שתף קטע נבחר

ח"כ ברכה: ללמד ערכי השואה בבתי ספר ערביים

יו"ר חד"ש, שביקר בתחילת השנה במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, אמר ל-ynet כי "הלקח של לעולם לא עוד גזענות, פשיזם, דיכוי ורדיפה אלו ערכים אוניברסאליים - שצריכים להילמד בכל מקום". בשטח, ההתייחסות זעומה

שכולם יזכרו וילמדו: כחודשיים לאחר שחזר מטקס זיכרון במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, מזכיר הבוקר (יום ב') ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) את עמדתו כי יש ללמד את ערכי השואה בבתי הספר הערבים. כמוהו חושב גם עאטף מועדי, מי שעומד בראש ועדת החינוך של ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל. בפועל, זה לא קורה יותר מדי.

 

חלון וממנו נשקפות ערימות של נעלי ילדים - זהו הזיכרון החזק ביותר שנצרב אצל של ח"כ ברכה, ומאז מלווה אותו לכל מקום. "כמובן שכל הביקור היה נוגע ללב, אבל החלון ובו ערימות של נעלי הילדים - זו היתה הנקודה הכי קשה", אמר יו"ר חד"ש ל-ynet ביום השואה. "כל נעל היא נשגבת לכל פשיסט ולכל נאצי וזהו המקום אותו אני סוחב מאז".

 

ח"כ ברכה אמר כי לקח השואה צריך להילמד: "הלקח של לעולם לא עוד גזענות, פשיזם, דיכוי ורדיפה אלו ערכים אוניברסאליים שצריכים להילמד בכל מקום, והשואה הוא אחד המכוננים שבהם".

 

יחד עם זאת, אמר ח"כ ברכה כי נסע לאושוויץ מפני שהיה חשוב לו ליטול חלק ביום הבינלאומי לציון השואה ולא "בשמאלץ הציוני של 'מצעד החיים'". לדבריו, "אני לא מתחבר למסחור של יום השואה והניסיון למסחר אותו לציונות. מי שמחבר את ההקמה של מדינת ישראל לשואה, מחבר בעיניי את השואה לנכּבה של העם הפלסטיני. המשימה שלנו ב-2010 - אנחנו רוצים להיות נאמנים לערכים של 'לעולם לא עוד' ולסיים את הטרגדיה של העם הפלסטיני".

 

"ללמוד מעבר לשיעורי ההיסטוריה"

דעה דומה לזו של ברכה, הציג גם ראש ועדת החינוך של ועדת המעקב. "השואה צריכה להילמד מעבר לשיעורי ההיסטוריה. במשרד החינוך צריך להקים ועדת היגוי משותפת שתקדיש לכך מחשבה", אמר מועדי ל-ynet.

 

לדבריו, כמידי שנה עמד גם השנה שתי דקות דומיה לזכר ששת מיליוני היהודים שנרצחו בשואה. "אני עומד כל שנה דום ואין לי שום בעיה עם זה. לכל ערבי פלסטיני שחי כאן במולדתו, יש מבחינה הומנית תחושת סולידריות עם השואה ואין לנו שום בעיה ללמוד ולהחיות מידי שנה את זיכרון השואה, מעבר למה שנלמד בשיעורי ההיסטוריה. על משרד החינוך להקדיש מחשבה איך מכניסים את נושא השואה למערכת החינוכית, ועל משרד החינוך להקים לשם כך ועדת היגוי משותפת שתקדיש לכך מחשבה ערכית, אך מצד שני שתפסיק עם הניכור המלא לנכּבה שלנו, להוציא את הנרטיב שלנו מכלל שימוש ותתחיל לחשוב איך לשלב גם את השואה שלנו בתכני הלימוד החינוכיים".

 

בפועל, כך מתברר, רוב בתי הספר הערביים אינם מציינים את יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ושיעור ההשתתפות של תלמידיהם בפעילויות הקשורות להנצחת השמדת היהודים זעום.

 

מנתונים שפרסם בסוף השנה שעברה מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה בין היתר כי בשנת 2008 השתתפו 134,672 תלמידים מכל רחבי הארץ בפעילויות בנושא השואה, מהם רק 1,595 מהמגזר הערבי. במשלחות הנוער לפולין נרשמת נוכחות דלילה עוד יותר של בני המגזר: בעוד ש-15,814 תלמידים יהודים יצאו למסעות, השתתפו בהם רק כ-150 ערבים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ ברכה באושוויץ
צילום: איציק הררי הכנסת
מומלצים