שתף קטע נבחר

בן המח"ט הנערץ שנפל נחוש לכבוש את צה"ל

יואב וינברג היה בן 15 כשאביו דרור, מח"ט חברון, נהרג מאש מחבלים. שבע שנים אחרי - התגייס לאותה יחידה שעליה פיקד אביו, ובדרך הספיק להפוך לאב בעצמו. אשתו, החברים והרב סיפרו ל-ynet שהסכנות כלל לא היו שיקול

שבע שנים ארוכות עברו מאז איבד יואב וינברג את אביו, אל"מ דרור וינברג, בפיגוע בציר המתפללים בחברון. וינברג האב, מח"ט חברון הנערץ המוכר כיום בציבור בעיקר בשל העובדה שהיה הקצין הבכיר ביותר שנהרג באינתיפאדה השנייה, היה מאז ומתמיד דוגמה ומופת עבור בנו הבכור. מהרגע שבו נפל, למרות שהיה רק נער צעיר, היה יואב נחוש כבר אז להמשיך את דרכו של אביו מהרגע שבו יילבש לראשונה את מדי צה"ל.

 

יואב, כיום כבר בן 22, התגייס אך לפני שבועות אחדים לצה"ל והצליח להתקבל ל"מגלן", אותה יחידה מובחרת שעליה פיקד אביו המנוח, בין תפקידיו. כעת הוא שוהה בבסיס האימונים של חטיבת הצנחנים בשומריה, ועובר טירונות משותפת לחיילי מגלן ודובדבן. בתום התקופה, יועבר למחנה הקבע של מגלן, שם מונצח אביו, ובו אף שימש דודו, מתן, מפקד צוות ואחר כך סגן מפקד פלוגת לוחמים.


יואב וינברג. נעורים בצל השכול והמורשת (צילום: שירה אליסיף)

 

בצה"ל העדיפו בשלב זה שלא להעמיד את וינברג הצעיר באור הזרקורים, בעיקר במהלך תקופת הטירונות, אבל עבור בני משפחתו וחבריו, היה הדבר כמעט מובן מאליו. "הוא ידע שהוא ממשיך את הקריירה הצבאית של אביו. לא משנה עד כמה קשים יהיו המיונים למגלן, הוא קיבל החלטה שיעבור אותם בהצלחה", סיפרה ל-ynet שמחה וינברג, אשתו של הטירון הטרי.

 

בצה"ל, כמו במשפחה, עורר גיוסו של הבן התרגשות גדולה. "כשחושבים על זה לעומק, הסיפור של דרור ושל בנו יואב, שדי רק במבט אחד כדי להבחין בדמיון הרב ביניהם, הוא למעשה הקו הדק שעובר בין יום הזיכרון ליום העצמאות", אמר קצין בחטיבת הצנחנים. "רגע אחד זוכרים את גיבורינו, ושנייה אחר כך כבר חוגגים עצמאות עם תחושת גאווה גדולה במדינה שלנו ובמי שבונה אותה ונלחם למענה".

 

וינברג הצעיר היה בן 15 כאשר נהרג אביו באותו הפיגוע, יחד עם 11 חיילים ואנשי כיתת הכוננות של היישוב היהודי בחברון. הוא גדל וליווה את הקריירה הצבאית של אביו כמעט מראשיתה, גם בתקופה ששירת בסיירת מטכ"ל וזכה בציון לשבח על חלקו במבצע חשאי שבו השתתף.

 

לאחר שנישא להדסה, נולדו לבני הזוג וינברג שישה ילדים. ראשון היה יואב, ואילו הצעיר מביניהם, נחמיה, נולד לאחר נפילת אביו. עם מעברו לחטיבת הצנחנים, מילא וינברג שורת תפקידים בחטיבה האדומה, ובהם כששימש מג"ד 890 ולאחר מכן מפקד "מגלן". הוא נחשב להבטחה גדולה ו"סומן" להיות מפקד חטיבת הצנחנים הבא בתום השירות בעיר האבות, תקווה שאותה הצליח לקטוע הפיגוע הקטלני.

 

בינתיים הפך יואב לאב בעצמו. לפני שנה וחצי נולדה לו ולרעייתו בת ראשונה, ובני המשפחה מתגוררים בשנים האחרונות באילת, שם למד יואב בישיבת "איילת השחר".


וינברג הצעיר ובתו. חובה של "לפני הצבא" (צילום: שירה אליסיף)

 

עם התקרבות מועד גיוסו הלכה וגברה ההתרגשות בבית המשפחה, וכך גם החששות מהסכנות הרבות שטומן בחובו השירות הקרבי. "ברור שחשבנו על הסיכונים. אנחנו זוג צעיר ויש לנו ילדה קטנה, אבל היה ברור שהוא ילך בדרכו של אביו, שהצליח להותיר חותם משמעותי בקרב משפחתו. הכרתי את יואב בתור ילדה שגרה בבית הסמוך. היינו שכנים, ולאורך השנים גדלתי בעצמי על סיפורי הגבורה של דרור. כשהבנתי שנתחתן, ידעתי שגם המשפחה החדשה שלנו תהיה כזאת חזקה, עם תעצומות נפש שיעזרו בהתמודדות הקשה".

 

לא "בן של"

לאחר גיוסו לחטיבת הצנחנים, ביקש וינברג הצעיר לצאת לגיבוש שיכול לסלול עבורו את הדרך לכמה יחידות מובחרות, בהן זו שעליה פיקד אביו המנוח בימיו האחרונים. "זה מה שהוא רצה. הוא התקבל לשם ללא שום סיוע מבחוץ, הוא פשוט עשה את העבודה שלו והוכיח שהוא ראוי לכך", סיפר גורם צבאי. "גם כשנשאל האם לא יהיה קשה לו לשרת ביחידה כזאת כשבבית מחכה לו אשה ותינוקת רכה, השיב כי הן נותנות לו כוח. הוא הסביר כי לאחר שהתחתן והביא לעולם את בתו, נמוג הלחץ בחייו האישיים - מה שמאפשר לו להתרכז בצבא.

 

ואכן, העידו כל הגורמים בצה"ל שבאו במגע עם וינברג הצעיר, כי הדמיון הרב בינו לבין אביו אינו מתבטא רק במראה של השניים, אלא גם בתכונות אופיים הבולטות. "הוא עשוי מהחומר הזה של מפקד ויגיע רחוק", קבע השבוע קצין שמכיר אותו. קצין אחר ציין כי על אף שוינברג יכול היה לשרת במסגרת המסלול המקוצר של ישיבת ההסדר, הבהיר כי הדבר אינו עומד על הפרק וכי בכוונתו לבצע שירות מלא וארוך.

 

דברים דומים על וינברג סיפרו גם מחוץ מצה"ל. רב ישיבת "איילת השחר", יוסף רודריגז, סיפר כי יואב היה תלמיד חכם ושקדן, שכבר מהיום הראשון ללימודים הדגיש כי שאיפותיו הגבוהות לתרום למדינה. "כמו שהוא השקיע בלימודי התורה, כך הוא האמין גם בהגנה על המולדת. אני גם חושב שאביו, אותה דמות נערצת, הצליחה רק לחזק את תחושת השליחות שלו".

 

למרות הקשר ההדוק לדמות האב, מאז בא וינברג הצעיר בשערי הצבא הקפיד לעבור את המשוכות השונות בזכות עצמו. על כך העיד גם האחראי על מתגייסי ישיבות ההסדר, אליעזר דויטש, שציין כי בכל הראיונות שעבר, לא הזכיר יואב ולו פעם אחת את שמו של אביו. "לאחר שהסתיימו המיונים הוא התקשר אלי ואמר לי שהשם של אביו המח"ט כלל לא עלה", נזכר הרב רודריגז. "אין הרבה אנשים כאלה, שגדלו יתומים מאב ויילחמו כדי לשרת ביחידה מובחרת. מעטים יותר יעשו את המיונים בכזו נחישות ומבלי לגלות מי היה אביהם".

 

כשנשאל הרב לגבי סוגיית סירוב הפקודה, שהפכה לנקודת שבר ביחסים בין הצבא לבין חייליה מהציונות הדתית, אמר כי שוחח עם יואב על אותה הדילמה. "הסברתי לו שהצבא היא לא זירה פוליטית ושכולי תקווה שלא ייאלץ להתמודד כלל עם שאלה של פינוי יישובים. מבחינתו, הנאמנות למדינה גדולה מאוד - אבל רק ברגע האמת אדם אפשר לדעת מה ייעשה אדם".

 

"החתונה לא הייתה יכולה לחכות ל'אחרי הצבא'" 

הנישואים המוקדמים וכך גם לידתה של הבת גרמו לכמה הרמות גבה בישיבה. "אנחנו לא ממליצים לתלמידים שלנו להתחתן בגיל כל כך צעיר, אבל יואב נישא מאהבה ומתוך רצון להקים משפחה עוד טרם הגיוס", סיכם הרב. חבר מירושלים הוסיף כי לכל מכריו של יואב היה ברור שסוגיית הנישואין לא תוכל להמתין לתום השירות הצבאי. "הוא ורעייתו הם מסוג האנשים שמיד כשרואים אותם, יודעים שהם נועדו לה לזה".

 

חבר אחר, ראם אוחנה, הכיר את יואב במהלך הלימודים בישיבה, לפני יותר משנה וחצי. "כבר מהיום הראשון קלטתי שהוא אחד החבר'ה הרציניים. יש לו מחשבה עמוקה ויכולת להקשיב באמת בלי לשפוט. הוא תמיד גילה מנהיגות, בין היתר כשיזם טיולים והפך להיות אדם שכולם תמיד נמצאים סביבו, בין אם בלימודים או בין אם סתם כשעושים כיף".


וינברג וחבריו באחד הטיולים. "תמיד מגלה מנהיגות" (צילום: שירה אליסיף)

 

גם אוחנה סיפר על תחושת השליחות החזקה שמלווה את חברו, שלדבריו הצליחה לגמד באופן ניכר את החששות מפני הגיוס. "תמיד חשבנו פחות על עצמנו ויותר על איך אפשר לתרום. היו דיבורים על קושי, אך אלה הצטמקו לנוכח המשימה שמוטלת עלינו היום - והיא ההגנה על המולדת. יואב ממשיך את דרכו של אביו בגאווה", קבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
דרור וינברג. הבן ממשיך בדרכו
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
יואב וינברג. לא הזכיר את אביו במיונים
מומלצים