שתף קטע נבחר

הבהלה לגידור האירו: הייצואנים מתגוננים

הפאניקה סביב חובות יוון והורדת הדירוג לספרד ופורטוגל, תימשך ואיתה המשך ההידרדרות של האירו. הייצואנים רוכשים אופציות גידור מהבנקים כדי להתגונן מפני המגמה הזו אך כמובן, שבכל משבר קיימת גם הזדמנות ויש מי שירוויח מהיחלשותו

בימים אלה מתגבר המשבר הכלכלי באירופה; שימו לב כי מדובר במשבר ביוון, ובהורדת דירוג של פורטוגל, אך לא בהכרח בקריסה רבתי של אירופה - שבה יש גם מנועים כלכליים טובים.

 

ברור כי המשברים המקומיים גוררים תנודות חדות בשווקים, אך מבחינה מאקרו כלכלית מדובר באירועים הניתנים להכלה על ידי הכלכלה העולמית, במצבה הנוכחי. מאז חודש נובמבר אשתקד אנו רואים כי מהלך התחזקות הדולר מול האירו איננו בבחינת תיקון, אלא מגמה ברת קיימא.

 

ברור, כי בין כל הרעש וההמולה סביב משבר יוון, ארה"ב נעלמת. כלומר, קצב ההתאוששות של ארה"ב ביחס למדינות גוש האירו, מראה בבירור כי "מצפן המטבעות" מכוון אל עבר הדולר, אך הסערה גדולה מדי מכדי שנתוני מאקרו המתפרסמים בארה"ב, יתפסו כותרות.

 

משקיעים רבים הבינו את המגמה הזאת, אך ביחס לאירועים קודמים, הבינו אותה מאוחר מדי. "המשקיעים" הם בעיקר ספקולנטים - אך שוק המט"ח אינו הזירה שלהם בלבד. מאז שהחלה מגמת ההיחלשות של האירו מול הדולר, גידרו ייצואנים רבים את התקבולים שלהם באירו ביחס לדולר (חברות שמטבע הפעילות שלהן הוא הדולר). אך התרחיש של התחזקות השקל מול האירו בצורה אגרסיבית, עד לרמה הקרובה ל-4.9 שקלים לאירו - היה ממש בלתי צפוי. הדבר קרה בעיקר בגלל עוצמתו של השקל מול הדולר. קרי, האירו נחלש מול הדולר, השקל היה יציב מול האירו והתוצאה ברורה – אירו חלש מול השקל.

 

היום נחלש הדולר ב-0.56% ושערו היציג נקבע על רמה של 3.728 שקלים לדולר. האירו נחלש ב-0.137% ושערו היציג נקבע על רמה של 4.9424 שקלים לאירו. 

 

בימים האחרונים קיימת בהלה רבתי לגידור התקבולים באירו מול השקל של חברות רבות במשק הישראלי. הפאניקה נובעת בעיקר מהמשך התחזקות השקל מול האירו לרמות של 4.6-4.8, אשר יסבו לחברות הפסדים רבים. כן, יש מצבים ששורת הרווח נמחקת בגלל תנודתיות מטבע "שלא בכיוון הנכון". אז הבהלה בעיצומה ונראה כי רמת התנודתיות בצמד אירו/שקל תמשיך לעלות ואיתה עלות ההגנות.

 

לא סביר להניח כי כבר מחר בבוקר, ישבו נגידי מדינות אירופה בשוויץ וידונו בפירוק האיחוד המוניטרי. אך הפאניקה תימשך ואיתה המשך ההידרדרות של האירו והפעם, ביחס למרבית המטבעות בעולם. כמובן, כי בכל משבר קיימת גם הזדמנות. למשל, ייבואנים רבים יכולים לנצל את המגמה כדי לרכוש סחורות במטבע האירו, כמו גם תשומות לייצור במטבע האירו ההולך ונחלש אל מול השקל.

 

יחד עם זאת, במשוואת הצמיחה היקף הייצוא חשוב מכל. בואו ונגיד כך, עבור סטנלי פישר המצב ממש לא נעשה יותר נוח וניכר כי חזית נוספת נפתחה עבורו והיא הצמד אירו/שקל.

 

ברמת המסחר והמגמות הצפויות, הצמד אירו/דולר בחן את רמת התמיכה החשובה ובשער של 1.32 דולר לאירו אך ללא הצלחה רבה. בימים הקרובים רמה זו תיבחן עוד מספר פעמים ונראה כי היא תיפרץ וסביבת השערים הצפויה לצמד אירו/דולר תימצא באזור של 1.25-1.28 דולר לאירו.

 

הכותב הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטבע אירו בחזית הבנק האירופי המרכזי בפרנקפורט
צילום: AP
מומלצים