שתף קטע נבחר
 

מי ינצח בקרב על המגרשים לצעירים?

מינהל מקרקעי ישראל נזכר סוף-סוף לעצור את תופעת ההשתלטות של קבלנים על פרויקטים "בנה ביתך" לזוגות צעירים. הוראת שעה תחייב את כל מי שיזכה במכרז לגור במקום לפחות 5 שנים

המדינה סוף-סוף עושה צעד מהותי כדי לעצור השתלטות של יזמים על מגרשי "בנה ביתך" המיועדים לזוגות צעירים. ל"ממון" נודע כי קבלנים ובעלי הון השתלטו בשנים האחרונות על מאות מגרשים בפרויקטים "בנה ביתך" לזוגות צעירים, שמשווקים בהגרלה על ידי מינהל מקרקעי ישראל ברחבי הארץ, ומכרו אותם מחדש לאחר מכן ברווח גדול כפרויקט יזמי.

 

 

בסוף השבוע, כך נודע עוד ל-"ממון", החליט מינהל מקרקעי ישראל להקשיח את התנאים במכרזי השיווק למגרשי "בנה ביתך" כצו שעה, כדי להבטיח שמי שקנה מגרש גם יגור במקום, עד אשר תתקבל החלטת מועצת המינהל. בינתיים, הנזק כבר נעשה במקרים רבים: המדינה לא מנעה יזמות פרטית על מגרשים המיועדים למציאת פתרונות דיור בבתים צמודי קרקע.

 

במכרזים להרחבות בקיבוצים וביישובים היו מקרים שבהם אחוז גבוה של המגרשים, שיועדו לזוגות צעירים ומשפחות צעירות, נרכשו ברובם על ידי יזמים שביצעו ספקולציות והציעו מחירים גבוהים ומתואמים למספר מגרשים.

 

"ניגשתי למכרז בהרחבה ל-19 יחידות דיור ביישוב הקהילתי משמר דוד, ליד קיבוץ חולדה", מספר א', בן 30, נשוי ואב לשניים. "בדקנו ומצאנו שהחיים בהחלט מתאימים לנו שם. הגשנו הצעות על 4 מגרשים, כדי לנסות לדוג אחד, במחיר שבדקנו ונמצא ריאלי. האמנו שיש לנו סיכוי, אבל לא זכינו.

 

"בדיעבד גילינו לתדהמתנו שלמכרז ניגש איש קש שקשור לקבלן. הוא הגיש על כל 19 המגרשים מחיר שווה שמסתכם בסופו של דבר ב-850 אלף שקל למגרש, וזכה ב-11 מתוכם. לא היה עם מי לדבר לאחר מכן. הגשנו ערעור למינהל והתשובה שקיבלנו הייתה ש'שיטת המכרז היא לכל המרבה במחיר'.

 

"כמה חודשים אחרי כן ראינו באתרי אינטרנט שהמגרשים הוצעו שוב למכירה, אבל לא על ידי המדינה אלא כנראה על ידי הקבלן, במחיר שאנחנו לא יכולים לעמוד בו: כבר לא 'בנה ביתך' אלא בתים גמורים בכ-1.7 מיליון שקל".

 

גם אנשים פרטיים למדו את השיטה

במינהל מקרקעי ישראל התקבלו תלונות רבות סביב הנושא, וכעת הוחלט לפעול. המנכ"ל ירון ביבי החליט, לאור מקרה משמר דוד, לשים מכשול בפני הקבלנים והיזמים שרוכשים את הקרקע, ולחייב כל זוכה במגורים של 5 שנים לפני שהוא מוכר.

 

לדברי ביבי, מקרים רבים היו גם של אנשים פרטיים שלמדו את השיטה: לקנות בזול מגרש, לבנות בית להשקעה ולמכור ביוקר. על המקרה של משמר דוד אומר ביבי כי לאחר שקיבל אותו לידיו, אכן נדהם לגלות כי 11 מגרשים מתוך 19 נקנו על ידי יזם אחד. כשביקש לבטל את כל העסקה התברר לו שלא נעשתה כאן עבירה על החוק, לפי תנאי המכרז.

 

לכן, עם הוראת השעה של ביבי, התקווה היא שיגיע הקץ לעשיית הכסף ממגרשים על ידי בעלי ההון: שיטת שיווק המגרשים תשונה, כך שרוכש מגרש יוכל למכרו רק 5 שנים מיום סיום הבנייה.

 

בשיטה הישנה זוגות צעירים הפסידו מכרזים לבעלי עניין שרכשו כמות של מגרשים ולאחר מכן מכרו אותם לכל המרבה במחיר. השיטה החדשה תיושם לראשונה השבוע בדימונה בשיווק של 120 שטחים לבנייה בשכונה הצפונית בעיר. 

 

בשבוע שעבר נפגשו ביבי וראש עיריית דימונה מאיר כהן, והחליטו על שינוי תנאי ומגבלות ההגרלה. על פי ההגבלות החדשות, זוכה בשטח יוכל למכור אותו רק בתום 5 שנים מיום סיום הבנייה. בפועל הוא יצטרך לבנות בית על השטח שקנה ולהמתין 5 שנים.

 

"אני שמח שמנכ"ל המינהל קשוב לבעיות שבשטח ומסייע למציאת פתרונות, שיועילו בסופו של דבר לאלה שאין ברשותם קורת גג," הגיב כהן על ההחלטה. ביבי אמר כי הוא שמח שהמינהל הציג פתרון שיסייע במצוקת הדיור. "אנחנו פועלים עם הפנים לזוגות צעירים ולפריפריה".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התנאים במכרזי השיווק יוקשחו
צילום: Index open
מומלצים