שתף קטע נבחר

במה היוונים תרמו לכלכלה? על אקונומיה וסופגניות

היוונים, שנחלצו לסייע לנו בשריפה של חנוכה, הביאו לעולם את מדע ניהול משק הבית, המשמש גם במובן של כלכלת מדינות. ואיך מתקשרת הסופגניה ליוונית? בלשנות כלכלית

חג החנוכה שחל השבוע צוין - גם מבחינה כלכלית - בסימן אכילת הסופגניות ובסימן השריפה בכרמל. הייתה סמליות יפה בכך שבין הראשונים שנחלצו להציל אותנו מהאש - היו היוונים.

 

 

בתקופת המכבים היוונים שלטו לא רק בארץ ישראל אלא בחלקים נרחבים של העולם הידוע עד אז. היוונים היו הראשונים שתרגמו את התנ"ך ללשונם, הפילוסופים והמדענים שלהם יצרו תשתית שעליה עדיין מבוססים הרבה מהמדעים המדויקים של ימינו - וגם תחומי מדע שהתפתחו מאוחר יותר, משתמשים במילים יווניות ליצירת מונחים מדעיים חדשים.

 

אחד המדעים ששמם יווני, עד היום הזה, הוא ניהול משק בית: בית, או משק בית, הוא oikos ביוונית. לתורה העוסקת בסביבת החיים קוראים oiko-logia, מילולית "תורת הבית, תורת סביבת החיים". את המונח אקולוגיה טבע בכלל גרמני בן המאה התשע עשרה - הזואולוג ארנסט הקל - וכענף בביולוגיה, הוא מתייחס למערכת היחסים בין בעל החיים לסביבתו.

 

רק בשנות השישים של המאה העשרים התחילו להשתמש במילה אקולוגיה לציון איכות הסביבה (וזה אולי המקום להרגיע את כל החוששים לעתיד כדור הארץ - כדור הארץ אינו בסכנה. רק היצורים החיים עליו).

 

המילה oikos חולקת מוצא משותף עם המילה הלטינית vicus "מחוז, קבוצת בתים, כפר", ומכאן הסיומת האנגלית העתיקה wic, שקיימת בשמות מקומות כמו איסטוויק, נורוויק וסנדוויץ'. מילה נוספת שנגזרה מ-vicus היא "וילה", וכמובן village "כפר" הצרפתי/אנגלי, ו-ville "עיר" בצרפתית.

 

משק הבית, הוא אם כן, oikos, וכמילה ראשונה בצירוף, משמיטים את הסיומת s ונשארים עם oiko.

 

לא מצטיינים בנימוס. ומה עם ניהול?

הסיומת של "ניהול" היא nomia - מיוונית nomos "חוק, מנהג, שימוש", ובעצם אופן ניהול. המילה באה משורש שמשמעותו ביוונית לנהל, והשורש ההודו אירופי הקדום הוא "לחלק, להקצות". הסיומת -נומיה קיימת במדעים רבים אחרים שקשורים לחוקים, כמו אגרונומיה - ניהול השדה, אסטרונומיה - חוקי הכוכבים, ועוד.

 

בכתובות עבריות קדומות, במקום "כדת משה וישראל", כתוב "כנומוס משה וישראל" - כלומר אותה מילה, שאולה משפה אחרת (משמעות המילה "דת" בפרסית עתיקה היא "חוק"). המילה נומוס נכנסה לעברית כ"נימוס". בעברית בתר מקראית - כלומר בלשון חז"ל - משמעות המילה נימוס היא שימוש, או בעצם אופן שימוש. בעברית חדשה, נימוס מציין הליכות ודרך ארץ, דבר שממילא אין אנו מצטיינים בו.

 

מהמילה היוונית נומוס נגזר שורש תנייני, שמשמעותו "להשמיש, לאמץ מנהג". מכיוון שבעולם הקדום מטבעות היו עניין של מנהג - המנהג שמדינה מדפיסה או מטביעה את הכסף שלה הוא מאוחר יותר - המילה היוונית למטבע היא נוֹמִיסְמָה. המונח נשאל ללטינית כ-נוּמִיסְמָה, ולחקר המטבעות קוראים נוּמִיסְמָטִיקָה. 

 

חוקי הניהול של משק הבית הם, אם כן, oikonomia, ובשאילה ללטינית - oekonomia. המונח economy קיים באנגלית מהמאה השש עשרה במשמעות "ניהול משק בית", או כלכלת בית, ומהמאה השבע עשרה גם במובן של כלכלת מדינות, או חוסנן הכלכלי. באמריקנית משתמשים היום במילה economy גם כדי לתאר כמות גדולה ולכן הרבה יותר זולה, או מה שקוראים בעברית - אריזות חיסכון.

 

ואיך מתקשרת הסופגניה ליוונית? סופגניה נקראת כך על שם מרקמה הספוגי, והמילה ספוג היא אחת המילים שספגה השפה העברית מיוונית - sphongos.

 

הבלשנית ד"ר תמר עילם גינדין חוקרת במסגרת האוניברסיטה העברית, מרצה בנושאי בלשנות ואיראן הקדומה במסגרות שונות ומשמשת כמנכ"ל מיזם המרצים מר צים וחבורתו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקם ספוגי
צילום: דודו אזולאי
היוונים נחלצו לעזרה
צילום: מורן מעיין
ד"ר תמר עילם גינדין
צילום: דני שביט - Total Vision
מומלצים