שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מתכננים בית חלומות ירוק? קבלו טיפים

למה חשוב שהבית יפנה דרומה, איך להשיג חיסכון באנרגיה מהחזית והחלונות ואיך לנצל את הגינה כדי לקבל הרבה יותר מירוק בעיניים. מתכננים את בית החלומות - כך תהפכו אותו לידידותי לסביבה

במזל טוב, הצלחתם לצלוח את הבירוקרטיה הישראלית, שרדתם את מחירי הקרקעות, עמדתם בכל ועדות הקבלה והנה אתם סופסוף יכולים להתחיל לתכנן את בית חלומותיכם או את השיפוץ המיוחל. אם יש לכם מודעות סביבתית, אולי תרצו לבנות או לתכנן בית אקולוגי וידידותי לסביבה. איך מתחילים במשימה? מה השאלות שצריך לשאול ועל מה צריך לשים דגש. הנה כמה טיפים:

 

הולכים על ירוק

והרי עיקר החדשות: תיכנון בית ירוק לא יקר יותר. יש הבדל מסוים בעלויות הביצוע בין בית ידידותי לסביבה ובית רגיל, אך תוספת המחיר היא זניחה ובוודאי לא מתבטאת בעלות שכר המתכננים. כך שצעד ראשון שלכם הוא לנסות ולאתר את אותם מתכננים המתמחים בתחום. תכנון ירוק מאופיין במתן דגש על היבטים סביבתיים לצד ההיבטים האסטטיים והפונקציונלים המקובלים. לכן, במידת האפשר, חשוב להתחיל את ההתקשרות עם המתכננים לפני בחירת המגרש.

 

בחירת המגרש

לא כל המגרשים נהנים מאותם נתונים; לעיתים יש הבדל גדול בין שני מגרשים באותו מתחם מבחינת כיוונים, שיפועים, רוחות ועוד. בחירה נכונה של מגרש עשויה להשפיע הן על עלות הביצוע (הוזלת עלויות פיתוח קרקע) והן על התכנון הסופי של המבנה, שייהנה מנתונים טבעיים טובים יותר. המגרשים הטובים ביותר הם אלו שיש להם מפנה דרומי נקי, עבור חזיתות עיקריות של המבנה. תכנון הגבהים במגרש, כך שתעשה מינימום חפירה, הוא שלב הראשוני בדרך לתכנון המתחשב בשיקולים סביבתיים. הדבר מן הסתם גם ישפיע על אופיו של המבנה הסופי, ועל צורתו.

 

עוד על בנייה ירוקה:

 

תכנון עם מודעות לנתוני המגרש

בקשו מהמתכנן שלכם הפנייה מתאימה של חזיתות כך שיתאפשר מקסימום שימוש באנרגיה סולארית פסיבית (או בלשון בני האדם: שהבית שלכם ייהנה משמש חורפית נעימה, מרוח קיצית קרירה ומאור יום טבעי במקסימום שעות אפשרי). כך תחסכו הרבה הוצאות על חימום, קירור ותאורה - וגם פליטות של גזי חממה מייצור החשמל.

 

חלונות בגבהים שונים או בעלי פתיחות שונות מייצרים זרימה טובה של אוויר בחללים, ומאפשרים הקטנת שימוש במערכות מיזוג אוויר ובמערכות חימום. לכן בקשו תכנון נכון של חלונות מבחינת גודל, כיוונים וגבהים.

 

מיקום נכון של הפונקציות השונות בבית ישליך גם הוא על חסכון בעלויות חימום קירור ותאורה. הידעתם למשל שהמטבח הוא החדר החם ביותר בבית, ומיקומו בחזית דרום-מזרחית או מערבית תייצר מטבח שפחות נעים לשהות בו?.

 

תוספות אנרגטיות

כשאתם יושבים עם המתכנן בקשו שיתאימו לכם אלמנטים אדריכליים נוספים המשמשים לוויסות טמפרטורות כמו חדרי שמש, גגות ירוקים או קירות מכוסי צמחייה. את כל אלו ניתן לשלב בזמן תכנון המבנה ולקבל רווח כפול: גם מבנה מעניין מבחינה אדריכלית וגם אלמנטים המשפרים ביצועי אנרגיה של המבנה, כל זאת מבלי להיכנס עמוק מדי לכיס.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית
חומרי הבנייה

חשוב לבחור את חומרי הבנייה בהתאם לאזור האקלימי בהם אתם נמצאים. אומנם יש תקן המגדיר מהם החומרים המתאימים לאזורים שונים, אך התקן אינו מספק ולקבלת תוצאות אופטימליות רצוי לתכנן מעבר לדרישות המוגדרות בתקן. בקשו לבצע עבורכם הדמיות של המבנה בימים שונים ובשעות שונות של השנה. כך תלמדו להכיר את מהלך השמש בעונות השונות, דבר המשפיע ישירות על ההחלטה באילו חומרים משתמשים בחזיתות שונות.

 

לדוגמה: חלון גדול לנוף מערבי יפה יזדקק לזיגוג מיוחד על מנת להתגבר על הקרינה המערבית הבעייתית בקיץ, באזורים מסוימים יתכן צורך בעיבוי קירות ועוד.

 

התוספות שתופסות

  • בעת המעבר לתוכניות מפורטות לביצוע עליכם לוודא כי המתכננים דאגו לשלב בתוכניות את ההכנות המתאימות למערכת מים אפורים, לחיבור לחשמל מפאנלים פוטו-וולטאים, ולעיתים למערכות בית חכם (כיבוי אורות בחדרים ריקים, שליטה מרחוק וכ"ד).

 

  • בשלב עיצוב הפנים וודאו כי נעשה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה (צבע וכ"ד) וכי התאורה תוכננה כך שיעשה שימוש בגופי תאורה חסכוניים, רצוי עם חשיבה על מעבר עתידי לתאורת לדים.

 

  • ודאו כי נשמר מקום במטבח או במזווה לפחים מופרדים (לא פעם נשכח פרט זה בתכנון, והמפרידים שבינינו נאלצים לאלתר גומחות ומסתורים במקומות שהגישה אליהם אינה נוחה).

 

גינה לי ירוקה

חשבו גם על הגינה הסובבת את הבית. הגינה היא המשך טבעי לבית, ולעיתים קרובות יש לה השלכות על מאפיינים אדריכליים: במקום פרגולה יקרה מעץ ניתן לבצע סוכת גפנים (או כל צמח מטפס נשיר אחר) אשר תיתן הצללה עונתית. ניתן להשתמש בעצים ושיחים בתור שוברי רוח, וכדאי למקם מראש אזורי שתילה לצמחי תבלין וירק בקרבת המטבח או אזורי האירוח.

 

  • הכתבה באדיבות אתר getgreen

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיכנון ידידותי לסביבה
צילום: index open
איפה לשים את העץ?
צילום: דלית שחם
מומלצים