שתף קטע נבחר

התקרבות במשא ומתן למניעת השביתה במשק

לאחר כחמש שעות של דיונים הסתיימה פגישתם של יו"ר ההסתדרות ובכירי האוצר ללא הסכמה על גובה התוספת שתשולם לעובדים. עם זאת, נראה כי הצדדים כן השיגו התקדמות כלשהי בדיונים על הדרך שבה תשולם התוספת. כעת נותרה כיממה כדי להגיע להסכם ולמנוע שביתה נרחבת במשק

קצת יותר מיממה לפני מועד השביתה ועדיין לא ברור אם היא תפרוץ או לא. יו"ר ההסתדרות עופר עיני נפגש אמש (א') עם הממונה על התקציבים באוצר אודי ניסן והממונה על השכר אילן לוין, והשלושה עדיין לא הגיעו להסכמה על נקודות המחלוקת העיקרית - גובה השכר שישולם לעובדים.

 

באופן רשמי, עיני עדיין מתעקש על תוספת של 10.5% למשך 3 שנים, אף כי הוא עצמו כבר רמז כי יהיה מוכן להסתפק בפחות מזה. באוצר מוכנים לשלם יותר מהסכום הרשמי שעליו הצהירו - תוספת של 1.5%, אך מתנים זאת בדרישה שהתוספת תהיה דפריצניאלית, כלומר שהעובדים החלשים יקבלו יותר מהסכום שהאוצר הציע והעובדים החזקים לא.

 

בהסתדרות אומרים כי הם מוכנים לתוספת דיפרנציאלית, אך מתעקשים שההתסדרות תחלק את התוספת בין העובדים ולא האוצר. נראה כי בשיחות שהתקיימו הערב העדיפו הצדדים לעקוף את "סוגיות הליבה" - גובה התוספת ואופן חלוקתה והתמקדו דווקא בפרטים של ההסכם, אשר ברור לכולם שייחתם בימים הקרובים בכל מקרה.

 

הצדדים דיברו אתמול בין השאר על אופן הגדלת ההפרשה הפנסיונית לעובדים במסגרת תוספת השכר, על מענק שההסתדרות דורשת לתת לאמהות עובדות שגם הוא אמור להיות חלק מהתוספת הכללית, וכן על משך הזמן של השקט התעשייית שיישמר לאחר ההסכם ומתן התוספת.

 

הצוותים ימשיכו במו"מ

היום יימשכו השיחות בין הצוותים המקצועיים של ההסתדרות והאוצר. בשעה 16:00 ייפגש עיני עם שר האוצר שטייניץ בלשכתו בירושלים. ניתן לנחש כי השניים ינהלו משא ומתן אינטנסיבי "עד שיעלה עשן לבן" שבסיומו, בשעה מאוחרת של הלילה, יכריזו השניים כי מצאו מתווה כלשהו שיציל את המשק משביתה. עם זאת, שני הצדדים אינם מודים בכך שהם בדרך להסכם ולפי הצהרותיהם ביום ג' ב-8:00 בבוקר אמורה להיפתח שביתה.

 

הפגישה אמש התקיימה לאחר שביום שישי נפגשו יו"ר ההסתדרות עופר עיני ושר האוצר יובל שטייניץ במטרה להגיע להסכמה בנוגע לתוספת השכר במגזר הציבורי, אך לא הצליחו אפילו לצמצם את הפער. עיני דרש תוספת שכר של 10.5% לכל עובדי המגזר הציבורי ואילו שטייניץ התעקש על תוספת של 1.5% בלבד.

 

לאחר הפגישה יו"ר ההסתדרות עיני הודיע כי אם לא תושג התקדמות במו"מ עם האוצר בנוגע לעליית השכר במגזר הציבורי, יושבת כל המגזר הציבורי החל מיום שלישי - ועד להודעה חדשה.

 

אם אכן תפרוץ שביתה במשק, ואם עיני לא יודיע על מגזרים שלא ישתתפו בה כ"מחווה" לציבור, היא אמורה לכלול את כל התחבורה הציבורית במדינת ישראל - כולל רכבת ישראל, אגד ודן. המדינה תהיה בסגר מלא, כיוון שנמלי הים והאוויר ואפילו מעברי הגבול היבשתיים עם ירדן ומצרים יהיו סגורים.

 

מד"א ומכבי אש יטפלו במקרי חירום בלבד

ברשויות הציבוריות לא תהיה כל קבלת קהל. באלה נכללים כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, דואר ישראל ובנק הדואר, משרד הרישוי, מס הכנסה, מכס ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכות התעסוקה, איגודי הערים לביוב ולמים, הוועדות לתכנון ולבנייה, האפוטרופוס הכללי, עמידר ועמיגור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, קק"ל, הסוכנות היהודית, המועצות הדתיות, בנק ישראל והרשות לניירות ערך.

 

חברת החשמל ומקורות, מגן דוד אדום, מכבי האש וכן חברת התקשורת בזק יעבדו במתכונת שבת ויטפלו במקרי חירום בלבד. כך גם, כנראה, בתי החולים הממשלתיים, וכן קופת חולים כללית ובתי החולים שלה.

 

עדיין לא ברור מה יקרה במערכת החינוך: ייתכן שגם בתי הספר ייסגרו בשל הסכם שיתוף הפעולה שנחתם לאחרונה בין הסתדרות המורים וההסתדרות הכללית. מעונות היום של נעמ"ת, ויצו ואמונה ייסגרו. האוניברסיטאות יהיו פתוחות אך משרדי ההנהלה שלהם יהיו סגורים. ספק אם גני הילדים העירוניים ייפתחו, וגם אם כן, לא יהיו לילדים הסעות.

 

בנוסף, ישבתו גם כל מפעלי התעשיות הביטחוניות - כולל התעשייה האווירית, רפא"ל, תע"ש ועשות אשקלון. גם חברת אגרסקו לייצוא חקלאי תושבת - אף שלשביתה כזאת אין שום משמעות מעשית, כיוון שנמלי הים והאוויר יהיו ממילא סגורים והייצוא ישותק כולו.


פורסם לראשונה 31/10/2010 22:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עופר עיני ושר האוצר שטייניץ (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים