שתף קטע נבחר

חולון: חלוצה עירונית על מפת התרבות העולמית

היא מוכרת יותר כעיר המוזיאונים והגלריות (15 במספר), אבל בחולון תמצאו פרט לאומנות מגוונת גם מוזיאון לאוטובוסים מפורסמים, גן עם 4,000 קקטוסים ובקרוב גם שכונה אקולוגית ראשונה בארץ. הצעה לטיול בעיר שחגגה לא מכבר 70 להקמתה

העיר חולון, שצמחה מתוך ים חולות אל תוך בירת התרבות הישראלית ועיר הילדים, קיבלה לאחרונה שתי מחמאות בינלאומיות. המגזין היוקרתי הבריטי Monocle קבע שהיא חלוצה עירונית על מפת התרבות העולמית, ומגזין התיירות "Conde nest" כינה אותה "אחת מעשר הערים המתקדמות, המתרחבות והחדשניות".

 

כ-30 גני סיפור פרושים ברחבי העיר שהשנה מלאו לה 70, בהם פסלים של מיטב האמנים שגם מפארים כל פינת רחוב ועושים את חולון למוזיאון גדול "פתוח" (ובסך הכל כ-15 מוזיאונים וגלריות). מגוון ריאות ירוקות, עם שדרות נטועות בעצים ורחובות מגוננים בפרחים עונתיים, הם איכות חיים מטופחת, לא רק בסיסמאות.

 

אחרי שמטיילים בערים אחרות, קשה להתעלם מהניקיון של העיר, שבה פועלת יחידה מיוחדת שאחראית לאביזרי רחוב. הגנים של חולון עושים חשק לגור בה. בשבועות האחרונים נחנך מחלף "חולון מזרח", שיאפשר הגעה מהירה לעיר מכביש מספר 4. יצאנו לגלות את העיר שחוגגת כעת 70, בפינותיה הפחות מוכרות, ולהביא גם פנים חדשות.

 

מיצג החולות

מדרום לרחוב מטולה, מזרחית לרחוב דוד אלעזר, באזור שבו עדיין יש חולות, נחנך לאחרונה מיצג שמזמין את הקהל לשבת מולו על ספסלים. שביל צף בנוי מעץ כמו דק, מתפתל בין צמחיית חולות עד לרחבה שבמרכזה כד ענק, הנתמך על-ידי קורות ברזל עגולות וקמורות. בתוכו נשתל עץ שקמה במחווה לסמלה של העיר - דיונות, בתי אבן ועצי שקמה.

 

פארק החולות: שומרים על הטבע

מעיר החולות, נותרו כיום כ-4,000 דונם חול בבעלות ציבורית, עתודה אחרונה של קרקע יקרה, שנפגעת מדי יום בגלל כרייה בלתי חוקית. על חלק מהשטח יוקם בעתיד פארק החולות, שמורת טבע עירונית שתשמר את הדיונות, הצומח והחי שהם בסכנת הכחדה, ותשמש כפארק חוויתי לילדים. סביבו תבנה שכונת יוקרה אקולוגית, ראשונה מסוגה בארץ.


נותרו כ-4,000 דונם חול בבעלות ציבורית. פארק החולות (צילומים: גילי מצא)

 

הגן היפני: חו"ל בחולון

הגן היפני בעיר הוא כמו נסיעה לחו"ל. לרגע היה לי נדמה שאני בגן זֵן באירלנד, או בשוייץ מצלמת גשרון, מפל, חלוקי נחל ובית תה. אבל לא, אני בשדרות ירושלים, הכי חולון שאפשר. והיופי הזה של השתקפויות וצללים כמו רישום בדיו בכתב יפני, חקוק במים ומהפנט לבהות בו. לתפוס צל ולהקשיב לפכפוך המים או מתחת לפרגולה מקני במבוק. לקרוא ספר לאור פנס מעוצב באבן. גן שמרחיב את הדעת והלב.


ממש כמו להיות ביפן. הגן היפני

 

הטוטמים "החולוניים"

בגן הקוראני ישנם טוטמים, גזעי העץ המפוסלים, שתכנן אמן קוריאני בשם קים גונג' יונג. הגן הוקם לציון קשרי הידידות בין חולון לעיר אנדונג, שבדרום קוריאה. בקוריאה מקובל להציב טוטמים בכניסה לערים, והכיתוב עליהם קשור למהות העיר. הטוטמים "החולוניים" נטועים בתוך אבנים קטנות ולבנבנות, ויפים ביותר כשנושרים עליהם עלי שלכת.


יפים בעיקר בשלכת. הטוטמים בגן הקוראני

 

חגיגה של קקטוסים

הסיפור של גן הקקטוסים קשור בטרגדיה משפחתית וייחוד עירוני. התחיל במרפסת הפנטהאוז של יהודית ונחום ארזי ז"ל, וצמח לאוסף נדיר של כ-4,000 קקטוסים חלבלוביים וסוקולנטים. יהודית נפטרה ממחלה, נחום החליט לתרום את האוסף להנצחת אשתו ואז נהרג בתאונת דרכים.

 

ילדיהם תרמו את הגן לעיר והוא הפך לחגיגה של קקטוסים עם פינות ישיבה, מפל מים, כלוב ציפורים, חממת פרחים מאוקלמת עם צמחי קקטוסים אוגרי מים ועמידים בתנאי מדבר קיצוניים. אפשר לרכוש קקטוסים במקום - תחביב מומלץ למי שיש לו גינה ושוכח להשקות לעיתים קרובות או במידה הראויה. בגן מתקיימים סיורים מודרכים בתיאום מראש עם האגף לגנים ונוף בעירייה. תיאום כניסה לגן הקקטוסים באתר האינטרנט או בטלפון: 03-5027422.


אוסף נדיר של כ-4,000 פרטים. גן הקקטוסים

 

היסטוריה על גלגלים

מפתיע לגלות בגב של בית העלמין, מוזיאון אוטובוסים שבו שלדי אוטובוסים שונים, כולל כאלו שעברו פיגועים חבלניים ושוקמו עד מצב התנעה, ביוזמת "אגד". כ-40 כאלו, ששירתו נוסעים נאמנה, עומדים בטור עורפי בחניון. חלקם כיכבו בסרטים כמו "אסקימו לימון".

 

נחמד להיכנס ל"גי.אם.סי", ולראות הגה ענקי ולשמוע רעש מנוע שנשם וגנח בדרך לירושלים. טנדר "פרגו" מצוחצח שהכניס את אגד ל"מועדון החמש" - עמותת מחזיקי הענתיקות בארץ. מסמר התצוגה הוא "הפורד" משנות ה-30, שהיה ידוע בכינויו "טפלה". השלד שלו התגלה על-ידי נהג אוטובוס שבזמן שעבד בקו ביהוד, דיווח שראה "ארגז" יפה המשמש קיוסק, וכיום שיחזור רציני הושקע בו, ממש כמו בבנייה המקורית.  


יש גם אוטובוסים מפורסמים מסרטים. מוזיאון אוטובוסים

 

חורבה לתפארת

הכפר הערבי תל א-ריש, היה כפר שכן של חולון, היכן שנמצאת כיום שכונת תל גיבורים שקרויה לזכר חללי ההגנה. הבתים כאן נבנו מאבן כורכר, מוקפים בפרדסים רחבי ידיים, מטעים ובוסתנים. לאחר המלחמה הובאו לבתים הנטושים עולים שסבלו ממסתננים ערבים שניסו לחזור לכפר.

 

מצאנו שריד מהכפר בבית טיפוסי ערבי, מוקף בחומת אבני כורכר, שבמרכזו שער יפה מסוגנן בקשת. בתוכו באר ובריכת אבן. על הגג, בעלת הבית ייבשה עלים למילוי כלשהוא והניחה גיגית, עם ריח סבון כביסה של פעם.


בית טיפוסי ערבי. שריד מהכפר הערבי תל א-ריש

 

הבבא בובה

המוזיאון לאמנות תיאטרון הבובות, הוא נדיר מסוגו בעולם. חלון למאות בובות ומסיכות, שהן רטרוספקטיבה לסגנונות של בובנאות, מטכניקות מסורתיות ועד תערוכות של בובות עכשויות. לעבור ביניהן בהדרכת בובונאי שמתפעל בובות, זו הצצה מרתקת מאחורי הקלעים.

 

בעיר מסורת של 13 שנה בתחום הבובות, עם פסטיבל בינלאומי לתאטרון וסרטי בובות. זכרו להגיע גם למתחם, שיש בו בית ספר לתיאטרון בובות, מכון מחקר לתיעוד ושימור, חוגים ובובה של חוייה. לתיאום סיורים: 03-6516848.

 

הרבה מים עברו מאז

מגדל המים בעיר הפך לעמדת תצפית וסליק של ההגנה בשנת 1936. המים הגיעו מקו צינור משכונת נחלת יהודה, שהיתה אז סמוכה למושבה ראשון לציון. היום המגדל יושב בגב של "ימית 2000", והרבה מים ומצהלות ילדים זורמים במתקנים ומגלשות.


עמדת תצפית וסליק של ההגנה בשנת 1936. מגדל המים כיום בעיר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרבה מים ומצהלות ילדים. מגדל המים
צילום: גילי מצא
מסורת של 13 שנה. המוזיאון לאמנות תיאטרון הבובות
צילום: גילי מצא
העיר מצוחצחת
צילום: גילי מצא
מומלצים