי מעיד שגם בשמונת חודשי המשבר האחרונים המשיך להשקיע כהרגלו - הפעם, בשש חברות חדשות. "עת לזרוע ועת לקצור", אומר ורדי, "אני לא משנה את התנהגות ההשקעה שלי, גם אם השמים מתקדרים. רמת הגלישה באינטרנט ממשיכה לעלות, וישנה תנועה גדולה מאוד לאתרי החברות שלי. ההבדל בין ההייטק לחקלאות הוא שבחקלאות עובדים רק 181 יום, ובהייטק צריך לעבוד כל השנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים