שתף קטע נבחר

לקראת הסכם? צוותי המו"מ בדיונים קדחתניים

אחר הצהריים הסתיימה פגישתם של יו"ר ההסתדרות ושר האוצר. כעת דנים הצוותים המקצועיים של שני הצדדים. עיני ושטייניץ מסרבים להוציא הצהרה רשמית. האווירה במשרדי האוצר חיובית, אך מסתמן כי המו"מ יימשך אל תוך השעות הקטנות של הלילה, כשהצדדים לא מצליחים לדון בסוגיית הליבה. מנכ"ל האוצר: "יש התקדמות, אך גם פערים"

אופטימיות באשר לסיכויים כי השביתה  במשק תימנע: לאחר פחות משעה, הסתיימה לקראת השעה 17:00 פגישתם של יו"ר ההסתדרות עופר עיני ושר האוצר יובל שטייניץ. עם סיום הפגישה התיישבו הצוותים המקצועיים של שני הצדדים לדון ב"סוגיית הליבה" - עלות התוספת לעובדים.

 

עיני ושטייניץ, אשר צפויים לשוב ולהיפגש הלילה במקביל לצוותים המקצועיים, מסרבים להוציא הצהרה כלשהי, אך מההתנהלות הנינוחה בלשכת שטייניץ ובפמלייתו של עיני נראה כאילו הכיוון הוא הסכם ולא שביתה.

 

במשרד האוצר בירושלים ישנם צוותים גדולים של האוצר וההסתדרות וכולם נראים מחויכים ונינוחים. האווירה לא מזכירה ערב פרוץ שביתה, אלא שלב משא ומתן שלקראת חתימת הסכם. עם זאת, ההערכה היא כי גם אם יושג הסכם הוא ייחתם בשעות הקטנות של הלילה ואולי אף ב"שעת הש'" - שש בבוקר. 

 

עם התארכות הדיונים, בסביבות השעה 19:00 נכנס עופר עיני לחדר המו"מ לדון בנושאי ה"מעטפת". באזור השעה 20:00 הצטרף גםסגן שר האוצר יצחק כהן. כרגע ישנה בעיקר בעיה עם התוספת הדפרנציאלית לשכר, אך ההסתדרות לא מוכנה לסגת מעמדותיה בנושא ובכלל לא מוכנה שיעלה הנושא לדיון, על אף ניסיונות האוצר. הדיונים, כאמור, ממשיכים להתנהל בנושא המעטפת, ונדמה כי שני הצדדים מתקשים להתמקד בליבה, והולכים סחור סחור סביבה.

 

מנכ"ל האוצר, חיים שני, התראיין לכלי התקשורת מחוץ לבניין האוצר, ואמר כי "הצוותים עובדים ברצינות. יש התקדמות, אבל עדיין יש פערי עמדות. נדע את התוצאה רק בלילה או בבוקר, ונקווה להסכם". שני סירב לומר באילו נושאים יש התקדמות ובאילו לא, וסירב לענות על שאלות בנושאי "ליבת" המו"מ. 

 

לשאלת ערוץ 2, על דו"ח האוצר לפיו מחצית העובדים במגזר הציבורי מרוויחים מעט, אמר שני כי "אנחנו צריכים לזכור באיזה עולם אנחנו נמצאים, אנחנו נמצאים בעולם שבו, בעולם המערבי יש פיטורים, צמצומים, אבטלה, גירעונות, ולכן אנחנו מדברים על תוספות. אנחנו ניתן תוספות, אך נצטרך לעשות את זה באחריות תוך כדי לקיחה בחשבון גם של מצב המשק וגם להוסיף לעובדים, ואני מקווה שגם ההסתדרות מבינה את זה ואנחנו נגיע להסכם שנכון לכולם".

 

עוד קודם לכן, יו"ר ועדת הכספים משה גפני אמר ל-ynet: "לדעתי אין שום סיבה שתהיה שביתה. אני מעריך שהם יסגרו על משהו באמצע ויפתרו את הסיפור עוד הערב".

 

אמש נועד עיני נועד עם הממונה על התקציבים באוצר אודי ניסן והממונה על השכר אילן לוין, והשלושה לא הגיעו להסכמה על נקודות המחלוקת העיקרית - גובה השכר שישולם לעובדים.

 

באופן רשמי, עיני מתעקש על תוספת של 10.5% למשך 3 שנים, אף כי הוא עצמו כבר רמז כי יהיה מוכן להסתפק בפחות מזה. באוצר מוכנים לשלם יותר מהסכום הרשמי שעליו הצהירו - תוספת של 1.5%, אך מתנים זאת בדרישה שהתוספת תהיה דפריצניאלית, כלומר שהעובדים החלשים יקבלו יותר מהסכום שהאוצר הציע והעובדים החזקים לא.

 

בהסתדרות אומרים כי הם מוכנים לתוספת דיפרנציאלית, אך מתעקשים שההתסדרות תחלק את התוספת בין העובדים ולא האוצר. נראה כי בשיחות שהתקיימו הערב העדיפו הצדדים לעקוף את "סוגיות הליבה" - גובה התוספת ואופן חלוקתה והתמקדו דווקא בפרטים של ההסכם, אשר ברור לכולם שייחתם בימים הקרובים בכל מקרה.

 

מד"א ומכבי אש יטפלו במקרי חירום בלבד

הצדדים דיברו אתמול בין השאר על אופן הגדלת ההפרשה הפנסיונית לעובדים במסגרת תוספת השכר, על מענק שההסתדרות דורשת לתת לאמהות עובדות שגם הוא אמור להיות חלק מהתוספת הכללית, וכן על משך הזמן של השקט התעשייית שיישמר לאחר ההסכם ומתן התוספת.

 

אם אכן תפרוץ שביתה במשק, ואם עיני לא יודיע על מגזרים שלא ישתתפו בה כ"מחווה" לציבור, היא אמורה לכלול את רכבת ישראל, אך לא את אגד ודן שהודיעו כי לא ישתתפו בשביתה. המדינה למעשה תהיה בסגר מלא, כיוון שנמלי הים והאוויר ואפילו מעברי הגבול היבשתיים עם ירדן ומצרים יהיו סגורים.

 

ברשויות הציבוריות לא תהיה כל קבלת קהל. באלה נכללים כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, דואר ישראל ובנק הדואר, משרד הרישוי, מס הכנסה, מכס ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכות התעסוקה, איגודי הערים לביוב ולמים, הוועדות לתכנון ולבנייה, האפוטרופוס הכללי, עמידר ועמיגור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, קק"ל, הסוכנות היהודית, המועצות הדתיות, בנק ישראל, הרשות לניירות ערך וכן מעונות היום של נעמ"ת ואמונה. מעונות ויצו יפעלו כרגיל.

 

גם אם תהיה שביתה הלימודים יתקיימו כרגיל

חברת החשמל ומקורות, מגן דוד אדום, מכבי האש וכן חברת התקשורת בזק יעבדו במתכונת שבת ויטפלו במקרי חירום בלבד. כך גם, כנראה, בתי החולים הממשלתיים, וכן קופת חולים כללית ובתי החולים שלה. בנוסף, ישבתו גם כל מפעלי התעשיות הביטחוניות - כולל התעשייה האווירית, רפא"ל, תע"ש ועשות אשקלון.

 

בין אם יהיה הסכם ובין אם לא, מערכת החינוך תפעל מחר כרגיל, זאת משום שהסתדרות המורים הייתה צריכה להודיעה מראש לבית הדין לעבודה אם ברצונה לשבות ועד כה היא לא עשתה כן.


פורסם לראשונה 01/11/2010 16:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטיינץ לפני הפגישה
צילום: נועם מושקוביץ
האם המסילות יישארו שוממות מחר?
צילום: אבי רוקח
צילום: יריב כץ
הדו"חות יישארו בפנקסי הפקחים?
צילום: יריב כץ
מומלצים