שתף קטע נבחר

תיקון בחוק: הציד ייאסר; כל החיות "מוגנות"

התיקון החדש לחוק ההגנה על חיות הבר יבטל את ההסדר הקיים למתן רישיונות ציד, ויתיר פגיעה בחיות בר רק במקרים בודדים; ייאסר פיזור רעל בשטחים פתוחים, החזקת חיות בר כמו תנינים ויענים לצורכי מסחר ושיחרור חיות בית בטבע

סוף לציד החוקי בישראל: המשרד להגנת הסביבה יוזם תיקון לחוק ההגנה על חיות הבר, ויגדיר את כולן מעתה כ"חיות מוגנות" - למעט מספר מועט של מינים "מזיקים".

 

המשמעות היא, בין היתר, ביטול של ההסדר שקיים כעת של מתן רישיונות ציד, והגדרת איזורים ומיני חיות המותרים בציד כמו חזירי בר למשל. עם כניסת התיקון לתוקף, תיאסר באופן גורף כל פעילות ציד ספורטיבית בישראל, אך עם זאת, ברשות הטבע והגנים מציינים כי על פי החוק המוצע, פגיעה בחיות הבר תותר אך ורק בהיתרים פרטניים ולמטרות מוגבלות כגון מניעת סיכונים אקולוגיים, שמירה על המגוון הביולוגי, מניעת סכנות לאדם ולחי - כמו מניעת התפרצות כלבת למשל - או מניעת נזקים לחקלאות ובכך גם שלא לפגוע בפעילותם של כ-2,400 ציידיים חוקיים בישראל.

 


תנים וציפורים שהורעלו (צילום: רשות הטבע והגנים)

 

כמו כן ייאסר בחוק פיזור רעל בשטחים פתוחים ושטחים חקלאיים. תופעה זו גרמה בשנים האחרונות להרעלות חמורות של חיות בר, כשחקלאים ומגדלי חיות משק ניסו להתמודד עם טורפים או מתחרים באמצעות פיזור רעל בשדות. הרעל יצר תגובת שרשרת קטלנית ופגע בחיות בר רבות, באוכלי נבלות, בעלי כנף נדירים ומכרסמים.

 

עוד על ציד וחיות בר:

 

החוק החדש מציע לבטל גם את ההגדרה של חיות בר כ"מטופחת" - הגדרה שאיפשרה עד כה הפעלה של חוות בהם ישנם תנינים או יענים למטרות מסחר בבשר ועורות. הטענה של המשרד להגנת הסביבה, כי החששות מנזקים לטבע ולאוכלוסיות של חיות בר, התממשו, עקב בריחת תנינים בשנים האחרונות לטבע ובכוונתם למנוע באופן גורף אפשרות לגידול וטיפוח של חיות בר לצרכים מסחריים.

 

החוק החדש יאסור שיחרור של חיות בית וחיות בר המוחזקות בידי אדם לטבע כדוגמת זוחלים, בעלי כנף, חיות אקזוטיות, כלבים וחתולים, משום שהדבר גורם להם להתפרא בטבע ואוכלוסיותיהן הגדלות, דוחקות מינים מקומיים של חיות בר וגורמים לנזק למערכת האקולוגית. בתיקון המוצע, מצויין כי כלבים וחתולים משוטטים עלולים לגרום לנזקים לחיות הבר, ולכן תהיה אפשרות לפקחי רשות הטבע והגנים ללכוד ולהעבירם למקום אחר, על פי הוראת וטרינר עירוני או רשותי. כלבים משוטטים שיזוהו לפי השבב בגופם וייתפסו, בעליהם ייאלצו לשאת באחריות ולשלם קנס.

 

חוק ההגנה על חיות הבר בישראל חוקק בשנות ה-50. במשרד להגנת הסביבה אמרו שמטרת התיקון לחוק היא שיפור וחיזוק האמצעים להגנה על חיות הבר בישראל, הסחר בהן והחזקתן. כדי לאכוף את הסעיפים השונים, סמכויות הענישה של פקחים יוחמרו ותקופת המאסר תגיע לרף המירבי בגין עבירת עוון – שלוש שנות מאסר. בנוסף, מוצע להעניק לבתי המשפט את הסמכות לבטל רשיון נהיגה ורכב של העוברים על החוק ואף להחרים רכבים של מעורבים בפעולות ציד. בכל הנוגע לטיפול בעובדים זרים העוברים על החוק, תהיה אפשרות גם לבטל את היתר השהייה שלהם בישראל.

 

כמו כן יוגדלו הקנסות בגין עבירה על הסעיפים השונים. מהלך זה מצטרף להגדלה של הקנסות על פגיעה בסביבה ובחיות בר שנכנסה לתוקף לפני מספר חודשים. על פי התעריפים החדשים, הקנס המירבי על ציד בלתי חוקי יכול להגיע עד 150,600 שקל במקום 134,600 עד כה.

 

השר להגנת הסביבה,גלעד ארדן, אמר: "מול היקף האיומים על חיות הבר בישראל, בין היתר עקב הפיתוח מאסיבי וצמצום השטחים הפתוחים, ציד חיות והרעלות, יש צורך לספק הגנה מרבית על חיות הבר ולתקן את החוק הקיים. אנו משנים מהיסוד את הגדרת חיות הבר וקובעים כי כל חיות הבר תהיינה חיות בר מוגנות. זוהי בשורה אמיתית בתחום השמירה על חיות הבר והמגוון הביולוגי בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שועל חולות. ארכיון
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
עגורים שהורעלו ברעל. ארכיון
צילום: איל דרור, רשות הטבע והגנים.
מומלצים