שתף קטע נבחר

לא כוחות: כש"מומחי" טפחות "ייעצו" לאבבה

קטמה אבבה ורעייתו בסך הכל רצו בית. לפני 15 שנים, לאחר פגישה עם נציגי מזרחי טפחות, הם חתמו על משכנתא וביטוח על חייהם. לאחר 5 שנים, כשהם מתקשים בתשלומים, נפטרה האישה. למרות הטרגדיה, הביטוח לא כיסה את ההלוואה ובדיקה של אבבה חשפה התנהלות מקוממת. גם השופט לא נותר אדיש

לפני 15 שנה הכריז משרד השיכון על הגרלת סיוע לרכישת דירה, בין חסרי הדיור בעיר אילת. קטמה אבבה ורעייתו, שניהם עולים מאתיופיה, ניגשו להגרלה. לשמחתם הרבה שמם עלה בגורל. בני הזוג נפגשו עם נציגי הממשלה והצליחו לגייס 10,000 דולר לתשלום מקדמה. לעזרה בתשלום היתרה, הם הופנו לבנק טפחות (אשר ברבות השנים הפך למזרחי טפחות). נו... אלה "המומחים למשכנתא" של דביר מהטלוויזיה.

 

"המומחים" החתימו אותם על אסופת מסמכים. אושרה הלוואה בסך 284,400 שקל וגם ביטוח על חיי הלווים. כספי ההלוואה שולמו ישירות לקבלן. בני הזוג אבבה גם זכו להיכנס בשעה טובה לדירתם. חלפו חמש שנים. בני הזוג החלו להתקשות בהחזר ההלוואה. הפעם כיבדו "המומחים" את קטמה אבבה ואשתו בנחת זרועם המשפטית. הם פתחו נגדם תיק הוצאה לפועל. מונה כונס נכסים למכירת הדירה. וזה דרש מבני הזוג לפנות את הדירה.

 

זמן מה לאחר פתיחת תיק ההוצאה לפועל נפל אסון על בני הזוג. בראשה של האישה אובחן גידול סרטני ממאיר. אבבה הביא לבנק אישור על המחלה וביקש לעכב את הליכי הפינוי. נציגי הבנק הסכימו לעכב את ההליכים ל-60 יום בלבד. 8 חודשים לאחר מכן האישה נפטרה.

 

אבבה העביר את תעודת הפטירה לבנק והבין, כפי שכל אחד מאיתנו היה מבין, כי הבנק יפנה לחברת הביטוח, יקבל את סכום הביטוח, יכסה את מלוא ההלוואה ויסגור את תיק ההוצאה לפועל. הרי לשם כך שילם פרמיות כל השנים. לכן הופתע כאשר הבנק הודיע לו כי נותר חייב 112,354 שקל.

 

התהליכים נמשכו - הדירה נמכרה

הכיצד, תמה אבבה, הרי מימשתם את ביטוח החיים של אשתי ולקחתם אליכם הכול. נכון, הודו נציגי מזרחי טפחות, אבל הביטוח מכסה רק תשלומים עבור התקופה שלאחר המוות. הביטוח לא מכסה תשלומים שהיו בפיגור לפני המוות וגם לא את ריביות הפיגורים על התשלומים שבפיגור.

 

אבבה בתמימותו לא הטיל ספק בדברי נציגי בנק טפחות, הרי הם "המומחים". מאחר ולא היה כל סיכוי שיוכל לפרוע את החוב הנוסף של 112,354 שקל, לא התנגד לכך שהבנק ימשיך בהליכי ההוצאה לפועל. בסופו של דבר, הדירה נמכרה ואבבה מצא את עצמו בדירה שכורה.

 

אלא שגם כעת נציגי הבנק לא הרפו ממנו. הסכום שהתקבל עבור מכירת הדירה בהוצאה לפועל, לא כיסה את מלוא החוב, הודיעו לו, נותרתָ חייב לנו סכום של 670 שקל. לזה עליך להוסיף את שכר טרחתו של כונס הנכסים שעשה ימים כלילות במכירת דירתך.

 

בשלב זה, החל להיסדק האמון של אבבה ב"מומחים". הוא דרש לקבל לידיו את פוליסת הביטוח וגילה לתדהמתו כי הפוליסה מכסה לא רק מקרה מוות, אלא גם מחלה חשוכת מרפא. בעצם, הבין כעת אבבה, הייתם יכולים לפנות לחברת הביטוח כבר כאשר הודעתי לכם על הגידול הממאיר. יכולתם לכסות מייד את כל ההלוואה. לא היה נוצר כל חוב ולא הייתי מפסיד את הדירה.

 

אכן רשום בפוליסה כי קיים כיסוי למחלות חשוכות מרפא, הודו נציגי הבנק, אבל גם כתוב בה כי הכיסוי הסתיים 7 ימים לפני שחתמתם מסמכי ההלוואה שלכם בבנק. תשובה זו כבר חרגה אל הרבה מעבר להבנה האנושית. אבבה פנה אל בית משפט השלום באילת.

 

פיצוי של 100 אף שקל על עוגמת נפש

השופט יואל עדן עיין בפוליסה וגילה כי אכן הכיסוי למחלה חשוכת מרפא פסק שבוע ימים לפני שבני הזוג אבבה חתמו על מסמכי המשכנתא. אולם השופט קבע כי בנק מזרחי טפחות כשל כאשר לא גילה עניין מרחיק לכת זה ללווים והוא חייב לפצותם. הבנק, מסביר השופט, פועל במתן הלוואות לא רק כבנק, אלא גם כסוכן ביטוח. הוא החוליה המקשרת והמתווכת היחידה בין הלווים לבין חברת הביטוח.

 

כסוכן ביטוח מוטלות על הבנק חובות גילוי והסבר. הוא גם חייב לשמור על ענייניו של הלקוח בצורה הטובה ביותר. במיוחד כאשר הלקוח אינו יודע עברית. הרי קטמה ורעייתו המנוחה סמכו על הבנק ונתנו בבנק אמון. "אנו כמו עולים", העיד הבעל האלמן. "היה לנו אמון במוסדות. המדינה דואגת לנו, יהיה לנו דיור. אין לי בכלל מושג על מה מחתימים אותי, היה לנו אמון במוסדות שלנו".

 

במקום לדאוג לאינטרסים של לקוחותיו, להסביר להם כי חלק מהביטוח כבר פקע ולאפשר להם להשיג ביטוח כזה בבנק אחר, או להיאבק מול חברת הביטוח, הבנק לא עשה מאומה. בסופו של דיון חייב השופט את הבנק לשלם לקטמה אבבה פיצויים עבור כל הנזקים אשר נגרמו לו כתוצאה ממכירת הדירה ועבור שכר דירה שעליו לשלם כעת כאשר אין לו דירה משלו.

 

השופט העריך נזקים אלה בסך של 165 אלף שקל. בנוסף פסק השופט לאבבה פיצוי עבור עוגמת נפש בסך 100 אלף שקל. השופט פטר את אבבה מתשלום שכר טרחת כונס הנכסים והוסיף כי על הבנק לשלם לו גם שכר טרחת עורך דין בסך 75 אלף שקל, לאור התעלמות הבנק מקיום חובותיו הבסיסיות.


פורסם לראשונה 13/11/2010 16:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים