שתף קטע נבחר

בדרך לחוקה אירופית: אור ירוק מביהמ"ש בצ'כיה

אירופה ממתינה בקוצר רוח למדינה היחידה שטרם אישרה את אמנת ליסבון. המכשול האחרון בדרך לאישור האמנה הוסר בבית המשפט לענייני חוקה בצ'כיה וכעת יצטרך הנשיא וצלאב קלאוס להעניק את האישור הסופי למסמך

בית המשפט החוקתי של צ'כיה קבע הבוקר (יום ג') כי האמנה האירופית שנחתמה בליסבון מתיישבת עם חוקת המדינה. בכך נסללה הדרך לאישור הסופי של האמנה באיחוד האירופי, מאחר שצ'כיה היא המדינה האחרונה שטרם נתנה את תמיכתה. כעת הועברה  החלטה לאישור הנשיא הצ'כי, וצלאב קאלוס, שהבטיח לעשות כן אחרי פסיקת בית המשפט.

 

ממשלת צ'כיה והפרלמנט כבר אישרו את קבלת האמנה האירופית שנחתמה בליסבון, אולם הנשיא קלאוס - הידוע בעמדותיו הספקניות כלפי האיחוד - סירב

לחתום על ההחלטה עד שבית המשפט החוקתי יקבע את עמדתו. קלאוס נתקל בביקורת חריפה ובהתנגדות בארצו, שם הוא מואשם בגרימת נזק כבד למדינה. כעת, עם קבלת האישור בבית המשפט, צפוי קלאוס לחתום על המסמך.

 

באחרונה דווח שהנשיא קלאוס הצליח לנצל את ההזדמנות שנפלה לחיקו כדי לכפות על האיחוד האירופי מספר ויתורים. גורמים במטה האיחוד בבריסל מסרו בשבוע שעבר כי מנהיגי אירופה הסכימו לקבל את תביעתו של קלאוס, שלא לחתום על נספח העוסק בזכויות אדם, כתנאי לחתימתו על האמנה עצמה. קלאוס חשש מגל של תביעות נדל"ן של אזרחים ממוצא גרמני, שגורשו אחרי מלחמת העולם השנייה.  

 

במרכז הרפורמה במוסדות האיחוד האירופי עומדת בחירתו של נשיא על-ידי 27 החברות המדינות השונות לכהונה בת שנתיים וחצי. המועמד הבולט

ביותר לתפקיד הנשיא הראשון הוא ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, אם כי זכייתו במינוי מוטלת ספק. ישנם גם מועמדים פחות "נוצצים" לתפקיד, כמו ראש ממשלת לוקסמבורג ז'אן-קלוד יאנקר, וראש ממשלת הולנד פיטר בלקננדה. 

 

בלייר זוכה לתמיכה מצד גורמים שונים באירופה ובהם ראש ממשלת בריטניה הנוכחי, גורדון בראון. אולם סיכוויו לזכות הולכים ופוחתים. העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" דיווח אתמול כי קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הצטרפה לעמדתו של נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, המוצאת "אלמנטים שליליים" במועמדתו של בלייר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכשיו תורו. קלאוס
צילום: רויטרס
אובמה 2? בלייר
צילום: AFP
מומלצים