שתף קטע נבחר

מצוקה בין הגלים: לוויתן בחיפה, דולפין בחדרה

במהלך סוף השבוע התגלו שני מקרים של יונקים ימיים במצוקה בחופי הארץ. בשישי אותר דולפין ממין סטנלה מפוספסת במצב קשה בחוף אולגה ולמרות נסיונות ההצלה הוא מת. בשבת נצפה לוויתן באורך של כ-12 מטר שוחה בנמל חיפה. חוקרי מחמ"לי עוקבים אחריו בתקווה להבריחו לים הפתוח

סוף שבוע גדוש ביונקים ימיים בחופי ישראל. ביום שישי, אותר דולפין קטן ממין סטנלה מפוספסת בחוף אולגה ואמש (שבת) התגלה לפנות ערב לוויתן מזיפות במצוקה בנמל חיפה. צוותי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמ"לי) הגיעו לשתי זירות האירוע במטרה להעניק סיוע לצמד היונקים. הדולפין שהיה במצב קשה, מת למרות ניסיונות ההצלה. אנשי מחמ"לי יעקבו אחר הלוויתן בשעות הבוקר המוקדמות בתקווה לעזור לו לשוב אל הים הפתוח.

 

איש השיטור הימי בנמל חיפה, רס"ר ערן אזרד, היה אחד הראשונים שהבחין בלוויתן בשטח הנמל. "הדיווחים החלו לזרום החל מהשעה חמש וחצי בערב וכשיצאנו לכיוונו עם הסירה, לא ראינו אותו בסיור הראשון. רק לאחר בדיקה נוספת, הצלחנו להבחין בו. הוא שחה באיטיות וכל מספר דקות, הוציא את ראשו מעל פני המים כדי לנשום והשפריץ סילון מים גדול. הוא הסתובב שם במשך דקות ארוכות, אבל לא היתה לנו דרך לסייע לו".

 

מתנדבי עמותת מחמ"לי שהוזעקו למקום, הספיקו להבחין בלוויתן שאורכו המשוער הינו כ-12 מטר, שוחה במימי הנמל. "הגענו באור הדימדומים ובעזרת סיוע של סירת האבטחה של הנמל, ניסינו להתקרב אל הלוויתן, שנראה במצוקה", סיפרה שרה-לי גרנית, ראש צוות הצלה במרכז לחקר והצלת יונקים ימיים. "היינו חייבים לשמור על מרחק ביטחון כדי שהוא לא יעלם".

 


(צילומים: שרה-לי גרנית, מחמל"י)

 

גרנית ועמיתה, ד"ר עוז גופמן, מנהל פרויקט הדולפינים באוניברסיטת חיפה ופקח דיג במשרד החקלאות, משערים כי מדובר ככל הנראה בלוויתן מזיפות, אם כי עדיין נבדקת האפשרות כי מדובר בלוויתן מצוי או לוויתן מינקי (גוץ). "קשה עדיין לאבחן את המין המדוייק. במהלך המעקב אחרי הלוויתן, הוא נצפה עולה מדי מספר דקות לפני המים כדי לנשום", אומר גופמן.

 

"לצערנו, שני הביקורים הקודמים של לוויתנים בנמל חיפה הסתיימו בצורה טראגית והיונקים העצומים מתו.

 

עצם העובדה שהוא הגיע למים הרדודים בנמל מהווה תמרור אזהרה לכך שהוא לא בקו הבריאות. לוויתנים מסוגו, שוחים בעומקים גדולים וחיות בגודל שלו, מגיעות לקרבת החוף במידה והן מחפשות מקום שקט לנוח או למות".

 

גרנית מקווה כי למרות שהסטטיסטיקה אינה מבשרת טובות ללוויתנים המוחפים לישראל, היא עדיין מחזיקה אצבעות ללוויתן בנמל חיפה. "אני מקווה שהוא רק הגיע לנוח כאן ולמצוא לו פינה רגועה עד שישוב לים הפתוח. החשש הגדול הוא שבמהלך היום תהיה תנועת כלי שיט רבה בנמל, דבר שלא יוסיף למצבו. אנו נגיע שוב באור ראשון כדי לעקוב אחריו, לתעד אותו ובמידת הצורך, לנסות ולהרחיק אותו לים הפתוח", היא מסבירה.

 


 

גרנית והדולפין הגוסס בסירה (צילום: ד"ר עוז גופמן, מחמ"לי)

 

ובחוף אולגה: דולפין רזה ממין סטנלה נמצא גוסס

בבוקר יום שישי, הבחינו אנשי רשות שמורות הטבע והגנים במהלך סיור לאיתור קיני צבי ים בחוף אולגה, בדולפין קטן הנמצא במים הרדודים. אשת הרשות הזעיקה את אנשי מחמ"לי, אך עד שהם הגיעו לזירת האירוע, הדולפין ממין סטנלה מפוספסת הצליח לשחות עד לאזור תחנת הכוח בשפך נחל חדרה. "על פי הידוע לנו, עובר אורח החזיר אותו בטעות לים ורק לאחר סריקות ארוכות, מצאנו את הדולפין מותש, כשהוא שוחה על הצד לאורך קו הגלים", מגלה גרנית.

 

מרבית הדוליפנים שנפלטים מעת לעת אל חופי ישראל הם דולפינים ממין דולפינן מצוי, כך שהפעם מדובר בהחפה נדירה. דולפין ממין סטנלה מפוספסת נחשב לקטן יותר מדולפינן מצוי והינו דולפין של ים פתוח, הנוטה לשחות במים עמוקים. אוכלוסיית הדולפינים ממין סטנלה מפוספסת בים התיכון, מונה כיום כ-118 אלף פרטים, מתמודדות בשנה האחרונה עם וירוס קטלני שכבר גבה עשרות קורבנות בחלקו המערבי של אגן הים התיכון, ובתחילת השנה מספר פגרים של דולפינים נמצאו בחופי ספרד.  

 


עוז גופמן והדולפין הגוסס (צילום: שרה-לי גרנית, מחמ"לי)

 

הדולפין באורך של כשני מטר, אותר במצב קשה. "הוא נראה בוגר, אך סבל מרזון ותת משקל. דולפין בגילו אמור לשקול עד כ-150 קילוגרם, אך הפרט הנוכחי שקל כ-50 קילוגרם", מגלה גופמן. "שחיתי אליו כי הסירה לא הצליחה להגיע למים הרדודים ופשוט הרמתי אותו מעל פני המים. הוא היה חלש ושחה על צידו. הצלחנו להעלות אותו לסירה של העמותה שהגיעה לקראתנו. וטרינר העמותה העניק לו טיפול ראשוני, אך הסיכויים היו נמוכים מאוד להצילו".

 

על פי נתוני העמותה, נצפו שלושה דולפינים ממין סטנלה מפוספסת מאז שנת 1994. "זהו דולפין לא ביישן, אינו חברותי עם כלי שיט ואין לו סיבה להגיע למים רדודים, כך שכבר יש לנו סיבה לדאגה", מעידים השניים. לדברי גופמן, מעטים בעולם היו מצליחים לאושש דולפין במצב כה קשה. בעמותה מקווים כי רק לאחר שינותחו דגימות הפגר באוניברסיטת חיפה, ניתן יהיה לדעת את הסיבה האמיתית למותו של הדולפין.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרה-לי גרנית, מחמ"לי
צילום: שרה-לי גרנית, מחמ"לי
צילום: שרה-לי גרנית, מחמ"לי
מומלצים