שתף קטע נבחר

חיי עם לוחם

אחרי שישקע האבק מעל דיוני ועדת טירקל שמתחדשים מחר ומעל ההיסטריה הכללית שמלווה את הפרשה מתחילתה, יישאר דבר אחד: הצלפים שיקדמו את המשטים הבאים, ובעצם כבר מונעים את הגעתם. כמאמר משה דיין: זו ברירת חיינו

מן המהומה הגדולה סביב חקירת המשט  - שצפויה להתחדש מחר עם עדותו של האלוף גיורא איילנד בוועדת טירקל - יישאר לבסוף משפט מעשי אחד. יהיה זה, כנראה, משפט מתוך עדותו של הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, בו הצהיר כי במשט הבא יוצבו צלפים לנטרול "שייטי השלום". המשפט המאיים הזה העניק חיזוק גדול לתובנה המרכזית שכבר נוצרה אצל ספני הזדון למיניהם לאחר המשט. תמציתה היא: זהירות! העסק הזה מסוכן, אפשר גם למות בו.

 

אין ספק, המסר עבר. עובדה: למרות ההכרזות המתלהמות על המשטים הרבים שבדרך - הרי בפועל אף משט עדיין לא יצא למסע. המשט הלובי, שכן יצא, גמר באל-עריש, ואת משט הנשים מלבנון אפילו טורקיה מסרבת להוציא מנמליה. אכן, משפט המחץ של אשכנזי, שלווה למחרת בצילומי אימונים של לוחמי השייטת - הפעם עם נשק אמיתי, שלוף - לא מותיר עוד ספק. הוא ישאיר חותם גדול על כל משט פוטנציאלי. השאלה היא - איזה חלק מהחותם יקרין גם עלינו?

 

המהומה שנוצרה בארץ בעקבות המשט הטורקי - ומיד שכפלה את עצמה בפרשת "מסמך גלנט" - היא עוד דוגמה לראיית מציאות מעוותת ואות אזהרה לעתיד. הפאניקה, אובדן חוש המידה וההלקאה העצמית הבלתי מבוקרת הם אות לחולשה ולרפיון. מי שמתכונן להישאר כאן לנצח, צריך ראש יצירתי, עצבים חזקים ועוצמות פנימיות גדולות לאין ערוך מאלו המוצגות לאחרונה. אסור לו להיגרר אחרי ההיסטריה שמובילה, בעיקר, התקשורת.

 

אריק שרון, שהיה בעיני בן-גוריון הבולט במפקדי השדה, החשיב את קור הרוח כתכונת האופי החשובה ביותר אצל מפקדים ומנהלים. זה לא מקרה. תגובות אמוציונליות, בלתי מרוסנות, הן הרסניות לכל תהליך מתמשך - ובמיוחד לכזה הדורש סיבולת וסבלנות. ואכן, מול מה שהתרחש בליל ההשתלטות על ה"מרמרה" ואחריו, חייבים היו "המבוגרים האחראים" אצלנו להציג פרופורציות רגועות ומציאותיות יותר.

 

בשיטת פרס: ללמוד מההיסטוריה

אחת הדרכים האפשריות לקבל פרופורציות היא לעשות שימוש מוגבר בקנה המידה ההיסטורי - נוסח הנשיא פרס - להערכת אירועי הווה. עובדה היא שהרבה מאוד אירועים בתולדות הביטחוניזם הישראלי קיבלו את משמעותם האמיתית רק בחלוף השנים. התברר שהזמן שעבר העניק למתבוננים מחדש את הפרספקטיבה הראויה. לעתים, הוא אף איפשר להם לראות בדיעבד את התממשותו של הביטוי "יצא מתוק מעז", ולהיפך.

 

למשל: מלחמת העצמאות, שנחשבה בשעתה נס גדול, הביאה למדינה הצעירה את הגבולות הארוכים, המפותלים והבלתי ניתנים להגנה שלה. אבא אבן אף כינה אותם "גבולות אושוויץ". דווקא מלחמת סיני, שלא הביאה עם סיומה את התוצאות שתוכננו, העניקה לישראל את העשור השקט בתולדותיה.

 

מלחמת ששת הימים, שנחשבה בזמנה למוצלחת בין מלחמות ישראל, שיקעה בסופו של דבר את המדינה במלחמת שטחים - ואחים - הנמשכת כבר למעלה מ-40 שנה. לעומת זאת, מלחמת יום הכיפורים, שנחשבה בהתחלה לאסון צבאי - הביאה את השלום עם מצרים.

 

גם מלחמת לבנון השנייה, שהוקעה בשעתה כמלחמה כושלת, הביאה בינתיים את תקופת השקט הארוכה ביותר בגבול הצפון זה שנים ארוכות. לעומת זאת, מבצע "עופרת יצוקה", שנחשב להצלחה צבאית, המיט על ישראל בסופו של עניין את האסון ההסברתי הגדול ביותר בתולדותיה.

 

הלקח מן העובדות הללו ברור: על כולנו לשמור על קור רוח ואיפוק בבואנו להעריך ולפרשן אירועים בטחוניים בעת התרחשותם. צריך לזכור שלא תמיד הצלחה טקטית היא גם הצלחה אסטרטגית, ולהיפך.

 

ההגזמה וההתלהמות, היציאה מן הפרופורציות והנטייה היהודית לדרמטיזציה - היא בעוכרינו. ראוי לשנן שהתרופה למבט ראשון - היא מבט שני. אנחנו כאן להרבה זמן, וצריך לחלק נכון את כוחות הנפש והגוף. אסור לבזבז מילים גדולות ומתלהמות על אירועים שאינם ראויים לכך.

 

כאן מכבדים רק את שמשון הגיבור

היה זה הרמטכ"ל הראשון, יעקב דורי, שאמר עוד ב-1949: "עלינו להתכונן לחיי עם לוחם". לאורך השנים באו עוד ועוד התבטאויות שחיזקו את האמירה הזאת. משקיפים חדי עין, בארץ ובעולם, העריכו כבר לפני עשרות שנים שהסכסוך בין היהודים לערבים בארץ ישראל הוא בלתי פתיר. על כן, גורלנו הוא, כנראה, להמשיך ולחיות על חרבנו, ולכך דרושות תעצומות נפש.

 

את הרעיון הזה הביע, בצורה קולעת, הרמטכ"ל משה דיין בדברי ההספד לרועי רוטברג, המא"ז הצעיר של היאחזות נח"ל-עוז.

רוטברג נרצח על ידי מסתננים מעזה, ודיין, שהכיר אותו, אמר על קברו ב-30 באפריל 1956: "זו גזירת דורנו, זו ברירת חיינו - להיות נכונים וחמושים, חזקים ונוקשים, או כי תישמט מאגרופנו החרב - וייכרתו חיינו".

 

אלא שלרוב הציבור היה קשה אז, ועדיין קשה היום, לקבל עמדה שכזאת. היא לא הסתדרה מעולם וכנראה שגם לא תסתדר לעולם עם ההשקפות הנאורות שהביאו לכאן מאירופה מייסדי היישוב. אז מה לעשות? באזור הזה, בו אנחנו - כמאמר אהוד ברק - "וילה בג'ונגל", אין רחמים ואין חסד לחלש. גם לא ל"שמשון המסכן" בנוסח לוי אשכול. כאן מכבדים רק את "שמשון הגיבור", שנותן בראש. אפילו נשיא ארה"ב אובמה, שהלך לקראת העולם המוסלמי יותר מכל נשיא לפניו - קוצר עתה לכיוונו רק סופה ורוח, בוז וזלזול. האם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו שלא ללמוד ממה שקורה לנשיא האמריקאי, שהוא עדיין האיש החזק בעולם?

 

יוסף ארגמן, היסטוריון צבאי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשטים הבאים כבר חושבים פעמיים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים