שתף קטע נבחר

חבילת הסיוע ליוון מעוררת את שוק המט"ח בעולם

ההודעה על סיוע של 45 מיליארד אירו ליוון הביאה להתחזקות משמעותית של האירו מול רוב המטבעות בעולם. מול השקל הוא התחזק ב-1.17% ל-5.008 שקלים. הדולר האמריקני מאידך נקבע על 3.682 שקלים - ירידה של 0.27%

ההודעה המשותפת של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינ"ל בעניין גיבוש חבילת הסיוע ליוון מחזירה לפעילים בשוק את האמון במטבע האירופי. כפי שפורסם, שני הגופים יעמידו ליוון הלוואה בסך 45 מיליארד אירו: 30 מיליארד מקופת האיחוד האירופי ו-15 מיליארד מקופת קרן המטבע, בריבית של 5%.

 

בהקשר זה נציין, כי במידה ויוון הייתה נאלצת לגייס את הסכום האמור בשוק ההון, עלויות המימון אותן הייתה צריכה לשאת היו בדומה לתשואות בהן נסחרות אגרות החוב של ממשלת יוון (לפירעון בעוד 10 שנים), סביב 7% ואולי אף יותר עקב הורדת דירוג האשראי של יוון בשבוע שעבר ע"י סוכנות הדירוג פיץ'.

 

מרגע פתיחת המסחר בליל אמש, מתחזק האירו מול מרבית מטבעות הסחר העיקריים. כך לדוגמא נחלש הדולר האוסטרלי ב- 1.5%, הדולר הקנדי ב- 1.2% והיין היפני מאבד כ-1%. בהתאם לכך, בנק ישראל קבע היום את שערו היציג של האירו על 5.0084 שקלים, המבטא עלייה יומית בשיעור של 1.17%.

 

במהלך היום נסחר הדולר במגמה מעורבת עם נטייה להיחלשות על רקע הנתונים החיוביים אשר מוסיפים לתמוך בהגדלת הסיכון. מרגע פתיחת המסחר בליל אמש בולטים המטבעות האירופיים בהתחזקותם מול הדולר, ביניהם ראוי לציין את הפורינט ההונגרי שמתחזק ב-1.2%, כמו גם הזלוטי הפולני, הפרנק השוויצרי והקרונה השוודית אשר מתחזקים בכ-0.5%. בזירתנו המקומית קבע בנק ישראל את שערו היציג של הדולר על 3.682 שקלים - שער המשקף ירידה יומית בשיעור של 0.27%.

 

האם סין תאפשר ליואן להתחזק?

במהלך סוף השבוע נפגש שר האוצר האמריקני עם בכירי הממשל הסיני. בשוק ההון מצפים עתה לראות האם המפגשים יובילו לשינוי במדיניות סין בנוגע לייסוף היואן הסיני. במקרה בו הרגולטור הסיני אכן יאשר ייסוף במטבע המקומי, אזי מצב שכזה טומן בחובו פוטנציאל לזעזע את שוקי המט"ח והסחורות, כאשר מידת הזעזוע תלויה בכמה/האם בכלל תורחב רצועת הניוד של המטבע הסיני, האם הצעד יבוצע בהדרגה או בחדות ועוד משתנים רבים.

 

במידה ואכן ייוסף המטבע של המעצמה הכלכלית הסינית הרי שהאטרקטיביות של הייצוא הסיני תפחת ומוקדי ייצוא אחרים (הודו לדוגמא) יהפכו לאטרקטיביים יותר. מנגד, ברגע שהיואן יתחזק, הרי שהייבוא הסיני יהפוך זול יותר, וכידוע, התיאבון של סין לחומרי גלם ולנפט במיוחד נמצא כעת בשיאו, כלומר, ייתכן וההוזלה במחירים הריאליים (מנקודת מבט סינית) של חומרי הגלם תגרור גידול בביקוש ואם כך, הרי שמחירי הסחורות יחשפו לעלייה מכיוון בלתי צפוי. פרשיית ייסוף היואן מעניינת מאוד וניתן לבחון את השפעותיה מכיוונים רבים ושונים ועל כן הציפייה כיום להצהרותיהם של הנוגעים לדבר.

 

מני בן משה, המחלקה הכלכלית, בית ההשקעות אי.בי.אי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירו. צילום אילוסטרציה
צילום: jupiter
מומלצים