שתף קטע נבחר

זירת הקניות

זה הסתיו עם הענן, והרוח המבלבל

ביום ראשון שמש ולמחרת מעונן; בבוקר נעים ובערב אפילו קצת קריר - אבל בצהריים השמש עובדת שעות נוספות ונדמה שחזרנו לאוגוסט. במקום לשחק עם השלט של המזגן ולבזבז חשמל שלא לצורך, בואו ללמוד איך לעבור את עונת המעבר מעט זיעה - אך לא מעט מחשבה על כדור הארץ

בבוקר קריר אבל בצהריים נדמה שחזרנו לאוגוסט; כל היום החלונות פתוחים כי חם, ואז בחמש בבוקר צריך שמיכה, או גרוע יותר - לקום מהמיטה כי הרוח מעצבנת את החלומות האחרונים. כן, הסתיו כבר פה ומזג האוויר "לא סגור על עצמו". לעונה הזו מתלוות כמה דילמות אופנתיות (חולצה ארוכה או שרוול קצר???), אבל גם לא מעט ביזבוז חשמל בבית. זה קורה בעיקר כשמשחקים במשחק הזוגות המוכר והאהוב "תדליקי מזגן יקירתי; לא אהובי - תפתח חלון".

 

אז הנה כמה עצות שימושיות שבעזרתן ניתן לחסוך בחשמל בבית או במשרד - למען כדור הארץ והכיס - וגם לנצל את מזג האוויר ההפכפך כדי שיהיה נוח ונעים בלי המזגן הזללן.

  

בעדינות עם המזגן, בבקשה:

גם אם נוחת חמסין, זכרו שהלחות כבר אינה כה מעיקה כמו בקיץ, ומאוורר פשוט, בעל צריכת חשמל אפסית לעומת מזגן, הופך שימושי מאד בסתיו. "שילוב של מזגן ומאוורר או מאורר תקרה, מאפשר השגת נוחות אקלימית גם כשהטמפרטורה גבוהה יותר ב 2-3 מעלות", מסביר מהנדס המיזוג אסא אהרוני. "אם נזכור שהורדת הטמפרטורה במעלה אחת מגבירה את צריכת החשמל ב 4-5 אחוזים, נבין ששילוב של מאוורר פשוט הוא יעיל מאד לחיסכון באנרגיה. בארה"ב זה מקובל מאד. חבל שבישראל טרם הפנימו את הטיפ החשוב הזה", אומר אהרוני.

 

ועוד טיפ, שהוא רלוונטי מאוד גם לקיץ: אוויר קר שוקע מטה, ולכן בחמסין מומלץ לכוון את פתחי האיוורור בצורה אופקית (או כלפי מעלה במזגן רצפתי), כדי להשיג פיזור אוויר טוב בחלל החדר. "תריס איוורור שנע מעלה-מטה במזגנים העיליים הוא לרוב גימיק מיותר", אומר הפיזיקאי והקלימטולוג ד"ר ברוך זיו.

 

כוננות חמסין:

כדאי לעקוב אחר דיווחי התחזית ולהגיף חלונות ותריסים כדי למנוע חדירת אוויר חם ושמש לתוך חלל החדר. ככל שהבית מבודד טוב יותר ובעל מאסה כבדה יותר, כך הוא ישמר קרירות לאורך זמן רב יותר. מבנים קלים (קרוואנים, קירות גבס) מתחממים (וגם מתקררים) במהירות, ולכן אינם משמרי אנרגיה טובים. ועם זאת, אפילו הבידוד הכי טוב לא ימנע חדירת חום בחמסין המתמשך כמה ימים.

 

תנו לבית "לנשום":

בלילות הסתיו נשמע לא פעם טרטור המזגנים. למרות שהחמסין נשבר ובחוץ כבר ממש קריר, פנים הבית עדיין חם ומעיק. כאן בא לעזרתנו טריק עתיק: צריך לתת לבית "לנשום" בלילה.

 

"בסתיו, הפרש הטמפרטורות בין יום ולילה גדל, ואפילו ביום חם וניתן לנצל את 'אפקט אוורור לילה' להקטנת עומס החום בבית", מסביר אינג' רפי אהרוני.

"בשעות הקטנות של הלילה ניתן ליהנות מחדירת אוויר קר מחלון פתוח. המהדרין מתקינים מאוורר-מפוח (ונטה) בעל חיישן חום המופעל שכבחוץ נעשה קריר מאשר בפנים. המפוח מסלק אוויר חם מפנים הבית ו'שואב' אוויר קריר מבחוץ. אוורור לילה טוב יכול לדחות את הפעלת המזגן בבוקר חם בשעתיים עד שלוש, ולחסוך המון חשמל", מסביר אהרוני. "במבני ציבור מערכת המיזוג המרכזית מסוגלת להכניס אוויר טרי ולאפשר אוורור לילה. חבל שברוב המקומות לא מנצלים את האפשרות הזו - בעיקר מחוסר מודעות".

 

שימוש חכם בשמש:

כדי למנוע מהבית להתחמם או לחילופין להכניס קצת קרניים לתוכו, אפשר לנצל טוב יותר את תנועת השמש בשמיים בעונה זו של השנה. הנה כך: בקיץ השמש גבוהה מעל אופק הדרום ובחורף - נמוכה. באמצע הקיץ השמש הגבוהה פוגעת 'מלמעלה' (בזווית שטוחה) בחלון דרומי בבית, וכמות הקרינה עליו מעטה יחסית. לעומת זאת בחורף, פוגעת שמש 'נמוכה' ונעימה בעיקר בחזית הדרום של המבנה. זו הסיבה שחלון דרומי נחשב נכס חשוב בחורף.

 

אבל בסתיו - זהירות! הדרום חוטף קרינה משמעותית. "אופנת החלונות הגדולים ללא תריסים היא מאוד מודרנית, אך עלולה להפוך את הבית לחממה בתנאים המתאימים", מזהירה פרופ' עדנה שביב, לשעבר דקאן הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. "צלונים פנימיים, וילונות ואפילו זכוכית כהה או כפולה אינם תחליף יעיל לתריס חיצוני בהיר, החוסם את קרינת השמש מלחדור למבנה בקיץ או בחמסין בעונות המעבר. חבל שהרבה ארכיטקטים בארץ מתעלמים משיקולי אקלים. תכנון תואם אקלים מאפשר השגת אקלים פנימי נוח, חדירת אור טבעי ואוויר טבעי תוך חיסכון רב בחשמל", היא מוסיפה.

 

וטיפ אחרון, דווקא מתחום האופנה:

התלבשו בתבונה ותחסכו את 'הקרב על המזגן', כשהגברים מבקשים להגביר והנשים לכבות - או להיפך. אפילו היפנים השמרנים התירו השנה לגברים במשרדי הממשלה לוותר על חליפות ועניבות ביום חם לטובת עוד קצת חיסכון במיזוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
זוללי חשמל. מזגן
צילום: שאול גולן
עושה את העבודה בעלות אפסית. מאוורר
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים