שתף קטע נבחר

"סימנים להידרדרות ברכש הבטחוני ע"י טורקיה"

כך אומר גורם במערכת הביטחון, בעקבות החלטת משרד הבטחון הטורקי לרכוש לווין ריגול ראשון מחברה איטלקית ולא מישראל. הרכישה - על אף ש"הטורקים יודעים שלוויני הריגול הישראלים הם מהטובים בעולם - זה אומר הכל" אמר הגורם

חשש במערכת הבטחון מהידרדרות נוספת בקשרי הרכש הבטחוני של טורקיה בישראל. "יש כמה סימנים לא טובים בתחום" אמר אתמול (ג') מקור בטחוני. בחודש שעבר קיבלו יחסי הרכש הבטחוני בין שתי המדינות מהלומה עזה לאחר שמשרד הבטחון הטורקי חתם על חוזה לרכישת לווין ריגול ראשון מחברה איטלקית. בכך נגוזו לגמרי התקוות במערכת הבטחון הישראלית לעיסקה לאספקת לווין כזה מתוצרת התעשיה האווירית לטורקיה.

 

חתימת החוזה הביאה לסיום סדרה ארוכה של מגעים מורכבים שהחלו לפני כעשר שנים. בשנת 2000 מסרו פקידים טורקים לנספח צה"ל באנקרה, כי התעשיה האווירית זכתה במכרז לאספקת לוויני ריגול. זאת אחרי שהיא הורידה את המחיר.

 

הזכייה הודלפה לעיתון טורקי ואז הגיש הקונצרן הצרפתי אלקטל, המשתתף השני במכרז , ערעור על התוצאה . הטורקים, בצעד מפתיע, פתחו את המכרז מחדש ואחרי דיונים החליטו למסור את החוזה לחברה הצרפתית אלקטל .

 

גינוי רצח הארמנים הוביל לביטול העסקה

העיסקה עם החברה הצרפתית בוטלה בעקבות החלטה של הפרלמנט הצרפתי שגינתה את רצח הארמנים בטורקיה לפני 87 שנים וכינתה אותו "השמדת עם". הטורקים זעמו ועל פי עיתונים בטורקיה החליטו לבטל את החוזה עם החברה הצרפתית.

 

מקורות המקורבים לנושא טענו אז כי החלטת הפרלמנט היתה גורם משני וכי הסיבה העיקרית היא חוסר נכונותם של הצרפתים להעביר למפעלים בטורקיה ידע כחלק מהעיסקה. לפני כשלוש שנים התחדשו המגעים בין התעשיה האווירית וטורקיה, אבל אז הסתבר כי אנקרה לא מוכנה לקבל את התנאי הישראלי לפיו הלווין לא יצלם את ישראל כשהוא חולף מעליה.

 

נעשו נסיונות לשנות את העמדה הטורקית אך ללא הצלחה,  ובחודש שעבר נחתם ההסכם בין משרד הבטחון הטורקי וחברת החלל האיטלקית "טלספציו". זו תספק לטורקיה לווין ריגול מתקדם בעיסקה שהיקפה הכולל כ-390 מליון דולר.

רכישת לווין הריגול מחברת אירופאית מסמן לדעת מקורות בטחוניים בישראל את השינוי ביחסים המיוחדים שבין מערכות הבטחון של ישראל וטורקיה.

 

 "הטורקים יודעים שלוויני הריגול הישראלים הם מהטובים בעולם ולמרות זאת החליטו לחתום את העיסקה עם חברה ארופאית. זה אומר הכל" אמר המקור.

 

הטורקים גם האטו או הפסיקו לגמרי מגעים על רכש בטחוני נוסף מישראל והם מעדיפים כיום לרכוש מערכות מארה"ב , אירופה ואפילו רוסיה. זאת, על אף שטורקיה נחשבה עד לפני מספר שנים ללקוחה מרכזית ביותר של התעשיות הבטחוניות הישראליות.

 

לא ברור מה גרם לכך אבל ההערכה היא כי הממשלה הנוכחית בטורקיה לא רוצה להצטייר כמי שמבססת את העוצמה הצבאית של טורקיה על מערכות מתוצרת ישראל.  "המומחים בטורקיה וקציני הצבא יודעים את היכולות של המערכות הישראליות אבל הפוליטיקאים מחזיקים את המפתח של מערכת ההחלטות" אמר אתמול המקור הישראלי.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת טורקיה, ארדואן
צילום: AFP
שיגור לווין עמוס 3
צילום: AFP
מומלצים