שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ירדן: החלטנו להקים את תעלת הימים לבדנו

בכיר ירדני אמר כי ארצו המתייבשת אינה יכולה להמתין יותר, ומאחר שאין התנגדות מצד ישראל או הרשות הפלסטינית, תחל עמן בשאיבת מים מהים האדום, התפלתם בעקבה והזרמה של כמות נכבדת לים המלח

ירדן הודיע אתמול (ב') כי תחל לבדה בבניית התעלה שתזרים מים מהים האדום לים המלח - ללא שיתופן של ישראל והרשות הפלסטינית.

 

"ירדן צמאה ואינה יכולה לחכות עוד", אמר פייז בטיינה, האחראי על הפרויקט בממלכה הירדנית. "ישראל והפלסטינים לא התנגדו שירדן תחל בשלב הראשון בעצמה", אמר. השלב הראשון, שעלותו צפויה להיות שני מיליארד דולר, יחל בשנה הבאה בשיטת BOT, ויחל לפעול ב-2014.

 

עוד על תעלת הימים:

 

במסגרת הפרויקט ייבנה מובל (תעלה פתוחה) בין הים האדום לים המלח. התוכנית היא לשאוב כ-300 מיליון מ"ק מהים האדום ולהתפיל 240 מ"ק מתוכם במתקן התפלה בעקבה - כדי להפיק כ-120 מיליון מ"ק מים שפירים לטובת משק המים הירדני. יתרת המים תוזרם לים המלח כדי להעלות את המפלס הצונח. 

 

עד כה, היו שותפות ישראל והרשות הפלסטינית בתוכנית שנקראה "מובל השלום", וחזתה בנייה של תעלה שתוביל מים מהים האדום לים המלח. הבנק העולמי אמר שיסייע לקדם את התוכנית אך רק לאחר שיבצע סקר היתכנות לבדיקת כל ההשלכות האפשריות שלה.

 

לאחרונה, במסגרת התוכנית הכוללת, הציעה ישראל להתחיל ב"פיילוט", שיכלול הזרמה של 2 מיליארד מ"ק מים מהים האדום, התפלה של מחצית הכמות עבור ירדן והזרמה של היתרה לים המלח. השר לפיתוח אזורי, סילבן שלום, הודיע כי הגיע עם הבנק העולמי להסכמה לפיה ניתן "אור ירוק" ל"פיילוט".

 

ואולם, בבנק העולמי מיהרו להתנער מהודעתו של שלום, ואמרו שאין להם שום נגיעה לאף פרויקט פרטי, שכולל התפלת מים, בטרם תסתיים סקר ההיתכנות המקיף שהם הזמינו ומימנו.

 

בסקר ההיתכנות מתכנן הבנק לבחון, בין היתר, את ההשלכות הסביבתיות של הזרמת מים מהים האדום לים המלח. אך ביקור של נציגים בכירים מטעם החברה שמבצעת את הסקר בישראל, הותיר בקרב מומחים ישראלים ספקות באשר לאמינות הסקר, וליכולתם של אנשי המקצוע בחברה לבצעו בלוח הזמנים הנתון.

 

הגיאולוג אלי רז, חוקר במכון ים המלח למחקר ומי שמשמש כיועץ לתוכנית המתאר הארצית לים המלח וחופיו (תמ"א 13) התרשם כי ".... האורחים הפגינו רמת התמצאות נמוכה מאוד בפרויקט שלהם עצמם, וכך גם לגבי הבנתם את ים סוף-ערבה-ים המלח וההשלכות הסביבתיות שאותם הם אמורים לבדוק".

 

גם פרופ' עזרא סדן, אחד מיועצי תמ"א 13 ומנכ"ל האוצר לשעבר, מתח ביקורת חריפה על התנהלותם של נציגי החברה הבריטית ואמר כי נראה "שהם אינם מבינים על מה הם מדברים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח כפי שצולם מתחנת החלל הבינלאומית. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים