שתף קטע נבחר

חוקרים: האדם הלבן התפתח לפני 5,500 שנה

חוקרים טוענים כי המהפכה החקלאית שהגיעה לאירופה לפני 5,500 שנה, יצרה שינוי בתפריט, מה שגרם למחסור בויטמין D. את התחליף לויטמין יקר הערך סיפקו תאי העור של בני האדם. בצפון אירופה החל העור להתבהר על מנת לייצרו ביעילות

"מי ידע אם אברהם לא היה שחור", שר אהוד בנאי. זה לא סוד גדול שרוב הסיכויים הם שאבות אבותינו היו שחורי עור וחיו באפריקה, אבל מתי הופיע האדם הלבן על בימת ההיסטוריה? עיתון הלונדון טיימס מדווח כי לאחרונה העז מדען מאוסלו שבנורבגיה, אחת הארצות היותר "לבנות" של העולם, לזרוק מספר. המספר שיצא לו הוא לפני לא יותר מ-5,500 שנה. למה דווקא 5,500? בגלל המהפכה החקלאית.

 

המין האנושי - התחלות:

 

עד לפני כ-10,000 שנה נדדו בני אדם ממקום למקום ועסקו בציד וליקוט צמחי בר לצורכי ביגוד ומאכל. המהפכה החקלאית, שהחלה באלף ה-9 לפנה"ס במזרח התיכון והתפשטה כעבור 3,000 שנה עד לאירופה, יצרה שינוי של כל הרגלי החיים וסדרי העולם. אחד השינויים הללו, טוען יוהאן מוהן (Johan Moan) מאוניברסיטת אוסלו, הביא להתבהרות עורם של תושבי אירו-אסיה.

 

"באנגליה לפני 5,200 עד 5,500 שנה התפריט עבר במהירות מהתבססות על דגים להתבססות על תוצרת חקלאית. למעבר זה הייתה השפעה על התבהרות העור", כתב מוהאן במאמרו. לטענת מוהאן ועמיתו, הביופיסיקאי ריצ'רד סטלאו (Richard Setlow) מברוקהייבן, ניו יורק, לשינוי בתפריט הייתה השפעה על רמת הויטמין D שייצר גוף האדם. ויטמין D הוא הכרחי להישרדות הגוף וכאשר לא מקבלים אותו ממזון, יש לפצות על כך ולתת לתאי העור להפיק אותו באמצעות חשיפה לשמש.

 

סטלאו ומוהאן טוענים שהיעדר ויטמין D בגוף יכול להיות קטלני ולגרום למחלות לב ופגיעה במערכת החיסונית. נמצא, שככל שהעור בהיר יותר, וככל שקרינת השמש חזקה יותר, הפקת הויטמין בתאי העור מתבצעת ביתר יעילות. השערתם החוקרים היא שעם המעבר לתפריט חקלאי, נוצרה ירידה מסוכנת ברמת הויטמין בגוף ובאזורים שבהם אין קרינת שמש חזקה, כמו צפון אירופה, נוצרה העדפה אבולוציונית לעור בהיר, אשר יכול לפצות על היעדר השמש ולהפיק ויטמין D בכמות מספקת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מתי החל להתבהר העור?
צילום: סי די בנק
מומלצים