שתף קטע נבחר

שטייניץ: הצמיחה לנפש עדיין שלילית

שר האוצר הציג בממשלה סקירה כלכלית לאור נתוני הכלכלה החיוביים שהתפרסמו לאחרונה. השר הזהיר: "עד שלא נראה ירידה משמעותית באבטלה לא נוכל לנוח על זרי הדפנה"

שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, הציגו ביום א' לחברי הממשלה סקירה כלכלית שעסקה בנושא "כלכלת ישראל - האומנם נקודת מפנה?" וזאת לאור נתוני הביצוע החיוביים שהתפרסמו בשבועות האחרונים. באוצר ציינו, כי מדובר בתחילתה של מסורת, על פיה תוצג לממשלה סקירה כלכלית על ידי שר האוצר ובכירי משרדו אחת לרבעון.

 

שטייניץ אמר בישיבת הממשלה: "בחודשיים האחרונים אנחנו רואים גידול ביצוא, גידול בגביית המסים, גידול באמון הצרכנים, המדד המשולב חיובי פעם ראשונה מזה יותר משנה וניכרת התחלה של צמיחה. חלק משמעותי במגמת השיפור נובע ממקורות כחול לבן, והעדות לכך היא כי על אף שהייצוא וההשקעות הזרות עדיין לא חזרו לקדמותם, אנו כבר רואים את סימני הצמיחה.

 

"ניתן להגדיר שתי השפעות פנימיות - ריאלית ופסיכולוגית. בתחום הריאלי מדובר בהרחבה בהוצאה הציבורית כבר מהרבעון השני וכן סיוע לשוק האשראי. בתחום הפסיכולוגי, שהוא לא פחות חשוב, ניתן לומר כי גיבוש התכנית הכלכלית, אישור התקציב הדו-שנתי ועסקת החבילה תרמו לתחושת היציבות והפחיתו את רמת אי הוודאות. פעולות אלו אף זכו לתמיכה מחברות הדירוג הבינלאומיות".

 

שטייניץ הדגיש, כי "עם זאת הזהירות מתחייבת. רק לפני חצי שנה היינו במשבר כלכלי חמור ביותר. אמנם נתוני האבטלה בישראל נמוכים מרוב מדינות המערב אבל עד שלא נראה ירידה משמעותית באבטלה, לא נוכל לנוח על זרי הדפנה. אנחנו חייבים להמשיך לבצע את התוכנית הכלכלית ולשמור על המשמעת התקציבית כדי באמת לחזור לצמיחה".


הצמיחה ברבעון השני ביחס למדינות העולם (מתוך מצגת של משרד האוצר) 

 

בסקירה כללו השר והמנכ"ל את עיקרי הפרמטרים הכלכליים החשובים לאור ההתפתחויות בשבועות האחרונים בהם: השיפור שחל בשוק ההון בארץ ובעולם, הצמיחה החיובית ברבעון השני בישראל ביחס לעולם (1% בקצב שנתי על פי אומדני הלמ"ס), השיפור בגביית המיסים הישירים ובעיקר המיסים העקיפים בחודש יולי, העלייה במדד המשולב של בנק ישראל, השיפור במדד הייצור התעשייתי ובפדיון ענפי המסחר, השיפור במדד מנהלי הרכש ועוד.

 

למרות הנתונים המעודדים ומגמת ההתייצבות במשק הבהירו השר והמנכ"ל לחברי הממשלה כי עדיין קיימת רמה מסוימת של אי ודאות. ראשית נתוני הלמ"ס לגבי הצמיחה ברבעון השני הם עדיין בגדר אומדן ראשוני, וגם אם הם יתבררו כמהימנים, הרי שעדיין מדובר בצמיחה שלילית לנפש.

 

כמו כן, הגרעון התקציבי בהוצאות המדינה לשנת 2009 יהיה גבוה מאוד, כאשר יחס החוב לתוצר נמצא במגמת עליה ויעמוד על כ-80% בסוף 2009. בנוסף לכך בעולם צפויים מהלכים של העלאות ריבית והעלאות מיסים על מנת להתגבר על הגירעונות העצומים שנוצרו השנה בעקבות המשבר.

 

שר האוצר ציין כי יש לזכור כי שוק העבודה מגיב באיטיות רבה יותר לסימנים החיוביים במשק, אם כי נתוני שרות התעסוקה מעידים כי גם בתחום זה חלה התייצבות מסוימת בחודש האחרון.

 

בסקירה הוצג גם מצבו של הדולר מול השקל (נחלש ב-10.5% בארבעת החודשים האחרונים) והוסבר כי הדולר נחלש בעולם מול מטבעות חשובים אחרים בהם האירו (7.3%), הליש"ט (10.5%), הריאל הברזילאי (15.4%) והיין היפני (2.2%).


פורסם לראשונה 23/08/2009 15:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שוק העבודה מגיב באיטיות". שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים