שתף קטע נבחר

התאוששות? האירו זינק ביותר מאחוז מול השקל

הדולר עלה ב-1.59% ושערו היציג נקבע על 3.819 שקלים. האירו עלה ב-1.1% ושערו היציג נקבע על 4.709 שקלים. המסחר מתנהל על רקע ההערכות כי גרמניה תצא בתוכנית חשאית לחיזוק מנגנון האירו

הדולר והיורו זינקו היום (ה') מול השקל כשברקע שוקי אירופה עברו להיסחר בירידות ומחירי הסחורות ממשיכים להיחלש. הדולר עלה ב-1.59% ושערו היציג נקבע על 3.819 שקלים. האירו עלה ב-1.1% ושערו היציג נקבע על 4.709 שקלים.

 

 

בחדרי המסחר אומרים היום כי השקל סובל מלחץ מכירות של משקיעים זרים. "מדובר בעיקר בקרנות גידור וגופים מוסדיים גדולים שמוכרים שקלים בהיקפים גדולים. יהיה מעניין לראות מה יקרה לאחר פתיחת המסחר בארה"ב", אמרו ל"כלכליסט" פעילים בחדרי המסחר. לדברי אותם גורמים מדובר אכן בהיקפים גדולים של מכירות אך לא בהיקפים חריגים משמעותית מהממוצע.

 

גרמניה תתמוך באירו?

מסמך סודי שהגיע אתמול לידי העיתון הגרמני "האנדלסבלאט" חושף כי צמרת הממשלה בברלין הרכיבה תוכנית חשאית לרפורמה מקיפה במנגנון לייצוב האירו, שעליו הכריזו הקברניטים הכלכליים של אירופה רק לפני עשרה ימים. עם הצעדים הקיצוניים ביותר ברפורמה אפשר למנות את הצעות הענישה שמבקשת הרפורמה להנהיג נגד מדינה שתפר את החוקים לקבלת הסיוע מהמנגנון החדש.

 

מחברי המסמך הסודי כותבים כי יש לבחון את המשבר המתחולל כעת באיחוד המוניטרי "בכנות גמורה וללא בושה". לדבריהם, היוונים הביאו ל"פגיעה גסה ברוח ובאותיות המרכיבות את ההסכמים המכוננים של גוש האירו, שאינו ערוך למשבר אמיתי של נזילות וחדלות פירעון ממשלתיים אצל אחת מחברותיו".

 

עוד נכתב במסמך כי המתרחש כעת באירופה "חשף ללא רחם את חולשותיו של האיחוד המוניטרי האירופי בפני שוקי ההון העולמיים". מחברי הדו"ח קובעים כי "אסור שמשבר כמו זה שמתחולל ביוון יחזור על עצמו אי פעם".

 

בכלל, נראה שקריאתה של קנצלרית גרמניה משלשום "להגן על יציבותו של היורו בשיניים ובציפורניים" מוצאת ביטויים נוספים בהתנהלות הגרמנית לנוכח המשך הבהלה בשווקים, גם במחיר של פעולות עצמאיות. פעולה אחת כזו היא האיסור המפתיע שהטילה ממשלת גרמניה שלשום על מה שמכונה "שורט עירום" של אג"ח ממשלתיות של מדינות גוש האירו.

 

מכירה בחסר בעירום מהמרת על נפילת ערכו של נכס מסוים מבלי להחזיק בפועל בנכס, כלומר השחקן רוכש ביטוח מפני התרסקות של נכס מסוים שהוא כלל אינו מחזיק בו. גורמים רבים באיחוד האירופי, וביוון בפרט, האשימו את מובילי המסחר העולמי בכך שפרקטיקה זו היא שהעצימה את אפקט המשבר וצמצמה את מרווח התמרון ליציאה ממנו. כמו כן אסר הרגולטור הגרמני גם מכירה בחסר של מניותיהם של עשרה בנקים מובילים ומבטחים בגרמניה הידועים כעוסקים בשורטים של אג"ח ממשלתיות מסוג זה. איסור זה יישאר בתוקף עד 31 במרס 2011.

 

מומחים בשוקי ההון הגיבו בחריפות על הודעה זו. "השווקים רואים במדיניות לא ראויה מסוג זה צעד של ייאוש ושל אי־נכונות לטפל בבעיות המהותיות באמת הניצבות בפני הגרמנים", אמר לסוכנות בלומברג בריאן ילבינגטון, ראש מחלקת ההכנסה הקבועה בחברת הייעוץ קנייט ליברטאס בקונטיקט, ארצות הברית.


פורסם לראשונה 20/05/2010 14:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כסף, צילום אילוסטרציה
צילום: jupiter
מומלצים