שתף קטע נבחר

איילנד יבדוק: הפעולה החלה, אשכנזי נעדר מהבור

הוועדה הבודקת את שרשרת הליקויים באירועי המשט לעזה צפויה לבחון, בין היתר, גם את התנהלות הרמטכ"ל עצמו וקצינים בכירים נוספים במהלך ההשתלטות על ה"מרמרה". גורם צבאי ל-ynet: "הרמטכ"ל ניהל את המערכת כולה - ובכך עסק"

עם שוך סערת המשט לעזה ותחילת בדיקת שרשרת הליקויים שליוותה את מבצע ההשתלטות על ה"מרמרה" הטורקית, צפויה "ועדת איילנד" שמינה הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, לבחון גם את תפקודו שלו ושל אישים שונים במטכ"ל במסגרת ההכנות להשתלטות והמבצע בלב ים.

 

הוועדה החלה לפני כמה ימים את עבודתה וצפויה לעסוק בדו"ח המסכם שתגיש בכמה תחומים שונים שיפורטו באופן נפרד.

מעבר להתמקדות באירועים על סיפון ה"מרמרה", צפוי חלק ניכר מהמסמך לעסוק בהיערכות דרג הקצונה הבכיר להגעת הספינות, שכן על-פי דיווח ב"הארץ", נעדר הרמטכ"ל מה"בור" בקריה בזמן ההשתלטות על הספינה, והגיע למקום רק זמן קצר לאחר מכן.

 

באותה השעה, פיקדו על ההתרחשויות מפקד חיל הים, האלוף אליעזר (צ'ייני) מרום, שהיה על כלי שיט קטן בשטח, וראש אגף המבצעים, האלוף טל רוסו, שהיה באותה השעה במוצב השליטה של חיל הים בקריה. אשכנזי עצמו עקב אחר האירוע ואף נתן את אישורו לפעולות השונות, לרבות ההשתלטות על האוניה הטורקית.

 

התקרית במשט אמנם לא נחשבה למבצע מט"כלי אלא כאירוע מצומצם יותר, אך עם זאת, ייתכן כי היעדרותו של הרמטכ"ל מה"בור" דווקא בדקות החשובות יכולה להעיד, באופן מסוים, על הלך הרוח שרווח בצה"ל שלפיו נראו הסיכויים להתפתחות תרחיש בעייתי כקטנים ביותר. אותו הלך רוח התברר בדיעבד כבעייתי, גם בדרגים שונים מחוץ לצבא - וגרר ביקורת נרחבת.

 

אותם דברים משתלבים היטב באותן הערכות שהיו גם נחלת הדרג המדיני ואף הועברו לצבא, כאילו על סיפון ה"מרמרה"  הפליגו אזרחים תמימים ודיפלומטים, שיש לעשות כל שניתן על-מנת להימנע מלפגוע בהם - כחפים מפשע.

 

"רמטכ"ל לא צריך לתת הנחיות טקטיות"

גורם צבאי בכיר אמר ל-ynet כי אין כל פסול בעובדה שבשעת האירוע לא שהה הרמטכ"ל ב"בור", בשל העובדה כי שני אלופים הופקדו על ניהול האירוע ועמדו עמו בקשר רציף, שבמהלכו אף העביר אליהם אשכנזי הנחיות. "תפקידו של רמטכ"ל אינו לתת הנחיות טקטיות, אלא לנהל את המערכת כולה - ובכך הוא עסק".

 

דברים ברוח דומה אמרו בדובר צה"ל, שם מסרו כי "במהלך האירוע, נכח ראש לשכת הרמטכ"ל במוצב השליטה של חיל הים, כנהוג במקרים מסוג זה. הוא עדכן את הרמטכ"ל וסגנו באופן שוטף, ומיד כשהחל השלב האלים - הגיע למוצב השליטה גם הרמטכ"ל ופיקד על האירוע, לרבות בשלב פינוי הפצועים. הרמטכ"ל עמד כל העת בקשר עם האלוף מרום".

 

בימים האחרונים התפרסמו פרטים רבים נוספים אודות התנהלות לקויה לכאורה לקראת המשט - ובמהלך הפעולה. כך למשל פורסם כי ראש הממשלה בפועל בעת הפעולה, השר משה יעלון, כלל לא ידע בזמן אמת כי המהלך יצא לדרך.

 

בלשכת ראש הממשלה דחו את הדיווח וטענו כי "המשנה לראש הממשלה

יעלון עודכן באופן שוטף על ידי המזכירות הצבאית במשרד ראש הממשלה לפני ההשתלטות על הספינה, במהלכה ולאחריה".

 

יצוין כי יעלון עצמו לא הכחיש את הפרטים אודות אי-העדכון, אך כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, הוא מתח ביקורת על מהלכי ההשתלטות וטען בכנס סגור: "במקום שיש לתת צל"שים, כנראה שמישהו לא היה בסדר. כנראה מישהו לא פעל לפי נוהל קרב".

 

בשוע שעבר התגלה עוד פרט אודות התנהלות קלוקלת לכאורה בטרם הפעולה. לשכת שר הביטחון סירבה לאפשר לנציג צה"ל להשתתף בדיונים המכינים שנערכו במועצה לביטחון לאומי. הדבר עורר מחדש את המתח בין ראש המועצה, עוזי ארד, למערכת הביטחון.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי. הצטרף בהמשך
צילום: ירון ברנר
מומלצים