שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל: השגיאה שלי - שלא ירינו בהתחלה

רב-אלוף גבי אשכנזי הודה בעדותו בפני ועדת טירקל כי צה"ל שגה כשלא נערך לירי מדויק בפעילי המשט לפני שהלוחמים ירדו מהמסוק, והודה גם בכשלי המודיעין: "IHH לא היה בסדר העדיפויות כי אינו מוגדר כארגון טרור והוא נמצא בטורקיה". הוא סתר את ברק: "היתה היערכות לאפשרויות מסוכנות"

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, שפך הבוקר (יום ד') אור על הכשלים בפעולת השתלטות השייטת על המרמרה, וגם חשף טפח בכשלון המודיעיני לפני הפעולה: "השגיאה המרכזית, כולל שלי, הייתה שחשבנו שעל הסיפון יהיו 10-15 אנשים, אנחנו נזרוק רימוני הלם, הם יזוזו ואז נוכל תוך דקה להוריד 15 לוחמים. פה הייתה השגיאה, היינו צריכים להתאים תנאים ולצבור כוח בהכי מעט זמן. היה צורך לבצע ירי עם נשק מדויק, כדי לנטרל את מי שמונע לרדת, דבר שיקטין את הסיכון לחיילינו. זה הלקח המרכזי לפעולה הבאה".

 

  • ועדת טירקל: כל העדויות, הידיעות והפרשנויות - בעמוד הבא

 

אחרי שקיבל אחריות והתגאה בלוחמים, הודה אשכנזי כי הצבא ידע על הזיקה של ארגון IHH לחמאס, אך בכל זאת לא חקר אותו לעומק. רב-אלוף אשכנזי העיד כי רמת הידע של צה"ל על הארגון, לרבות זו של אגף המודיעין, לא הייתה ברמה של מה שידוע על ארגונים כמו חמאס והג'יהאד האיסלאמי. "לא חקרנו את הארגון", הודה, "הוא לא היה בסדר העדיפויות כי אינו מוגדר כארגון טרור והוא נמצא בטורקיה, שאיננה מדינת אויב". הוא ציין כי ירחיב על הפן המודיעיני בדלתיים סגורות.

 

העדויות המלאות 


גאה בצה"ל ומספר על כשל המודיעין. הרמטכ"ל (צילום: מרק ישראל סלם)

 

בניגוד למה שאמר שר הביטחון אהוד ברק, שטען שבישראל לא התכוננו לתרחיש של אלימות קיצונית

על הסיפון, אמר הרמטכ"ל: "התכוננו לאפשרויות מסוכנות ואפילו אפשרות שיהיה רצון לפגוע במסוק". הוא סיפר כי השקיע מחשבה רבה באירועי המשט, וכי לבסוף הגיע למסקנה כי המבצע בוצע בצורה סבירה - גם אם ישנן שגיאות שצריך לתקן. עם זאת, הוא הבהיר כי לא הייתה התרשלות. 

 

הרמטכ"ל פתח הבוקר את עדותו בקבלת אחריות לאירועים, אחרי שראש הממשלה ושר הביטחון גלגלו אותה לפתחו: "אני נושא באחריות לפעולות הצבא. ההחלטה להימנע מזימון מפקדים, ככל שניתן, נכונה. צריך לאפשר לחיילים ולמפקדים להתכונן לאתגרים שיש לנו ואני אייצג אותם".


הרמטכ"ל מעיד. "אני נושא באחריות לפעולות הצבא" (צילום: AFP)

 

"החיילים ירו רק במי שצריך" 

"החיילים פעלו באומץ לב, מוסריות ובהתאם לערכי צה"ל. אני גאה באופן אישי שאלה החיילים שיש לנו", הוסיף אשכנזי, "צה"ל הוא ארגון שקוף, מבוקר, לומד, ומחויב לבחון עשייה ולתחקר כל פעולה". על אירועי המשט, אמר הרמטכ"ל: "בנסיבות אליהן נקלעו לוחמי השייטת בסיכון חיים, הם פעלו באופן יוצא דופן. היום ברור לנו שאחרי שהחייל הראשון ירד, החייל השני נורה. החיילים פתחו באש מוצדקת, ירו במי שצריך ולא במי שלא צריך". 

 

הוא התייחס גם לחשיבות הסגר הימי, לנוכח התעצמות חמאס: "לסגר הימי חשיבות ביטחונית למנוע מארגוני הטרור להבריח לרצועה אמצעי לחימה בכמויות גדולות ולמנוע הגעה של אמצעי לחימה דרך הים. הדברים קורים גם רחוק מכאן, דרך הים אפשר להבריח כמות באיכות. כמובן למנוע באופן הזה פיגועים מהרצועה לישראל. למנוע שמוקדי ידע, אנשים בעלי ידע, יצאו מחוץ לעזה. למנוע הגעת כסף שמממן את גלגלי הטרור. אנחנו משבשים לא מעט מתהליך ההתעצמות. לסגר הימי השפעה משמעותית. נתיב פתוח ימי של אוניות יגדיל איום ויחמיר אותו".  


רה"מ מעיד. גלגל אחריות לברק, שגלגל לצה"ל (צילום: מרק ישראל סלם)

 

"אוניות נכנסו לעזה בלי בדיקה"

אשכנזי סיפר כי מאוגוסט 2008 קידם הטלת סגר ימי על רצועת עזה, עד שלבסוף הוטל בינואר 2009 על רקע מבצע "עופרת יצוקה". עד אז, "הדרג המדיני אישר כניסת אוניות ללא בדיקה מה יש בפנים. אני סברתי

שלא נכון לאפשר להיכנס. פניתי לראש הממשלה ולשר הביטחון בבקשה לאפשר הטלת סגר ימי". הרמטכ"ל הוסיף כי ההשתלטות על ספינות שמנסות להיכנס לעזה נתפסה כמוצא אחרון - "ניסינו דרך צעדים שונים, דרך הדרג המדיני, למנוע יציאות".

 

שלשום העיד בוועדה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שגלגל את האחריות לשר הביטחון, וזה בתורו גלגל אתמול את האחריות לאירועי המשט לעזה לפתחו של צה"ל.

 

בעדותו אתמול בפני הוועדה, טען שר הביטחון כי ההחלטה לעצור את המשט הייתה נכונה, אך היה פער בביצוע - מה שמתפרש כגלגול האחריות לעבר הצבא. ברק גם סתר את הדברים שאמר יום קודם לכן ראש הממשלה, לפיהם פורום השביעייה עסק בהיבט התקשורתי של המבצע ולא בהיבט הצבאי שלו.  נתניהו עצמו אמר שבזמן המבצע שהה בחו"ל, וה"כתובת" הייתה שר הביטחון.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 11/08/2010 08:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל אשכנזי, הבוקר
צילום: AFP
שר הביטחון מעיד. גלגל אחריות לצה"ל
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים