שתף קטע נבחר

פרצו לי למייל. את מי אני תובע?

פריצת ההאקרים הטורקים היא מחדל אבטחה של האתרים שנפרצו. האם בעליהם בסכנת תביעה? איזו רשימת לקוחות מקוונת נחשבת למאגר מידע, וכיצד יכול מי שנגנבו פרטיו לקבל פיצוי? אביב אילון מסביר לבעלי האתרים ולגולשים

לאחרונה פורסם כי האקרים טורקים חדרו למספר אתרים ושאבו מידע המכיל בעיקר כתובות דוא"ל וסיסמאות. התברר גם כי ההאקרים פרסמו ברשת את הנתונים שנגנבו ואפשרו לכל מי שחפץ להעתיקם. אין ספק כי מדובר במקרה חמור ביותר אשר לא היה אמור להתרחש, במיוחד ככל שנוגע לרמת אבטחת המידע באתרים הגדולים.

 

יחד עם זאת, יש בכך ברכה מסוימת. פרסום המקרה יוביל, לכל הפחות, לבדיקה מחודשת של אבטחת המידע באתרי האינטרנט הישראלים, אלה שנפגעו ואלה שעדיין לא נפגעו. כך בפעם הבאה, כאשר יתבצע ניסיון נוסף לפגוע בנו, נהיה יותר מוכנים, כך לפחות אני מקווה.

 

מחדלי אבטחה ופגיעה בפרטיות

לאחר שהתברר כי מדובר בגניבה של למעלה ממאה אלף כתובות דוא"ל וסיסמאות, החלו לזרום השאלות ורבים תהו האם יש בידם עילת תביעה נגד בעלי האתרים שנפרצו ואף היו כאלה ששאלו האם ניתן לתבוע את מי שהעתיק את המידע מן הטורקים. עד ליום כתיבת מאמר זה, לא פורסם כי נפתחו הליכים משפטיים נגד מי מבעלי, מחזיקי ומפעילי האתרים.

 

למרות זאת, כדאי לדעת כי מחדל בסדר גודל שכזה עלול להוביל להליכים משפטיים אזרחיים ופליליים אשר בסופם יכולים הנתבעים לשלם פיצוי של מיליוני שקלים והנאשמים עלולים אף לשהות תקופה לא מבוטלת מאחורי סורג ובריח.

 

זו הזדמנות מצוינת להזכיר לכל אלה אשר מחזיקים מידע לגבינו, כי ליתרונות יש גם מספר חובות. לאור קוצר היריעה נסקור בקצרה רק את ההסדרה הרלוונטית בחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א – 1981, והשלכותיה על בעלי, מחזיקי ומנהלי מאגרי מידע. פרק א' לחוק, מתמקד בהגנה על פרטיות אישית וקובע באופן ברור ושאינו משתמע לשני פנים כי אין לפגוע בפרטיותו של אדם ללא הסכמתו. פרק ב' לחוק מסדיר את כל הנוגע למאגרי מידע ובין היתר גם בעניין הגנה על הפרטיות במאגרי מידע.

עוד ב- netlaw: ארגון CTIA תובע את סן פרנסיסקו

 

האם רשימת לקוחות היא מאגר מידע?

על פי חוק הגנת הפרטיות, מאגר מידע הינו אוסף נתוני מחשב הכוללים נתון אחד או יותר על אישיותו של אדם, צנעת אישותו, מצב בריאותו, מצבו הכלכלי, דעותיו ואמונתו. משכך, לא כל אוסף נתונים נחשב כמאגר מידע. במידה ומן הנתונים במאגר ניתן לבצע אפיון לגבי אדם באופן שיש בו כדי לפגוע בפרטיות, הרי שמדובר במאגר מידע.

 

החוק ממשיך וקובע כי אוסף נתונים לא יחשב כמאגר מידע אם מדובר באוסף לשימוש פרטי או שהאוסף כולל שם, מען ודרכי התקשרות בלבד. מבחינת החוק אוסף שכזה אינו יוצר אפיון שיש בו כדי לפגוע בפרטיות ולכן אינו נחשב כמאגר מידע.

 

החוק ממשיך ומפרט באילו תנאים חובה לרשום את מאגר המידע אצל רשם מאגרי המידע. כך למשל (1) כאשר מספר האנשים שמידע עליהם נמצא במאגר עולה על 10,000 (2) המאגר מכיל מידע רגיש (3) המאגר מכיל מידע על אנשים והמידע לא נמסר על ידיהם, מטעמם או בהסכמתם (4) המאגר משמש לשירותי דיוור ישיר. יש לשים לב כי ככל שנוגע לדיוור ישיר, גם במקרה זה על הנתונים להכיל לפחות מאפיין אחד המשייך את בני האדם ששמותיהם כלולים במאגר לקבוצת אוכלוסין מסוימת.

 

בין אם מאגר המידע אמור להירשם, נרשם בפועל או לא נרשם כלל, כל עוד אוסף הנתונים שנגנב מאחד האתרים, נכנס בהגדרת מאגר מידע בחוק הגנת הפרטיות, הרי שעל פי סעיף 17 לחוק - הבעלים המחזיק ומנהל מאגר המידע אחראים לאבטחת המידע במאגר ועליהם להגן על המידע מפני חשיפה, שימוש או העתקה של המידע ללא הרשאה.

 

המאגר אינו רשום? אתם בסכנת תביעה

כאמור, אסור להחזיק, לנהל או להשתמש במאגר שעונה על אחד מן התנאים בחוק. לכן אם מי מן המאגרים שנגנבו על-ידי הטורקים, נכנס בהגדרת מאגר מידע, מתאים לאחד מתנאי החוק ומאגר זה לא נרשם אצל רשם מאגרי המידע, מוטב כי בעלי האתר יפנה ליעוץ משפטי באופן מידי.

 

אי רישום מאגר מידע מהווה עבירת אחריות קפידה ואי רישום המאגר גורר אחריו באופן אוטומטי כמעט, שנת מאסר. זאת גם אם המנהל, המחזיק או המשתמש במאגר בכלל לא ידעו שקיימת חובה לרשום את המאגר.

 

ככל שנוגע להליכים אזרחיים, הנפגעים יכולים לתבוע פיצוי כספי מכל מן הבעלים ו/או המחזיק ו/או מנהל מאגר המידע. כך למשל, אדם אשר פרטיו הוחזקו במאגר ונתוניו נגנבו, יכול לתבוע בגין פגיעה בפרטיותו (פרק א' לחוק). לרשותו עומד פיצוי סטטוטורי שאינו מצריך הוכחת נזק בסך 50,000 ש"ח.

במקרה זה על הנפגע להוכיח קיומן של שלוש עובדות (1) המידע במאגר נוגע לענייניו הפרטיים של הנפגע (2) קיימת חובת סודיות בין הנפגע לבין בעל המאגר בהסכם מפורש או משתמע (3) בעל המאגר הפר את חובת הסודיות בכך שהתרשל בהגנה על המידע.

 

עוד ב - netlaw: האזנת סתר מחייבת צו משפטי. מתי מותר הציתות?

 

בעניין ההסכם המשתמע, הרי שגם אם לא נכרת הסכם כלשהו בין בעלי המאגר לבין אלה שנתוניהם נמצאים במאגר, ככל שהמידע יהיה פרטני ואישי יותר, סביר מאוד להניח כי בית המשפט ימצא כי קיימת חובת סודיות.

 

כל שנותר יהיה להוכיח כי אמצעי האבטחה בכדי למנוע זליגתם לצדדים שלישיים לא מורשים אינם ראויים בהתחשב בנסיבות העניין. מאחר והמידע כבר נגנב, סביר להניח כי נטל ההוכחה יעבור לכתפיו של בעלי המאגר ויהיה עליו הוכיח כי לא התרשל בהגנה על המידע. הוכחה זו של היעדר רשלנות, אינה פשוטה כלל ועיקר. בחלק מן המקרים, לבעלי המאגרים אין תיעוד וראיות מספיקים בכדי לעמוד בנטל זה.

 

מערכת המשפט לצדכם

אפשרות נוספת היא לפתוח בתביעה נזיקית לפיצוי כספי בגין אי רישום מאגר ו/או רשלנות בהגנה על המאגר (פרק ב' לחוק). בכדי לקבל פיצוי כספי, יהיה על התובע להוכיח כי נגרם לו נזק באופן דומה לכל תביעת נזיקין רגילה.

 

גם עגמת נפש, בזבוז זמן וכיו"ב נחשבים כנזק וכל שצריך הוא לכמת את הנזקים ולשכנע את בית המשפט מהו הסכום הראוי לפיצוי הנפגע בגינם. גם במקרה זה, השאלה המרכזית במשפט תהיה האם בעלי האתרים שמהם נגנבו המאגרים, הגנו על המידע באופן ראוי.

 

לגבי אלה אשר העתיקו את המאגרים שפורסמו על-ידי הטורקים. מבחינת החוק, הם מחזיקים במאגר מידע לכל דבר ועניין וסביר להניח כי גם ברכוש גנוב. לכן, אחזקת מאגר מידע שכזה ו/או שימוש כלשהו בו עלולים להוביל להליכים משפטיים די דומים לאלה שיכולים להיפתח נגד בעלי, מחזיק ומנהל מאגר המידע. בעניין זה נזכיר כי לאחרונה הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים הטילה קנסות בגובה מאות אלפי שקלים על מספר חברות שעשו שימוש בעותק לא חוקי של מאגר מידע המכיל נתונים אודות אזרחי מדינת ישראל.

 

זה הזמן לבדק בית

קחו לתשומת לבכם כי פריצות הטורקים העלו לתודעתנו את בעיית אבטחתם של אתרים גדולים, המחזיקים מידע כזה או אחר על עשרות אם לא מאות אלפי ישראלים. זה הזמן לעשות בדק בית, ואם יש לכם מאגר מידע כלשהו, מוטב שתדאגו לשדרג את אבטחתו באופן קבוע.

 

כמו כן, בדקו היטב את מעמדו המשפטי של המאגר והאם עליכם לרשום אותו - על שלל המשמעויות הנובעות מכך. בפעם הבאה זה עלול להתרחש אצלכם ואז אם חס וחלילה בכל זאת הצליחו לחדור לאתרכם, לכל הפחות כדאי שתחזיקו בראיות מספקות כדי לשכנע כי לא התרשלתם. ראו הוזהרתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרצו לכם לאתר? אתם בסכנת תביעה
netlaw.co.il
מומלצים