שתף קטע נבחר

יומני המלחמה באפגניסטן: אלפי מסמכים הודלפו

יחידות הקומנדו הסודיות שהרגו אזרחים, טילים מונחי חום שהגיעו לידי הטליבאן ושיתוף הפעולה בין פקיסטן לחמושים - עשרות אלפי מסמכים שהודלפו שופכים אור חדש על המלחמה וחושפים עובדות שבבית הלבן היו מעדיפים להמשיך להסתיר

92 אלף דו"חות מסווגים בנוגע למלחמה באפגניסטן פורסמו הלילה (יום ב') באתר ההדלפות "ויקיליקס". העיתונים "ניו יורק טיימס" ו"גרדיאן" דיווחו כי המסמכים, שנכתבו בין ינואר 2004 לדצמבר 2009, חושפים בין היתר מקרים שלא דווחו על הרג אזרחים חפים מפשע, מבצעים חשאיים נגד חמושי טליבאן, וכיצד הרשויות באפגניסטן פוגעות במאמץ המלחמתי.

 

הבית הלבן מיהר לגנות את פרסום המסמכים הסודיים, והיועץ לביטחון לאומי ג'ים ג'ונס טען כי הוא עלול "לסכן את חייהם של אמריקנים ושל שותפינו, ולאיים על הביטחון הלאומי שלנו". החומרים מתפרסמים בשעה שהקונגרס והציבור האמריקני נהיים יותר ויותר ספקניים בנוגע למעורבות העמוקה באפגניסטן ולגבי הסיכויים שארה"ב תעמוד בלוח הזמנים לנסיגה, שאמורה להתחיל בשנה הבאה.

 

רוב הדו"חות נכתבו על-ידי קצינים זוטרים שנמצאים בשטח. המודיעין אמנם משתמש במסמכים אלו כדי לייעץ לקובעי המדיניות, אך הם אינם מייצגים באופן רשמי את עמדת הממשל האמריקני. חלק גדול מהמסמכים שופך אור על אלמנטים במלחמה שהוסתרו עד כה מעיני הציבור. 


הצבא האמריקני החסיר פרטים מהודעות לתקשורת (צילום: AFP)

 

בין היתר, נחשף כי הטליבאן השתמש בטילים ניידים מונחי חום נגד כלי טיס של הכוחות הזרים - עובדה שהצבא האמריקני הצליח להסתיר עד כה. סוג זה של נשק סייע למוג'אהדין האפגני להבריח את הכוחות הסובייטים בשנות השמונים.

 

ביקשו לחסל מבוקש - והרגו ילדים 

עוד התגלה כי יחידות קומנדו סודיות, כמו "כוח משימה 373" שמורכב מלוחמי הצבא והצי, קיבלו

רשימה של מפקדים בכירים של החמושים, שעליהם ללכוד או להרוג. משימותיהן זכו להצלחה רבה, אך לעתים השתבשו וגרמו למותם של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון האפגנים.

 

אחד המקרים אירע ב-17 ביוני 2007. אנשי "כוח משימה 373" שיגרו חמש רקטות לעבר בניין שבו הסתתרו לכאורה חמושים, אך הרגו בטעות שבעה ילדים. בתקרית אחרת, שאירעה ימים ספורים קודם לכן, הרג הכוח שבעה שוטרים אפגנים ופצע ארבעה משום שהלוחמים סברו שמדובר בחמושים.

 

מהמסמכים עולה עוד כי הצבא האמריקני משתמש יותר ויותר בכלי טיס בלתי מאוישים על מנת לסקור את שדה הקרב ולתקוף חמושים - למרות שהביצועים של כלים אלה הרבה פחות טובים ממה שהצטייר עד כה. חלק מהם מתרסקים או מתנגשים זה בזה, והחיילים נאלצים לצאת למשימות מסוכנות כדי להשיב אותם לפני שהטליבאן ישים עליהם יד.

 

מה עם אוסמה?

פרט לצבא האמריקני, פועלת באפגניסטן גם סוכנות הביון המרכזית (CIA) שהרחיבה את פעולותיה במדינה. יחידות של הסוכנות ויוצאות למארבים, מורות על תקיפות אוויריות ויוצאות לפשיטות ליליות. למעשה, בין 2001 ל-2008 CIA שילם את תקציב סוכנות הביון האפגנית ואף ניהל אותה כסוג של שלוחה.


ההדלפות יפגעו ביחסים? אובמה וקרזאי (צילום: רויטרס)

 

מהדו"חות עולה כי במקרים מסויימים פירסם הצבא האמריקני הודעות מוליכות שולל בנוגע לפרטים האמיתיים של תקריות שונות. כך למשל, טענו בצבא כי מסוק הופל על-ידי נשק קונבציונלי ולא על-ידי טילים מונחי חום, או נתנו לכוחות הביטחון האפגניים קרדיט על משימות שבוצעו על-ידי יחידות קומנדו אמריקניות.

 

גם אוסמה בן-לאדן, מנהיג ארגון הטרור אל-קאעידה, מוזכר בחלק מהדו"חות. בחלק מהם נכתב כי הוא אמור להשתתף בפגישות בפקיסטן, באחרים נטען כי איש הכספים שלו אמור לצאת מאיראן לצפון קוריאה כדי לרכוש אמצעי לחימה, בעוד שהוא עצמו הורה לכאורה להתנקש בחייו של נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי. המהימנות של הדיווחים אינה ידועה.

 

איומים בצמרת 

עיון בחלק מהמסמכים מעורר תהיות בנוגע ליכולת של הרשויות האפגניות לשלוט במדינה אחרי הנסיגה של הכוחות הזרים. ב-2006, למשל, איים מפקד משטרת קאבול "לחטוף, לענות ולרצוח" קרוב משפחה של הנשיא קרזאי שהעז למתוח עליו ביקורת. הוא אף איים לסחוט את הנשיא ולחשוף מידע מפליל על עברו. במקרה אחר, ויכוח שפרץ בעקבות

תאונת דרכים הידרדר לקרב יריות בין שוטרים לחיילים אפגנים.  

 

הדו"חות מעלים גם חשש לגבי שיתוף הפעולה בין שירות הביון הפקיסטני לבין הטליבאן. לפי חלק מהמסמכים, פקיסטן מאפשרת לנציגים של שירות הביון שלה להיפגש עם החמושים, לסייע להם להילחם נגד החיילים האמריקנים באפגניסטן ולרקום עמם מזימות להתנקש בבכירים אפגנים.

 

כך למשל, לפי מסמך שנכתב באוגוסט 2008, קולונל בשירות הביון הפקיסטני היה מעורב לכאורה במזימה של הטליבאן לרצוח את הנשיא קרזאי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל אמריקני באפגניסטן
צילום: AFP
מזימות להתנקש בחייו. נשיא אפגניסטן קרזאי
צילום: AFP
היועץ ג'ונס. גינה את הדלפת המסמכים
צילום: איי פי
פגישות בפקיסטן? בן לאדן
צילום: AP
מומלצים