שתף קטע נבחר

בנק ישראל: הרווחנו מרכישות המט"ח

בנק ישראל הרוויח 1.36 מיליארד שקל מרכישות המט"ח הנעשות על מנת להגן על הייצוא ולספק כרית ביטחון למשק. כך מסר מנהל חטיבת השווקים בבנק בדיון בוועדת הכספים. היתרות מתקרבות ל-70 מיליארד דולר

רווחי בנק ישראל מרכישות המט"ח ב-2009 עומדים על 1.36 מיליארד שקל – תשואה של 3.6% במונחים שקליים. הרווח נוצר מההכנסה של השקעת יתרות המט"ח בקיזוז ההוצאות הכרוכות במדיניות הרכישה. פרטים אלה מסר היום (ב') בוועדת הכספים ברי טאף, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל המבצע בפועל את רכישות מט"ח כמנהל חדר העסקאות של הבנק.

 

לדברי טאף, מאז החלו הרכישות במרס 2008 הבנק קנה כ-41 מיליארד דולר כך שיתרות המט"ח של המדינה מתקרבות היום ל-70 מיליארד דולר. מעבר להתאמת רמת היתרות הנדרשת, רכישת היתרות נועדה על מנת לסייע למניעת וויסות יתר של השקל ותנודתיות יתר של שער החליפין על מנת להגן על הייצוא.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הגיב על שאלת הח"כים - האם מדיניות הבנק אינה מגבירה את תיאבון הספוקלנטים לרכוש דולרים כדי לעשות כסף קל בהשקעות לטווח קצר? באומרו שיש אם כך להטיל על השקעות לטווח קצר מס גבוה יותר. ברוש אמר שיכולת ההצלחה של הייצואנים להתמודד עם המשבר היא במידה רבה הודות למדיניות בנק ישראל, אך הוסיף שראוי לשמור על פרופיל נמוך יותר במדיניות רכישת המט"ח.

 

טאף ציין כי מדיניות הרכישה הייתה אחת הדרכים שבהן הקדים הבנק בצעדים לקראת המשבר הפיננסי הבינלאומי שנראה באופק. טאף אמר זאת בדיון שנערך בוועדה על מדיניות רכישות המט"ח שנערך לבקשת ח"כ כרמל שאמה (ליכוד).

 

טאף: לבנק המרכזי אין מגבלות רכישה

עוד ציין טאף שלבנק המרכזי אין מגבלות חוקיות או טכניות לרכישות המט"ח והן נעשות בהתאם למדיניות התורמת לא מעט ליציבות המשק. טאף אמר "היום כתוצאה מהמשבר האומדנים של יתרות המט"ח שמדינות שונות צריכות להחזיק, הולכים ומתעדכנים כלפי מעלה ובשיעורים גדולים. במקרה שלנו צריך גם לקחת בחשבון את מצבה המיוחד של ישראל המחייב החזקת יתרות מספיקות בכל עת".

  

הוא ציין כי מדיניות הרכש החלה לאור ניתוחים רבים שנערכו בבנק בשנים האחרונות מהם עלתה המסקנה כי רמת יתרות המט"ח של המדינה איננה מספקת נוכח מצבו של המשק וצרכיו האפשריים. העובדה הייתה שעד 2008 רמת היתרות שהחזיק הבנק הייתה מתחת לאמות המידה שכבר אז היו מקובלות בעולם.

 

טאף הדגיש כי בהחלטת המדיניות הבנק לוקח בחשבון את התועלת וגם העלות האפשרית של המדיניות, אולם הנקודה החשובה היא שבנק ישראל איננו מוסד למטרות רווח, אלא פועל להשגת המטרות שהחוק קבע לו – יציבות מחירים ופיננסית ותמיכה במדיניות הכלכלית של המדינה. הוא ציין כי ניהול היתרות היה רווחי אפילו בתנאים הקשים ששררו בשנתיים האחרונות. טאף הוסיף כי ההישגים והרווחים של המשק כתוצאה ממדיניות זו לא רשומים לזכות בנק ישראל אלא תורמים תרומה משמעותית להצלחת המשק.

 

"כולנו נהנים מחוסן כלכלי, שיפור ביציבות הפיננסית ובעיקר נהנים מביטוח נגד אירועים בלתי צפויים והקטנת הפגיעות של המשק במשברים שונים", חתם טאף את דבריו. ועדת הכספים החליטה בסיכום לתת גיבוי למדיניות רכישת המט"ח של בנק ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מדיניות הבנק מספקת ביטחון"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים