שתף קטע נבחר

תעלומה: מה הרג 2 דולפינות נדירות בחוף הבונים?

אנשי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים חוקרים את הסיבה למותן המסתורי של שתי נקבות דולפין צעירות ונדירות ממין סטנלה מפוספסת, לאחר שנמצאו מתות בשבת בבוקר בחוף שמורת דור הבונים ע"י עוברי אורח. החשד: וירוס קטלני או פגיעה מכלי דיג

שגיב ערבה, דייג חובב מחדרה, הגיע בשעה חמש וחצי לפנות בוקר בשבת, אל חופיה של שמורת דור הבונים. מזג האוויר הקריר והסערה החורפית לא הרתיעו אותו. "שעתיים אחרי שהגעתי וזרקתי חכה למים, פתאום ראיתי דולפין ששוכב על הבטן שלו בחול ולא זז. אחרי כמה דקות שמתי לב שיש עוד אחד מת במרחק לא גדול ממנו", הוא אומר ל-ynet. "כשהתקרבתי, הבנתי שהם לא מתים הרבה זמן, כי הם היו במצב טרי והעיניים שלהם עדיין היו צלולות. אחד מהם היה עם סנפיר אחורי אכול. כואב הלב לראות חיות כאלה יפות במצב הזה".
 
ערבה דיווח על התגלית לד"ר אביעד שיינין, יו"ר המרכז להצלת וחקר יונקים ימיים (מחמ"לי). במקביל, אדם נוסף שעבר במקום, יצר קשר עם אנשי העמותה וצוות העמותה הגיע לזירה, כדי לזהות את מין הדולפינים ולפנותם מהמקום לשם בדיקת הגורמים שהביאו למות היונקים הימיים.
 
מבדיקת החוקרים עולה כי מדובר בבשתי נקבות דולפין צעירות ממין סטנלה מפוספסת, שנפלטו במקביל אל החוף במרחק של כמאה מטר אחת מהשנייה. "זה אחד המקרים המוזרים של דולפינים שנפלטים אל החוף בשנים האחרונות בארץ,  כי מדובר בשני פרטים בבת אחת ובמרחק לא גדול זה מזה", מסביר ד"ר דני כרם, נשיא מחמל"י וחוקר מהמכון ללימודי-ים והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. "בדרך כלל אנחנו רואים באירועים דומים חיה בודדת ולא מספר חיות".
 
צילום: עוז גופמן, מחמל

 

 

דולפין ממין סטנלה מפוספסת, נחשב לקטן יותר מדולפינן מצוי. מדובר בדולפין של ים פתוח, הנוטה לשחות במים עמוקים ואינו מתקרב אל החופים והאזורים של המים הרדודים, אלא רק במקרים של מחלה או פציעה.  במקרה הנוכחי, כרם מעריך כי מדובר בשתי נקבות מאותה להקה.

 

פרט אחד באורך של 1.83 מ' במשקל של כ-75 קילוגרם והשני, באורך של כמעט 2 מ' ובמשקל של כ-90 קילוגרם. "זו כנראה עונת הסטנלות החולות ומה שלא מובן לי הוא שהן לא נראות חולות או רזות".
 
ד"ר עוז גופמן, מנהל פרויקט הדולפינים באוניברסיטת חיפה ובמחמל"י, ופקח דיג במשרד החקלאות, מציין כי מזג האוויר הסוער סייע בפליטת הפגרים לחוף תוך מספר שעות מרגע מות החיות. "שתיהן סבלות משריטות דומות בצידי הפה והחרטום. על אחת מהן ישנם סימני שריטות שיתכן ונגרמו במהלך שהותה על החוף", הוא מסביר.
 
השניים משערים כי הפגיעה בזנב הדולפינה אינו כתוצאה ממדחס של ספינה או נשיכת כריש. "יתכן שדייג פגע בדולפין שנלכד ברשת וניסה לחלצו כדי למנוע פגיעה בציוד הדיג שלו", אומר גופמן.
 

החשש: וירוס קטלני או הסתבכות ברשת דייגים

על פי נתוני מחמ"לי, מרבית הדולפינים שנפלטים מעת לעת לחופי הארץ הם דולפינים ממין דולפינן מצוי ומאז 1994 נצפו פרטים בודדים בלבד מהמין סטנלה מפוספסת בים התיכון. אוכלוסיית הדולפינים ממין סטנלה מפוספסת בים התיכון מונה כיום כ-118 אלף פרטים והיא נחשבת נפוצה ביותר במים עמוקים.

 

בשנים האחרונות מתמודדת האוכלוסיה עם וירוס קטלני שכבר גבה עשרות קורבנות בחלקו המערבי של אגן הים התיכון ולפני כשלוש שנים נמצאו מספר פגרים של דולפינים בחופי ספרד.  

 


צילום: עוז גופמן, מחמל"י

מה פגע בזנב הדולפינה? (צילום: ד"ר עוז גופמן, מחמ"לי)

 

בארבע השנים האחרונות אירעו מספר מקרי תמותה של דולפינים מאותו מין, לאחר שנמצאו חולים ותשושים בחופי הארץ. ב-2008 נמצאו זכר אחד באזור תחנת הכוח בשפך נחל חדרה, שם גסס למרות הנסיונות להצילו ודולפין נוסף נמצא תשוש בחוף בת ים, אך ולמרות מאמצי הוטרינרים, גם הוא לא שרד. לפני כחודשיים מתה דולפינה נוספת שנאספה בחיים מחוף בחדרה, אך מתה מפצעיה לאחר מספר שעות. 

 

מחר (א') יבצעו וטרינרי העמותה נתיחה לאחר המוות לשני פגרי הדולפינים, כדי לנסות ולזהות את סיבת המוות. "אם נמצא דגים בקיבות שלהן, זה יעלה את החשד לכך שהן ניסו לאכול דגים ברשת דייגים, נלכדו בה או שיתכן ודייג ניסה לחלץ אותן מהרשת וגרם להן לפגיעה", הם מסכמים. "במידה שנמצא קיבות ריקות, החשד שלנו יתמקד בוירוס שפוגע בדולפינים הללו".


פורסם לראשונה 08/01/2011 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתי נקבות הדולפין הצעירות
צילום: עוז גופמן, מחמל"י
חשד לפגיעה מכלי דיג או וירוס קטלני
צילום: שגיב ערבה
צילום: שגיב ערבה
סטנלה מפוספסת. מין הנפוץ במים עמוקים
צילום: שגיב ערבה
מומלצים