שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

הפרו זיכרון דברים - וישלמו 15 אלף דולר

גבר ואישה חתמו עם בעלי דירה על מסמך לפיו הם מתחייבים לרכוש אותה, וכי צד שיפר את ההסכם ישלם לצד השני 15 אלף דולר. זמן קצר לאחר מכן ביטלו את ההסכם ורכשו דירה אחרת. ביהמ"ש קבע כי עליהם לשלם פיצוי בסך 10% מסכום העסקה

גבר ואישה שהיו מעוניינים ברכישת דירה חתמו על זיכרון דברים עם בעלי הנכס, לפיו התחייבו לרכוש אותה תמורת כ-145 אלף דולר. בזיכרון הדברים נכתב כי צד שיפר את ההסכם ישלם לצד השני 15 אלף דולר.

 

 

הסכם המכר אמור היה להיחתם זמן קצר לאחר מכן, אך כחודש לאחר חתימת זיכרון הדברים הודיעו הקונים באמצעות בא כוחם כי המשא ומתן מופסק, וזיכרון הדברים מבוטל.

 

בהליך אחר שהתנהל בין הצדדים נקבע, כי הקונים הפרו את זיכרון הדברים שלא בתום לב וביטלו את ההסכם שלא כדין.

 

בתביעה שהגישו לבית משפט השלום בקריות, דרשו בעלי הדירה כי הקונים ישלמו להם את הפיצויים המוסכמים על פי זיכרון הדברים, משום שלטענתם, המשא ומתן נוהל ללא כוונת התקשרות, ולראייה, רכשו הקונים דירה אחרת מיד לאחר שביטלו את זיכרון הדברים.

 

בנוסף, דרשו בעלי הדירה פיצוי של 10,000 דולר נוספים בגין ירידת ערך הדירה בשוק החופשי.

 

הרוכשים מצדם טענו, כי הם אינם חייבים בפיצוי מוסכם משום שביטול ההסכם לא גרם לבעלי הדירה כל נזק, שכן בתקופה בה נחתם זיכרון הדברים לא היה כל קושי למכור את הנכס.

 

"אם כל ההפרות"

השופט דאוד מאזן קיבל את התביעה חלקית ופסק כי החוק אמנם מאפשר לבית להתערב בגובה הפיצוי המוסכם, אם מצא שהפיצויים נקבעו ללא כל יחס סביר לנזק הצפוי, אך משום שמדובר בהתערבות בהסכם שבין הצדדים, התערבותו של בית המשפט תעשה בזהירות ובמקרים חריגים בלבד.

 

במקרה הנדון נקבע כי סעיף הפיצוי המוסכם נוסח כהתנייה גורפת שאינה מבחינה בין הפרה קלה לחמורה, ולכאורה כל הפרה באשר היא מזכה בפיצוי המוסכם.

 

עם זאת, פסק השופט כי אין בהיותה של התנייה גורפת כדי להביא בהכרח לביטולה, ובמקרה הנדון אף יש לחייב על פיה על הקונים מאחר ואלו הפרו את זיכרון הדברים הפרה יסודית, אותה כינה "אם כל ההפרות".

 

"סבורני", כתב השופט, "כי מי שמוכר או קונה דירה בסכום של 145 אלף דולר, היה סובר מתוך הסתכלות קדימה כי ביטול בלתי מוצדק של ההסכם יפגע באינטרס ההסתמכות שלו קשות ועלול לעכב את מכירת או קניית דירה הנמצאת באזור הפריפריה שממילא אינו איזור שבו שוק הנדל"ן מזהיר במיוחד, יכול הדבר בעיני המתקשר בחוזה לגרור אחריו באופן סביר פיצוי מוסכם של כ-10 אחוז ממחיר העסקה".

 

לפיכך, נקבע כי הקונים ישלמו לבעלי הדירה פיצוי של 15 אלף דולר על פי שער הדולר ביום ביטול הסכם המכר. יחד עם זאת, דחה השופט את דרישת התובעים לפיצוי נוסף מאחר ונקבע כי אין מקום במקרה זה לפיצוי "מצטבר".

 

הקונים אף חויבו להשיב לתובעים אגרה בסך 3,202 שקלים ושכר טרחה בסך 7,000 שקל.

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי פסק דין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים