שתף קטע נבחר

קנדה: סטודנטים תומכי ישראל הותקפו במצ'טה

יותר ממיליון מוסלמים היגרו לקנדה בעשורים האחרונים, והמתח ניכר בין היתר בקמפוסים. השבוע הותקפו פעיל יהודי וחברו ע"י קבוצה של דוברי ערבית באוניברסיטת קרלטון. "אם אתה תומך בישראל, השמועה כאן עוברת מהר", סיפר אחד מהם ל-ynet

עימותים חריפים בין סטודנטים יהודים ומוסלמים הם בבחינת שגרה באוניברסיטאות רבות ברחבי העולם, אך בקמפוס אחד הגיעו השבוע הדברים לאלימות חריגה - ודווקא בקנדה בעלת התדמית הסובלנית. סטודנט יהודי הפעיל למען ישראל, וחברו הידוע גם הוא כתומך ישראל, הותקפו ביום ראשון באוניברסיטת קרלטון, הסמוכה לבירה אוטווה. השניים הותקפו בין היתר באמצעות חרב מצ'טה, תוך קללות וקריאות אנטישמיות, ולדבריהם, הם חשים ברי מזל ששרדו את ההתקפה. התקרית זכתה לחשיפה גדולה, והגיעה אף לכלי התקשורת הארציים בקנדה.

 

ניק ברגמיני, בן 22, סגן נשיא התאחדות הסטודנטים באוניברסיטה, סיפר ל-ynet על התקרית. לדבריו, הוא ושותפו לחדר, מארק קליבנוב, בן ה-20 - יצאו מבר באזור הקמפוס בשעת לילה מאוחרת, כשלפתע הקיפו אותם עשרה גברים דוברי אנגלית וערבית, שקראו לעברם "ציונים" ו"יהודים".

ברגמיני עצמו אינו יהודי, אך הוא פעיל רבות למען ישראל, כמו שותפו, הנושא בתפקידים שונים בארגונים יהודיים בקמפוס. "כן, אנחנו אוהבים את ישראל", קרא ברגמיני בחזרה לעבר התוקפים.

 

לדבריו, הוא זיהה אחד מהם, ומעריך כי כולם סטודנטים באוניברסיטה. "אמרתי להם לא לתקוף אותנו, כי אני יודע מיהם", הוא מספר, "אבל הם היכו אותי בחוזקה בחלק האחורי של ראשי. נמלטנו במהרה חזרה לתוך הבר, שיש לו מאבטחים".

 

אולם בכך לא הסתיימה התקרית. השניים החליטו ללכת מהעיירה שבה נמצא הקמפוס, גטינאו, לעיר אוטווה, לאחר שחשבו שההמולה נגמרה. בדרך, כשעברו במגרש חנייה, עצרה לצדם מכונית ובה שלושה גברים. "אחד מהם פתח את החלון ואמר 'אני אחד מאלה שהיכו אותך, יהודי מזדיין', למרות שאני בכלל לא יהודי", הוא מספר. "שני בחורים יצאו מהמכונית ואחד מהם ניסה לבעוט בשותף שלי. אחד התוקפים אמר לחבריו לפתוח את תא המטען ואחר הוציא מצ'טה. צעקתי שיש להם נשק והתחלנו לרוץ הכי מהר שיכולנו. הסתכלתי אחורה וראיתי שהבחור הכניס חזרה את החרב".

 

"קמפוס מקוטב"

קילבנוב, שהתראיין לעיתון המקומי "אוטווה סיטיזן", סיפר כי החרב הענקית, המשמשת לרוב לפילוס דרך ביערות הגשם בדרום אמריקה, החמיצה את ראשו של ברגמיני רק במעט. הוא העריך שהשניים שרדו את המקרה אך ורק משום שנמלטו במהרה מהתוקפים. גם הוא אמר כי זיהה את אחד התוקפים, אך אינו זוכר כמה מהם רדפו אחריהם. "חובה למצוא את האשמים", אמר בראיון, "כדי למנוע מהמקרה להישנות".

 

"הדבר הראשון שהם אמרו לפני שהיכו את חברי הוא שאנחנו ציונים", הוסיף. "זה הפתיע אותי, אבל הכוונה שלהם כלל לא. אם אתה תומך של ישראל, השמועה עוברת מהר מאוד בקמפוס הזה, כי קרלטון היא אחת האוניברסיטאות שבהן יש את המתיחות הגדולה ביותר בין סטודנטים יהודים לפלסטינים.

זה קמפוס מקוטב מאוד, בין ימין לשמאל ובין יהודים לערבים".

 

לדברי ברגמיני, מעולם לא הייתה לו כל אינטראקציה עם הבחור שזיהה כאחד מתוקפיו, "אבל ידוע ברחבי הקמפוס שביקרתי בישראל ושאני תומך בה, בין היתר בפעילות בפייסבוק. אני שמח שאני עדיין בחיים. שנינו היינו עלולים למות, כי הוא כיוון את החרב לעבר הצוואר שלי".

 

השניים דיווחו על התקרית למשטרה המקומית, ובכוונתם לדווח עליה גם להנהלת האוניברסיטה. המשטרה אישרה כי פתחה בחקירת המקרה.

 

דובר האוניברסיטה, ג'ייסון מק'דונלד, אמר כי המוסד נותן מקום לתלמידים לבטא את רגשותיהם ותחושותיהם: "הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא אחד הנושאים האמוציונליים ביותר בפוטנציה. זה תפקידנו לוודא שהדיונים הללו יתקיימו מבלי שביטחונו האישי של אף אדם ייפגע". עושד הוסיף כי "נפגשנו עם קבוצות הסטודנטים משני צידי המתרס, ואמרנו להם שאין בכוונתנו לומר להם מה לחשוב - אבל ישנם סוגי התנהגות שאינם מקובלים".    

 

"מגמה מתמשכת"

האירוע כבר זכה לגינוי מצד הקונגרס היהודי בקנדה. "אולי עלינו לשקול את ההשפעה של מילים על הסלמת הוויכוח עד כדי כך שאנשים מרגישים שהתנהגות מסוג זה היא מקובלת", מסר ראש מחוז אונטריו בארגון, לן רדנר. "אם מאפשרים דמוניזציה מתמשכת של המדינה היהודית ותומכיה, ישנם אלו שעשויים לחשוב שיש להם את הרשות, או האחריות, לבצע התקפות כאלו".

 

עמיחי, ישראלי שהיגר לקנדה לפני כ-12 שנה, סיפר ל-ynet כי ההתקפה אינה מפתיע אותו. "אני מגדיר את עצמי שמאלני, ואפילו שמאלני עם אפתיה רבה לפלסטינים, אבל הסיפור הזה מטריד כי הוא מצביע על מגמה דמוגרפית שהולכת ומתגברת פה ב-20 השנים האחרונות, של שנאה קשה לישראל. הדבר נובע מהגירה של מאות אלפי מוסלמים לקנדה, יותר ממיליון".

 

הוא נזכר ש"בתקופת האינתיפאדה ב-2001-2002 היו כאן גם תופעות רבות של שנאת ישראל בצורה מרוכזת, כולל התקפות אלימות על סטודנטים ונוער יהודי". כדוגמה, הוא מספר על "בנו של מורה של בנותי, חובש כיפה, שכמעט נדחף לפסי הרכבת התחתית בעיר על ידי ערבים. השיא היה בהתפרעות אלימה של מאות סטודנטים באוניברסיטת קונקורדיה במונטריאול, שמנעו את הרצאתו של שר החוץ דאז בנימין נתניהו באודיטוריום האוניברסיטה.

המתפרעים תקפו פיזית לא רק סטודנטים ויהודים אחרים, אלא אף את כוחות המשטרה, שנסוגו ואיפשרו למתפרעים לקבוע את סדר היום. בעקבות זאת ויתר נתניהו על ההרצאה, לבקשת שלטונות האוניברסיטה". 

 

לדבריו, "שבוע זכויות האדם בפלסטין", או "שבוע האפרטהייד" המתקיים מדי שנה בחודש מרס בכל הקמפוסים בצפון אמריקה, הופך למעשה לשבוע שנאה לישראל. "למזלנו הגדול, בינתיים ממשלת קנדה הנוכחית, של המפלגה השמרנית בראשותו של סטיבן הרפר, היא אולי הממשלה האוהדת ביותר את ישראל מאז ומעולם", הוא מוסיף. "תחת הנהגתם, קנדה לא רק מנהיגה את הלחימה בטליבאן באפגניסטן, אלא גם תומכת בישראל בכל פורום בינלאומי ובכל הזדמנות. לפחות תחת הנהגתם האנטישמיות וביטוייה בקנדה נמצאות תחת בקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמוד הפייסבוק של קליבנוב, בו הוא מביע תמיכה נלהבת בישראל
ראש הממשלה סטיבן הרפר. הממשלה האוהדת ביותר לישראל אי פעם
צילום: רויטרס
מומלצים