שתף קטע נבחר

יומני המלחמה: קצינים מאוימים ו"מחסומי סחיטה"

92 אלף מסמכים פורסמו באתר ההדלפות "ויקיליקס" ועיון בכמה מהם מספיק כדי לחשוף את הצדדים הפחות מתוקשרים של המלחמה באפגניסטן בשש השנים האחרונות. ynet מגיש לקוראיו כמה דוגמאות מייצגות מהתקופה האחרונה

עיון בכמה מתוך 92 אלף מסמכים שפורסמו הלילה (יום ב') באתר ההדלפות "ויקיליקס", חושף את הצדדים האפלים והפחות מתוקשרים של המלחמה באפגניסטן, הבעיות שעמן מתמודדים כוחות נאט"ו, השיטות שבהן משתמש טליבאן לגיוס פעילים והתקלות המבצעיות.

 

לעיון ביומני המלחמה באתר "ניו-יורק טיימס"

 

המסמכים, שנכתבו בין ינואר 2004 לדצמבר 2009, חושפים בין היתר מקרים שלא דווחו על הרג אזרחים חפים מפשע, מבצעים חשאיים נגד חמושי טליבאן, וכיצד הרשויות באפגניסטן פוגעות במאמץ המלחמתי. מרבית הדו"חות נכתבו על-ידי קצינים זוטרים שנמצאים בשטח, ואף שאינם מייצגים באופן רשמי את עמדת הממשל האמריקני, הם שופכים אור על אלמנטים במלחמה שהוסתרו עד-כה מעיני הציבור האמריקני. ynet מגיש לקוראיו כמה דוגמאות מייצגות מהתקופה האחרונה: 


יומני המלחמה באתר ניו יורק טיימס

 

19 בפברואר 2008:

איום על קצינים אפגנים

"מפקד גדוד 205 האפגני החדש, ג'מלאדין, קיבל שיחת טלפון ממפקד בטליבאן, מולה עיזאט. עיזאט הציע לו לעזוב את הצבא האפגני תמורת 100 אלף דולר ואמר לו כי הוא יודע היכן הוא גר ומכיר את משפחתו. ג'מלאדין טלפן לאחר מכן למספר ממנו התקשר עיזאט, אך לא היתה תשובה - דבר שעורר בו פחד וזהירות גדולה יותר". החתום על המסמך הוסיף הערה: "סבירות נמוכה שאיש הטליבאן יממש את איומיו, סביר יותר שהוא בודק את הקצין החדש".

 

9 במאי 2009:

גיוס פעילים בהלוויות

"בכיר בטליבאן, מולה ג'ומה חאן, הגיע לביתו של ____ במחוז ראזיאבד כדי לנחם את משפחתו של אחד מלוחמיו. מולה ג'ומה חאן שוחח על ההתפתחויות במחוז וגייס לוחמים במהלך ההלוויה... ג'ומה הבטיח להעביר פקודות נוספות לראשי הכפר". בהמשך המסמך עולה תמונה לפיה טליבאן מפעיל רשת של מרגלים, סוכנים כפולים, משתפי פעולה וסייענים, שכל מטרתם הוא לפגוע במאמצים האמריקנים לבנות שלטון מקומי יציב הזוכה לגיבוי כוחות הביטחון האפניים.

 

6 בנובמבר 2006:

מרכב שטח למכונית תופת

"טליבאן העביר לאזור קאבול ארבעה רכבי שטח השייכים לצבא האפגני. הם התכוונו להפוך את כלי הרכב לרכבי תופת שיופנו נגד יעדים של צבא אפגניסטן, נאט"ו ונגד שיירות בכירים. מדובר בארבעה כלי רכב מסוג פורד ריינג'ר בצבע חול, לוחיות הרישוי אינן ידועות. יש בהן גם כמות לא ידועה של מדים השייכים לצבא האפגני כדי להקל על הוצאת הפיגועים אל הפועל. ארבע המשאיות נתפסו במהלך מתקפה על שיירה של הצבא האפגני".

 

22 בנובמבר 2009:

מחסומי סחיטה

"שיירת ביטחון שהעבירה דלק מקנדהאר לאורוזגן נעצרה על-ידי כ-100 אנשי טליבאן, נושאי רובים ומכונות ירייה. השיירה נעצרה על-ידי 'מפקד המשטרה המקומי' שדרש 2000-3000 דולר עבור כל משאית. קצין השיירה, השייך למטה נאט"ו בדרום אפגניסטן יצר קשר עם הממונים עליו ואמר כי הוא 'זקוק לכסף כדי להמשיך במשימה'. בדיעבד התברר כי האיש שהציג עצמו כמפקד המשטרה היה מוטיאללה חאן, איש צבא, בן ברית של הנשיא חמיד קרזאי ואחד האנשים החזקים במחוז אורוזגן. הוא היה אחראי להגן על כביש שבו עוברות שיירות אבטחה של נאט"ו, אך משום מה החליט לסחוט כסף מהשיירה. אחרי התערבות גורמים בכירים, שינה חאן את דעתו והשיירה עברה". 

 

3 בספטמבר 2009

תקיפות שגויות מהאוויר

"משטרת אפגניסטן דיווחה על שתי משאיות דלק שנגנבו על-ידי כמה חמושים, ועושות את דרכן כדי לחצות את נהר קונדוז. השעה היתה שעת לילה והגשר לא היה מואר. מרכז בקרת התקיפות דיווח שזיהה את המשאיות וכ-70 חמושים צולחים את הנהר וכי המשאיות נתקעו בבוץ.

 

כיצד מרכז הבקרה זיהה את המשאיות - לא ברור, אולם כלי טיס רבים בעלי יכולת צילום באינפרה-אדום הוזנקו למקום ויכלו לשלוח חומרים מצולמים לכוחות על הקרקע. המפקד הגרמני של האזור הורה אחרי שווידא שאין אזרחים בסביבה לתקוף את המשאיות מהאוויר. מטוס F-15 הטיל שתי פצצות מונחות של כ-200 קילוגרם כל אחת. הדיווח הראשוני היה ש- 56 חמושים נהרגו ושתי משאיות הדלק הושמדו, אך הדיווח הזה היה שגוי. המשאיות ננטשו ומקומיים רבים התגודדו סביבן כדי לגנוב את הדלק. לא ברור כיצד נקבע שבאזור אין אזרחים".

 

יצויין כי הדיווח הראשון על הטעות פורסם יממה לאחר מכן. דו"ח צבאי אחר קבע כי 60 אזרחים נהרגו במתקפה בקונדוז. על-פי דיווחים אחרים, טליבאן אכן גנב את המשאיות, אך מטרתו היתה להזמין את האזרחים לאזור הגשר כדי לחלק להם דלק.  

 

הבית הלבן גינה את פרסום המסמכים הסודיים, והיועץ לביטחון לאומי ג'ים ג'ונס טען כי הוא עלול "לסכן את חייהם של אמריקנים ושל שותפינו, ולאיים על הביטחון הלאומי שלנו". החומרים מתפרסמים בשעה שהקונגרס והציבור האמריקני ספקניים יותרויותר בנוגע למעורבות העמוקה באפגניסטן ולגבי הסיכויים שארה"ב תעמוד בלוח הזמנים לנסיגה, שאמורה להתחיל בשנה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים אמריקנים באפגניסטן
צילום: AFP
מומלצים