שתף קטע נבחר

חיילי צה"ל הושפלו ברשת. מה הם יכולים לעשות

תמונות ופרטים של-200 חיילים מכל קשת הדרגות הואשמו בפשעי מלחמה באתר הסתה חדש. מה אפשר לעשות? לא מעט

200 שמות, תמונות, תפקידים ומספרי ת"ז של חיילי צה"ל - ביניהם הרמטכ"ל, גבי אשכנזי - הופיעו ברשת השבוע באתר הסתה חדש. מטרתו היא להבליט ולהשפיל אותם משום שהם "ביצעו פשעים באופן ישיר, סוכנים של מדינת ישראל שתקפה בדצמבר-ינואר 2008-2009 עשרות בני אדם בעזה הנצורה".

 

האתר פועל על IP אמריקאי ודומיין בריטי, ומופעל בתור כלי מחאה. "המידע שלפניכם נגנב", כותבים מפעיליו, "אנחנו מעודדים אנשים אחרים ללכת ולהשיג עוד ממנו – בספרה הציבורית ובתוך ארונות במשרדי בכירים. זו צורת התנגדות שיכולה להתקיים זמן רב". לא ידוע מאין הושג המידע, אבל לא צריך להיות מדען טילים כדי להשיג רשומות ממאגרים פתוחים (או פרוצים), לרכוש רשימות מסוחרי מידע ברשת או סתם לסרוק את פייסבוק.

 

 

תביעה בין מדינתית

מדינת ישראל יכולה לעשות לא מעט נגד מפעילי האתר. למה? משום שהוא מספק שלל עילות לתביעה. עו"ד אביב אילון מסביר: "מדובר בדין מדינתי. ממשלת ישראל יכולה לפנות לממשלת בריטניה ולזכות לשיתוף פעולה נרחב. התביעה יכולה להיות בעוון הפרת הפרטיות, בטחון במדינה, חשד לריגול ועוד". איילון מספר שככל הנראה שמדינת ישראל פעלה בעבר בחשאי כדי להוריד מהרשת אי אלו אתרים שהציגו מידע לא מחמיא עליה. דבר כזה יכול להתבצע בשתוף פעולה עם הסי.איי.איי, האינטרפול וגופים דומים.

 


 

"זו דוגמה מובהקת ליתרונות ולחסרונות של עידן האינטרנט ועידן הרשתות החברתיות בפרט. מידע שחשבנו שהוא בעל סיווג ברמה זו או אחרת, אפשר להשיג היום בחינם ובקלות. שלא לדבר על המידע שנמצא אצל ספקיות שירותים מקוונים כמו גוגל ופייסבוק – שהוא הרבה יותר עמוק, שורשי, מפורט ורחב", מוסיף אילון.

 

 

לא סומכים על המדינה? תתבעו לבד

הרשת מלאה באתרי שנאה והסתה, שלא מעט מהם כוללים גם מידע אישי. ברוב המקרים לא פועלת ממשלת ישראל בצורה גלויה (אם בכלל) לשיתוק האתר או לפחות, הסרת עלבונות ודברי הסתה. הבעיה באתר השנאה המדובר הוא שמי שרוצה לשתף פעולה עם המסיתים יכול לעשות זאת בקלות: אפשר להשיג מידע אישי ברשת על כמעט כל אחד.

 

כל אחד מהמופיעים ברשימה יכול גם לנקוט בעצמו בפעולה משפטית, ולתבוע לדין פלילי את מפעילי האתר. מדובר בהוצאת לשון הרע, הסתה, ופגיעה בפרטיות - עבירות שמוגנות בחוקים גם בישראל, גם בבריטניה וגם בארצות הברית.

 

אבל איך תגלו מי עומד מאחורי האתר? תשאירו את זה לממשלת ישראל. צריך להתלונן, ולהגיש תביעה בבית דין ישראלי. היות ומדובר בעבירה שנעשתה ברשת, החקירה תכלול פניה אל שלטונות בריטניה כדי לגלות מי פרסם את הרשימה.

 

אביב אילון הוא עו"ד המתמחה בדיני רשת.

 

מה דעתכם? מדינת ישראל צריכה לפעול להסרת אתרים כאלה, או שמדובר בחופש הביטוי?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבר, איפה אתה גר? גם הרמטכ"ל בפנים
מומלצים