שתף קטע נבחר

הסנקציות עובדות: ייצוא הנפט לאיראן צנח ב-50%

רק כמה שבועות חלפו מאז הידקו ארה"ב והאיחוד האירופי את הסנקציות שהן מטילות על איראן והתוצאות אינן מאחרות לבוא. דו"ח: בחודש יוני ייבאה איראן רק 60 אלף חביות נפט ליום, לעומת מספר כפול בחודש מאי. עיקר הייבוא מטורקיה וסין

הסנקציות מוכיחות את עצמן: רק חודש חלף מאז החריפו ארה"ב והאיחוד האירופי את העיצומים שהן מטילות על איראן וכבר ייצוא תזקיקי הנפט לרפובליקה האיסלאמית רושם ירידה משמעותית. דו"ח שפרסם היום (יום ג') מכון המחקר והייעוץ EMC מצביע על ירידה דרסטית של 50% בייצוא מוצרים אלה.

 

מהדו"ח עולה כי הסנקציות הבינלאומיות מצליחות לדרבן את חברות הנפט לעצור את אספקת תזקיקי הנפט והגז לאיראן וכי בחודש יוני ייבאה הרפובליקה האיסלאמית רק 60 אלף חביות נפט ליום, לעומת מספר כפול בחודש מאי.

 

בראיון לרשת "בלומברג" אמר נציג המכון, ויג'אי מוחרג'י, כי "חברות סחר בינלאומיות מסתלקות מאיראן וכי ארה"ב, אירופה והאו"ם חותרות לבלום את אספקת מוצרי הנפט אליה". לדבריו, עיקר הייבוא האיראני מתבסס כעת על חברות טורקיות וסיניות. יצויין כי נתוני המכון מבוססים על מידע שמעבירים יצואני הנפט, גורמים רשמיים באיראן ומידע גלוי. המכון מתמחה בתחומי סחר האנרגיה הבינלאומי בדגש על המזרח התיכון, ומשרד האנרגיה האמריקני נוהג להסתמך על נתוניו.

 

הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון בחודש יוני אמנם אינן כוללות את תחום הנפט והגז, אולם בעקבותיהן הידקו ארה"ב והאיחוד האירופי את הסנקציות שהן מטילות ללא קשר לאו"ם. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, חתם ב-1 ביולי על חקיקה שמענישה ספקי נפט מזוקק לאיראן וחוסמת את הגישה שלהם למערכת הפיננסית האמריקנית. האיחוד האירופי, ש-27 החברות בו נחשבות ל"סוחרות כבדות" עם איראן, נקט צעדים דומים שהרתיעו חברות אנרגיה ופיננסים.

 

במקביל לסנקציות על תחום האנרגיה, אסרו ארה"ב והאיחוד האירופי מענק הלואות לגופים איראנים והטילו מגבלות קשות על התעבורה הימית לרפובליקה האיסלאמית. בחודש האחרון הגיעו לאיראן רק שלוש מיכליות נפט מטורקיה וסין ורביעית צפויה להגיע מוונצואלה. זאת, בהשוואה 11-13 מיכליות נפט שנהגו להגיע לאיראן בתקופה זו בעבר.

 

בתוך כך, פנתה אליאנה רוס-ליטנאן, חברת ועדת החוץ בבית הנבחרים האמריקני, לממשל בדרישה להפעיל סנקציות נגד חברות ממשלתיות סיניות ורוסיות - הממשיכות לדבריה להשקיע במגזר האנרגיה באיראן. "רוסיה וסין הן חלק מהבעיה, לא מהפתרון של האיום הגרעיני האיראני", אמרה.

 

איראן היא יצואנית הנפט השנייה בגודלה (אחרי סעודיה) באיגוד המדינות יצואניות הנפט (OPEC), אולם היא נאלצת בייבוא תזקיקי נפט עקב מחסור במתקנים. כך לדוגמא, כ-40% מהבנזין האיראני הוא בנזין מיובא - כך שפגיעה במשק האנרגיה האיראני עשוי להיות צעד שיערער את יציבותה הכלכלית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים