שתף קטע נבחר

יוזמה: דימונה תוותר על שטח לטובת יישוב בדואי

אנשי שבט אבו סולב, שרוב בניו משרתים בצבא, גרים ליד דימונה בכפר לא מוכר. כדי לפתור את מצוקתם התגייסו עיריית דימונה ותנועת אור, שתסייע לראשונה להקמת יישוב בדואי על השטח שלטענתם היה שלהם בעבר

לראשונה: תנועת התיישבות ליהודים תסייע גם להקמת יישוב בדואי בנגב. שבט אבו סולב חי ליד דימונה כבר עשרות שנים. רוב בני השבט מתגייסים לצבא, דבר שאינו מובן מאליו באוכלוסיה הבדואית. אלא שלמרות שבני השבט מקבלים עליהם את מרבית החובות האזרחיות, הם לא זכו בהכרה מצד המדינה ומתגוררים עדיין בכפר לא מוכר.

 

הבדואים טוענים שהשטח שהם מתגוררים בו היה שלהם בעבר, וכן גם חלק משטחי דימונה וגם משטחי האימונים של צה"ל, אך המדינה אינה מקבלת את טענתם.

 

 

במשך השנים היו ניסיונות למצוא להם פיתרונות, אך ללא הועיל. לאחרונה, בשיתוף עיריית דימונה ותנועת אור להתיישבות בנגב ובגליל, הולכת ונרקמת לה יוזמה ראשונה מסוגה: הקמת יישוב קהילתי לבני השבט - על חלק מהשטח שלטענתם היה שלהם בעבר.

 

תנועת אור, המוכרת בעיקר בזכות היישובים היהודים שהיא מקימה בפריפריה, נרתמה לניסיון למצוא עבור בני השבט יישוב קבע. ראש תנועת אור רוני פלמר סיפר ל-ynet: "כמו שאנחנו מטפלים בסוגייות התיישבות לצעירים יהודים, ננסה לעשות אותו הדבר במגזר הבדואי. בכוונתנו לסייע למהלך התכנוני, לעקוב אחריו שירקום עור וגידים, ולהשיג כסף לתשתיות. אם זה יעבוד זה יהיה קו שלם שאנחנו כארגון ניכנס אליו כדי שיהיה לכולנו טוב פה בדרום".

 

כל הצדדים מסכימים לפיתרון המוצע, ומחכים כעת רק לאישורים. יישוב השבט באזור מותנה בכך ש-95% מבני השבט יסכימו לפיתרון המוצע וימשכו את תביעות הבעלות שלהם על קרקעות.

 

90% מהשטח המיועד ליישוב השבט נמצא על שטחי אש של צה"ל. לפני כחודשיים נפגשו הצדדים במשרד הפנים ודנו בנושא, אך התברר כי משרד הביטחון מתנגד ליוזמה. יש לציין, כי אפילו ועדת גולדברג קבעה כי בשל מאפייניו הייחודיים של היישוב יש לשקול בחיוב האפשרות להיענות לבקשות הנוגעות להקמת התיישבות חדשה לבני השבט.

 

"אני מעריך שאנחנו נסתדר", אומר פלמר באופטימיות, "כבר הצלחנו לשחרר שטחי אש מצה"ל. זה חסם, ועוד יהיו הרבה חסמים בדרך להקמת היישוב. אבל אני בטוח שנצליח לרתום לנושא את משרד הביטחון לנושא, ואת יתר המשרדים. זה יקרה, אין לי ספק".

 

פלמר אומר כי היו אומנם אנשים שהרימו גבה, כיוון שהארגון ממותג ככזה שמטרתו "לייהד" את הנגב. עם זאת הוא אומר, כי "הנושא הזה הוא קונצנזוס. תורמים ותומכים שלנו, כאשר עדכנו אותם על העניין, הרימו גבה. אבל אם מפתחים את הנגב - מפתחים אותו לכולם. המטרה הוא ליצור פה סיפור הצלחה".

 

"דוגמא לשאר השבטים בנגב"

גם בשבט מקווים שהיוזמה תישא פרי. אחד מראשי השבט, מחמד אבו סולוב, אמר ל-ynet: "ראש עיריית דימונה הבין את המצוקה ואת הבעיות של השבט. מדובר בשבט שקשר את גורלו עם הצבא. אנחנו 16 פלגים, כל פלג מונה בין 30 ל-70 משפחות, ולכל אחד יש יו"ר וועד. לכל פלג יש נציג שלו, ואנחנו הכי מסודרים שיש.

 

"ראש העיר מכיר את בני השבט ולוחמיו, אשר חיים כיום גם בלי חשמל, בלי תשתיות. אם נרכז את השבט ליישוב אחד זה יהיה הישג גדול למדינה ולשבט. אני שמח שגם תנועת אור נתרמו לעניין". לגבי שטחי האש טוען אבו סולב כי "זה רק תירוץ".

 

עיריית דימונה הביעה נכונות לוותר על השטח המוניציפאלי הנמצא ברשותה לטובת בני השבט. ראש העירייה, מאיר כהן, ציין כי "יש אווירה ורוח טובה. מדובר בשבט שרוב בניו עדיין מתגייסים לצבא, שחי באזור מאות בשנים. רוב מנהיגי השבט היו קצינים בצבא, יש שם משפחות שידעו שכול, ומן הראוי שיהיה להם יישוב קבע, ומן הראוי שנלך יחד איתם על היוזמה הזו.

 

"כל אחד יקבל את חלקת האדמה שלו והם יוכלו להיות חלק מיישוב קהילתי. זו הפעם הראשונה שהמנהיגות המקומית יוזמת פיתרון ולא מדובר בהצעה מבחוץ. הם יכולים להוות דוגמא לשאר השבטים בנגב"

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מערכת הביטחון תומכת ומסייעת ככל שביכולתה ובסמכותה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, ואף תמכה בחלופות אחרות להסדרת יישוב לשבט אבו סולב. יחד עם זאת, אין באפשרות מערכת הביטחון לקבל את החלופה המדוברת בשל פגיעתה הקשה בפעילות הביטחונית ושטחי האש באזור. מערכת הביטחון נכונה להמשיך לעבוד עם כל הגורמים הרלוונטיים לשם גיבוש פתרון לשבט אבו סולב, תוך כדי אי פגיעה בפעילות הביטחונית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים