שתף קטע נבחר

העולם זנח את התימנים. מי ישלם את המחיר?

המשבר הכלכלי הגלובלי וקיומם של אזורים נצרכים אחרים, הורידו את תימן מראש סדר העדיפות העולמית, ודירדרו אותה למעמד המדינה הערבית הענייה ביותר. התוצאה: מלבד שיגשוגם של תאי טרור, גם האבטלה פורחת - ודו"ח שפורסם לאחרונה מראה כי היא הגיעה ל-40% באזורים מסוימים במדינה

זרקורי התקשורת העולמית הופנו לפני כשבועיים לתימן נוכח שליחת מדפסות הנפץ משם לארה"ב. מאז חזר העיסוק בנעשה בתימן להיות מינורי, דבר המבטא את הבעיה העיקרית – העולם זנח את תימן והתעלם מפצצת הזמן המתקתקת שם.

 

כיום, חלקים גדולים מהמדינה אינם נשלטים על ידי הממשלה המרכזית, שאינה מסוגלת לספק שירותים בסיסיים, והאבטלה הגבוהה משמשת כר נרחב ונוח לגיוס חברים חדשים וצעירים לרשת הטרור של אל קאעידה.

 

מימדי העוני והאבטלה בתימן אדירים. דו"ח שפורסם לאחרונה בתימן חושף כי שיעור העוני באזורים הכפריים מגיע לכ-40% בעוד שבאזורים האורבניים הנתון מגיע לכ-21%. כמחצית מאזורי העוני אינם מקבלים אספקה שוטפת של מי שתייה וקצת יותר מ-50% מתושבי תימן מתקיימים מ-2 דולרים ביום. ממשלת תימן טוענת כי שיעור האבטלה הכולל עומד על 18%, אך סביר כי בפועל הוא גבוה יותר.

 

בתימן מפנים אצבע מאשימה לעבר מדינות המפרץ השכנות: לטענת מומחים בצנעא הבירה, יכלו אותן מדינות לקלוט מיליון עובדים תימנים במקום עובדים זרים מאסיה. נראה שמסיבות ביטחוניות, מדינות המפרץ מעדיפות לא להכניס לתחומן מיליון תימנים.

 

הישועה לא תגיע מנפט

ממשלת תימן גיבשה אמנם תכנית למלחמה בעוני עבור השנים 2006-2010, אולם יעדי תכנית אלה לא הושגו. הממשלה קיוותה כי מדינות מדינות ערב יסייעו לה במימון התכנית ובהשגת צמיחה כלכלית, אך תוכנית זו כשלה.

 

האדישות העולמית, ביחד עם המשבר הכלכלי העולמי ואזורים נצרכים אחרים, הורידו את תימן מראש סדר העדיפות העולמית. לא בכדי מוגדרת תימן כמדינה הערבית הענייה ביותר. לחלל הזה נכנסו מצד אחד אנשי אל קאעידה והאיראנים, שמימנו את פעילותם של המורדים השיעים.

 

טהא פייסל, מרצה לכלכלה מאוניברסיטת צנעא, צוטט בעיתון "אלחיאת", ואמר שבנוסף לכל הבעיות הכלכליות, סובלת תימן מירידה בתפוקת הנפט. ואכן, הישועה לא תגיע למשק התימני מהכנסות הנפט: את הנפט מפיקות חברות זרות, כשממשלת תימן מקבלת חלק מההכנסות.

 

בשנת 2009 ירדו הכנסות המדינה מייצוא הנפט והגז אל מתחת ל-2 מיליארד דולר. עם התערערות המצב הביטחוני הסיכויים לחיפושי נפט נוספים במדינה רק הצטמצמו והלכו.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחק בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תימן. גם המדינות השכנות לא עזרו
צילום: רויטרס
מומלצים