שתף קטע נבחר

בנק ישראל - הראשון בעולם שמעלה ריבית

ראשונים תמיד אנחנו: הבנקים המרכזיים של כל המדינות הורידו את הריבית באגרסיביות בגלל המשבר הכלכלי, ואיש מהם לא העלה אותה מאז שפרץ. הסיבה לייחודיותה של ישראל: האינפלציה במרבית העולם יורדת, ואילו כאן היא דווקא עולה

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הוא הראשון בין נגידי הבנקים המרכזיים בעולם, שהעלה את ריבית החובה מאז פרוץ המשבר הכלכלי ב-0.25% ל-0.75%. ריבית זו במרבית המדינות היא כיום נמוכה ביותר, בשל המשבר הכלכלי, במטרה לעודד פעילות כלכלית: ריבית נמוכה מאפשרת ליזמים להקים עסקים ולבצע פעילות כלכלית. נגיד הבנק המרכזי האמריקני (פדרל רזרב), בן ברננקי, רואה בהורדות הריבית האגרסיביות, שביצעו בנקים מרכזיים בעולם בשנה האחרונה, כאחת הסיבות לשיפור במצב הכלכלי ולתחושה שהמשבר קרוב לסיומו.

 

פישר החל גם במגמת ההורדה

כמעט כל הבנקים המרכזיים בעולם הורידו את הריבית בשיעור חד בחודשים האחרונים של 2008 ובחודשים הראשונים של 2009. הורדת הריבית החלה בבת אחת, בתיאום ובמקביל באוקטובר שעבר. גם אז היה פישר הראשון בעולם שהחל במגמה והוריד את הריבית יום לפני כולם, כיוון שההורדה המתואמת חלה בערב יום הכיפורים. במהלך חצי השנה שלאחר מכן, המשיכו כל הבנקים המרכזיים החשובים להוריד את הריבית, ואף אחד מהם לא העלה אותה מאז.

 

ריבית החובה בארצות הברית נעה בין 0 ל-0.25%. בפועל, מדובר בריבית אפסית, אבל במחשבי הפד אין אפשרות כזאת. נשיא הפד, בן ברננקי, הוריד את הריבית האמריקנית לשיעור הזה בדצמבר אשתקד. הריבית בגוש האירו עומדת על 1% מאז מאי האחרון, אז ירדה ב-0.25%.

 

הריבית בבריטניה עומדת על 0.5% מאז חודש מרץ השנה; הריבית בקנדה עומדת על 0.25% מאז אפריל; הריבית בשווייץ עומדת על 0.25% מאז מרץ; הריבית ביפן עומדת על 0.1% מאז דצמבר אשתקד; הריבית באוסטרליה ירדה באפריל ל-3%; הריבית בניו זילנד ירדה באפריל ל-2.5%; הריבית בשבדיה עמדה על 0.5% עד יולי ואז ירדה ל-0.25%; הריבית בנורבגיה ירדה ביוני מ-1.5% ל-1.25%; והריבית באיסלנד, הגבוהה בעולם המערבי, ירדה ביוני מ-13% ל-12%.

 

המשקים מחוץ לעולם המערבי (כולל ישראל ומרבית המשקים בעולם) מוגדרים כ"משקים מתעוררים" ועתירי סיכון, השומרים על רמת ריבית גבוהה יותר, בדרך כלל, אך גם הם הורידו אותה מאוד בשנה האחרונה. הריבית בסין ירדה בדצמבר שעבר מ-5.58% ל-5.31%; הריבית בהודו ירדה באפריל מ-5% ל-4.75%; הריבית ברוסיה ירדה ביולי מ-11% ל-10.7%; הריבית בהונג-קונג עומדת מאז דצמבר על 0.5%; הריבית בדרום קוריאה ירדה בדצמבר ל-3%; הריבית בטייוואן ירדה בפברואר ל-1.25%; הריבית בפולין ירדה ביוני ל-3.5%; הריבית בצ'כיה ירדה במאי ל-1.5%; הריבית בסלובקיה ירדה במאי ל-1.75%; הריבית בהונגריה ירדה ביולי מ-9.5% ל-8.5%; הריבית בטורקיה ירדה באוגוסט מ-8.25% ל-7.75%; והריבית במצרים ירדה גם היא באוגוסט מ-7.5% ל-7%.

 

ריבית בנק ישראל ירדה בפעם האחרונה בחודש מרס לרמה של 0.5%. פישר הלך בקיץ שעבר נגד הזרם והעלה את הריבית ביולי ובאוגוסט, ולאחר מכן הוריד אותה במשך שמונה חודשים רצופים - מספטמבר עד מרס. מאז מרס ועד להחלטת הריבית הנוכחית היא נותרה ללא שינוי.

 

האינפלציה בעולם יורדת, בישראל היא ממשיכה לעלות

הסיבה לייחודיותה של ישראל היא האינפלציה - שקצב עלייתה גם הוא ייחודי לישראל. בתחילת שנת 2008, נמצא העולם על סף התפרצות אינפלציונית, אך מאז שהחל המשבר הכלכלי, נמצאת האינפלציה בכל העולם המערבי ובמרבית העולם כולו בדעיכה חדה.

 

בשנה החולפת (אוגוסט 2008-יולי 2009) ירדו המחירים בסין ב-1.7%, המחירים בארצות הברית ירדו ב-1.4%, ואילו המחירים בגוש האירו עלו בשיעור מתון של 1.4% ובבריטניה - ב-1.8%, לאחר שבשנת 2008 הם עלו ב-2%. בישראל, לעומת זאת, ממשיך קצב האינפלציה לעלות כאילו שלא היה משבר.

 

הכלכלן שלמה מעוז אמר לאחרונה, כי "התגברות קצב האינפלציה בישראל, בשעה שהאינפלציה בכל העולם נעלמת או מתמתנת, היא צירוף של הבידוד של המשק הישראלי, האופי הקרטליסטי-מונופוליסטי שלו ומדיניות ממשלתית מטומטמת של העלאת מסים עקיפים, שאנחנו נשלם עליה ביוקר". 

 

ההנחה המקובלת היא, שריבית גבוהה מדכאת את האינפלציה ופישר מקווה שכך יקרה גם במקרה הזה. ניתן להעריך, שהואגם מקווה שנגידי בנקים אחרים בעולם ילכו אחריו ויעלו את הריבית אף הם. זאת, משום שאם הריבית כאן תעלה ובמדינות אחרות היא תישאר נמוכה, היא עלולה למשוך לכאן את המשקיעים הספקולנטים, ולהבריח את היזמים ואיתם את מקומות העבודה.


פורסם לראשונה 24/08/2009 17:41

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים