שתף קטע נבחר

הצצה ל-ChromeOS: החיים שלכם בדפדפן

גוגל חשפה ביום ה' האחרון את מערכת ההפעלה שלה, ChromeOS. לקחנו את הגירסה הראשונית לניסוי

סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, נשאל פעם מה דעתו על ה-iPhone. “טלפון סלולרי ב-500 דולר? זה הטלפון הסלולרי היקר בעולם!” הוא לעג אז לאפל. מאז חלפו כמה שנים, וההיסטוריה ידועה: איפה אפל ואיפה מיקרוסופט בשוק הטלפונים החכמים (רמז דק: מיקרוסופט הרחק מאחור).

 

סביר להניח שבאלמר, יגיב גם כעת באופן מזלזל למערכת ההפעלה של גוגל שהוצגה בסוף השבוע האחרון: “זו מערכת הפעלה? זה דפדפן! מי יקנה את זה?” הוא בוודאי יגיד בגיחוך. אז זהו, שלא צריך לקנות. ChromeOS של גוגל, מוצעת בחינם.

 

מה גוגל מציעה?

גוגל מציעה בעצם מערכת הפעלה ממוקדת רשת, כאשר הרעיון שעומד מאחוריה הוא "הכל ברשת – ואנחנו נביא אתכם לשם, מהר ובבטחה". הטענה של גוגל היא שרובנו גם ככה מבלים את מרבית זמננו ברשת – אז למה לא להפוך את הדפדפן למערכת ההפעלה?

 

 

גוגל הפכה בסוף השבוע את קוד המקור של ChromeOS (ששם הפרויקט שלה הוא בעצם Chromium) לזמין. כמה גולשים זריזים לקחו את קוד המקור, והפכו אותו למערכת פעילה שאפשר להריץ בסביבת וירטואלזציה, במקרה הזה - VMWare Player. כמובן שלקחנו אותה לניסוי ובילוי קטן בסוף השבוע. ראוי לציין שהמערכת עדיין בשלב אלפא, שלב פיתוח ראשוני מאוד, ועוד רבות עשוי להשתנות.

 

גם לפי ההצהרות של מהנדסיה, גוגל כרגע הולכת לתמוך במגוון מאוד צר של חומרה – נטבוקים. ולא סתם נטבוקים – אלא רק נטבוקים מסוגים מסויימים.

 

גוגל לא מאמינים יותר בכונן המגנטי המסורתי. הוא לא מספיק מהיר לטעמם, ולכן ChromeOS כרגע מותאמת רק לכונני הבזק, SSD. המשמעות – ChromeOS עוד לא קרובה למחשבים של רובנו. כי עדיין, כונן מגנטי הוא עדיין זול יותר ואמין לא פחות – במיוחד בנפחים גדולים. וכך כנראה יהיה גם בעתיד.

 

עושה עליה

גוגל, כזכור, הולכת על מערכת הפעלה קלה, כזו שלא לוקח לה הרבה זמן לעלות. המהנדסים של גוגל מצהירים כי המטרה שלהם היא להביא את המשתמש כמה שיותר מהר לאינטרנט – מהרגע שלחץ על כפתור ההפעלה של המחשב.

 

לשם כך, גוגל "גילחו" מתהליך העליה של המחשב, תהליכים המקובלים במערכות הפעלה "כבדות" יותר כמו הפעלה של שירותי רקע, זיהוי חומרה ומסכי פתיחה. לטענתם אפשר להגיע למסך פתיחה תוך ארבע שניות בלבד.

 

במכונה וירטואלית קצת קשה להעריך זאת, כי לא מדובר במחשב "אמיתי", אבל עושה רושם ש-ChromeOS עומדת בהבטחה הזו. מסך הפתיחה מגיע ממש מהר: 7 שניות. מה שכן, הטענה שלהם שב-ChromeOS לא צריך לבצע כניסה (Login) פעמיים לשירותי הרשת – לא מתממשת. אפילו להיפך.

 

יש צורך ביותר מהליך כניסה אחד לחשבון הגוגל שלכם: פעם אחת במסך הכניסה הראשי, ועוד פעם או פעמיים נוספות.

 


 

זה לא Windows

אין ספק שהגישה של גוגל לממשק היא רעננה בחשיבה שלה. דבר ראשון -זה לא Windows. הגישה של גוגל הרבה יותר קרובה למערכות הפעלה קלות שראינו בנטבוקים כמו Splashtop או Ubuntu Netbook Mix, של שורה של יישומים שמוגדרים מראש ושאותם אפשר להפעיל – אלא שגוגל לוקחת את הגישה הזו לקצה:

 


 

הכל מאורגן ונדחס לחלון של דפדפן עם לשוניות, ונראה בדיוק כמו הדפדפן של גוגל, Chrome, שעל שמו נקראת מערכת ההפעלה. בלשונית הראשית, יש את כל היישומים שאליהם נוכל לגשת, כמו בתפריט ה-Start.

 

כל יישום ייפתח בלשונית חדשה – לשוניות שאנחנו משתמשים בהן לעתים קרובות נוכל "להצמיד עם סיכה" (to Pin) לסרגל הלשוניות כדי שישארו שם קבוע.

 


 

עקרונית אפשר להוסיף עוד יישומים כאוות נפשנו – אבל כרגע האפשרות הזו אינה זמינה.

 

מה בתפריט?

התפריט הסגור כרגע, מכיל את כל שירותי המייל הגדולים (גוגל, יאהו ומיקרוסופט), היומן של גוגל, קורא ה-RSS שלהם, google Docs, יוטיוב ופיקסה.

 

בתחום המדיה אפשר למנות את Hulu, שלא זמין לישראלים, לה-לה ופנדורה. עוד כללו כאן גוגל ספר כתובות, מחשבון, רשימת מטלות, פנקס וכמה יישומים נוספים: גוגל ספרים, משחק שח-מט, ואיך אפשר בלי יישומים חברתיים כמו פייסבוק וטוויטר?

 

צילום מסך

 

 

חלק מהיישומים, כאלה שהם יותר יומיומיים ולא דורשים חלון מלא, כמו למשל ספר הכתובות, יופיעו כ"לוחות" מעל חלונות קיימים, בדומה ליישום של Google Talk בתוך ג'ימייל כיום. ה"לוחות" ניתנים להזזה ולהצמדה לצדי החלונות הגדולים. די נוח בסך הכל.

 

יש מחיר: הפרטיות שלנו

הגישה של גוגל ברורה: לכו לרשת. החל מהעיצוב של הדפדפן וכלה באופן הניהול של המידע והיישומים הזמינים. גוגל רוצה שננהל את החיים שלנו ברשת. על אף הטענות של מהנדסיה במצגת והדגמה של טיפול במדיה מקומית, לפחות בשלב מוקדם זה, טרם מוצעת האפשרות של אחסון מקומי או ניהול התקנים.

 

זאת ועוד: אתם חייבים חיבור לרשת כדי לעבוד עם המערכת (גוגל כנראה מסתמכת על ההנחה

שכל הנטבוקים שימכרו בעוד שנה וחצי, ימכרו עם מודמים סלולריים מובנים – חיבוריות בכל מקום כמעט).

 

זה אולי מוצלח מבחינת יציבות, נוחות ואבטחה, ומאפשר לגוגל להציע לנו גיבוי ואבטחה מוחלטים, בלי כאבי ראש של תחזוקת מחשב מקומית. אבל אנחנו גם משלמים מחיר בפרטיותנו. גוגל היא שותפה מלאה בחייהם של משתמשי ChromeOS – באמצעות שירותי הרשת בענן שהיא מציעה. כל המידע שלכם, נמצא אצלה.

 

למי זה מתאים?

ChromeOS מתאימה בעיקר לאנשים שגם ככה מנהלים את כל חייהם ברשת ולא יכולים בלי חיבור אינטרנט לווריד.

 

מי שהתמונות שלו שמורות בפיקסה או ב-Flickr, שמקשקש עם החברים שלו בג'יטוק, רואה וידאו ביוטיוב, הקבצים שלו ב-Skydrive והמסמכים שלו ב-Google Docs – בהחלט יכול ליהנות ממערכת ההפעלה הזו, וסביר להניח שהיא תענה על כל צרכיו.

 

לעומת זאת, לגיימרים, למי שעובד עם תוכנות מקומיות ייעודיות למטרות שונות, ובכלל, כל מי שרוצה להוציא יותר מהחומרה שלו (או בעל חומרה שלא הוגדרה מראש על ידי גוגל) – אין לו מה לחפש ב-ChromeOS, וכנראה גם לא יהיה – לפחות לא בשלב הראשון הצפוי בסוף 2010.

 

במיקרוסופט יכולים לישון בשקט?

מי שצריכות להיות מאוימות הן מערכות ההפעלה הקלות האחרות שמשולבות היום בנטבוקים. ChromeOS מתחרה בהן ישירות, ובעיקר ב-Ubuntu Netbook mix, גם היא גירסה מיוחדת המותאמת לנטבוקים.

 

אך כפי שכבר טענתי כאן – גוגל וקנוניקל, היוצרת של אובונטו, משתפות פעולה. ה-Netbook mix אולי ייעלם, אבל לא הפצת אובונטו המלאה, שעדיין מציעה הרבה יותר ממה שמציעה, או תציע בעתיד הקרוב, ChromeOS.

 

והאם במיקרוסופט יכולים לישון בשקט? כרגע כן. Windows 7 כרגע לא נמצאת בכלל באותה קטגוריה של כרום. Windows 7 היא מערכת הפעלה מלאה ורבת יכולות, ואילו ChromeOS היא כרגע לא יותר מדפדפן על סטרואידים. סביר להניח שהן יוטענו בנטבוקים שימכרו בחנויות לקראת סוף 2010 זו לצד זו. וגר זאב עם כבש.

 

המלחמה האמיתית תחל רק בשלב הבא שמתכננת גוגל: הפלישה למחשבים הביתיים. וזה, לפי ההצהרות של גוגל, יקרה רק עוד כמה שנים. אז כבר באלמר יפסיק לגחך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים