שתף קטע נבחר

אפקט מצרים: המדדים צנחו ביותר מ-3.5%

טלטלת המהומות במצרים הגיעה עד לרחוב אחד העם. ת"א 25 צנח ב-3.7%, ת"א 100 איבד 3.8%, תל-טק נחלש ב-3.4% ומדד נדל"ן התרסק ב-4.8%. אמפל של יוסי מימן, השותפה בחברת הגז המצרית, צנחה ב-17.5% על רקע חשש לפגיעה באספקה לישראל

הזירה הכלכלית מגיבה להפיכה האפשרית במצרים ולחוסר הוודאות האזורי : המסחר ברחוב אחד העם בתל אביב נסגר היום (א') בירידות שערים חדות, על רקע המהומות במצרים והצניחה במדדי וול סטריט ביום שישי.

 

 

מדד ת"א 25 ירד ב-3.75% ל-1,282.56 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-3.86% ל-1,192.95 נקודות, מדד תל-טק ירד ב-3.44% ל-247.24 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-4.83% ל-345.42 נקודות.

 

המסחר בוול סטריט ננעל ביום שישי האחרון בירידות שערים חדות על רקע החששות כי המהומות במצרים יתפשטו למדינות נוספות בעולם הערבי. מדד נאסד"ק הגיב בצניחה של 2.5% ומדד דאו ג'ונס איבד 1.4%.

 

כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ מעריך כי "גם אם ישראל תצליח לעמוד בצד ולא להסתבך, עדיין סביר שמשקיעים מהעולם לא ירגישו בנוח עם השקעות כאן, וזה עוד לפני שקלול המשמעויות הכלכליות של הגדלת הוצאות הביטחון, אם הדבר יידרש, ובמיוחד אם אי היציבות תתפשט גם לשטחי גדה".

 

כתבו כלכלני בנק הפועלים כתבו בסקירתם השבועית כי "בשקלול הגורמים השונים המשפיעים על שוק המניות המקומי, אנו ממשיכים להחזיק בדעה חיובית כלפי שוק זה בראייה ארוכת טווח. שוקי העולם נהנו בחודשים האחרונים ממגמה חיובית, הן בשל 'ראלי סוף השנה', אך גם עקב התחזקות ההערכות בנוגע להתאוששות כלכלת ארה"ב. במישור המקומי, הכלכלה הישראלית נראית מצוין, עם ביצועי יתר על פני מרבית המשקים המערביים במונחי צמיחה (4.5% ב-2010, על פי אומדני הלמ"ס) ושוק העבודה".

 

ניל קורני, סמנכ"ל סיטי ישראל ומנהל חדר המסחר, אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "קשה מאוד לדעת איך זה יתקדם - ככל שהמצב במצרים לא יחזור לקדמותו, אז אנשים מאוד יזהרו מלהיכנס להשקעות בישראל עד שהמצב יתבהר".

 

לדבריו, "ראינו תגובה חריגה ביום שישי גם מבחינת המטבע - וגם הסיכון של ישראל בשווקים הבינלאומיים עלה, גם זה של טורקיה עלה. כולם מאוד נזהרים. זה לא רק מצרים יכולים להיות מקומות אחרים שיכולים להידבק מהמצב. המצב במזרח התיכון נראה פחות יציב הזרים מסתכלים על זה בזהירות רבה". 


הרס ברחובות קהיר. המשקיעים עוקבים ונבהלים.

 

אם לא די במהומות במצרים, סוכנות הדירוג מודי'ס הוסיפה בסוף השבוע האחרון חששות לגבי חובותיה הנערמים של ארה"ב. במודי'ס אמרו כי ככל הנראה תשנה חברת הדירוג בקרוב את תחזית אופק הדירוג של ארה"ב על רקע הגירעונות האדירים של המדינה.

 

מניות במרכז

בין החברות והשותפויות שעשויות להיות מושפעות מהמצב במצרים נמנות השותפות בקידוח תמר: ישראמקו (ירדה ב-0.27%), דלק אנרגיה (ירדה ב-0.91%), דלק קידוחים (ירדה ב-2.05%) ואבנר (ירדה ב-2.41%).

 

בינתיים בעל השליטה באמפל (התרסקה ב-17.15%), יוסי מימן, אמר בהתייחסות ראשונה למהומות במצרים כי הגז ממצרים לישראל זורם כסדרו. מימן, נשיא קבוצת מרחב השותפה בחברת EMG שמייצאת גז ממצרים לישראל, "אין ספק כי האינטרסים האסטרטגיים והאינטרסים הכלכליים של מצרים אינם משתנים כתוצאה מהאירועים פנימיים".

 

לפי כהנוביץ, גם החברה לישראל (צנחה ב-5.02%) שלה חוזה לאספקת גז ל-20 שנה עם חברת הגז המצרית EMG צפויה להיות מושפעת מהמהומות במצרים.

 

על רקע המצב במצרים בולטות מניות הבנקים: לאומי ירד ב-3.6%, פועלים צנח ב-4.1% ודיסקונט השיל 5.6%.

 

חברת הטקסטיל דלתא שבשליטת אייזיק דבח התרסקה ב-10.65% לאחר שדיווחה היום לבורסה כי בשל המהומות במצרים לא תפתח את שערי המפעלים שלה במדינה.

 

"כלכליסט" חשף היום כי בקרוב צפוי גל פיטורים נוסף בחברת אלווריון: השבוע, עם פרסום הדו"חות השנתיים, עתידה אלווריון (יורדת ב-5.8%) לפטר 100-150 עובדים - מרביתם ישראלים. זהו גל הפיטורים השלישי שעורכת החברה בתוך כשנתיים. אלווריון מתמודדת בזירה תחרותית מאוד, בעיקר לנוכח פעילותן של הענקיות המתחרות מסין.

 

שותפות גבעות עולם זינקה ב-7.1% לאחר שדיווחה היום על הסבר להשתלשות העניינים בשבוע שעבר.

 

מניית פלוריסטם התרסקה ב-22% וריכזה עניים לאחר שגייסה 35.8 מיליון דולר במכירת 11 מיליון חבילות של מניות ואופציות למשקיעים מישראל ומארה"ב. בית ההשקעות לידר שוקי הון שימש יועץ בהנפקה.

 

אפריקה ישראל צנחה ב-5.8% לאחר שרכשה את הבניין לשעבר של הניו יורק טיימס במטרה להפוך אותו למלון ומתחם בידור, עומדת בפני תביעה בגובה 32 מיליון דולר שהגישה נגדה חברת באולמור (Bowlmor), בטענה שהתעכבה בהקמת מרכז באולינג בנכס וניסתה לגבות מיליוני דולרים בעלויות בנייה.

 

מידרוג הורידה דירוג לסדרת האג"ח י"ג של חברת הנדל"ן רבד (ירדה ב-4.4%) שבשליטת יגאל אהובי מ־Baa1 ל־Baa2 עם אופק שלילי. "רמת המינוף הגבוהה עלולה לחייב את החברה להזרים הון עצמי לצורך ביצוע מימון מחדש, או לחלופין לשמוט נכסים אם לא תצליח לממשם", כותבים במידרוג, ומציינים כי השמטת נכסים תביא לקיטון התזרים התפעולי מפעילות שוטפת (FFO) של רבד, ולמחיקה אפשרית של הון עצמי.

 

חברת דירוג האשראי מידרוג ממשיכה להוריד את דירוג החוב של חברת האחזקות ישאל אמלט (533.7 ) , החברה־הבת של קמן אחזקות שבשליטת רוני אלרואי. ביום חמישי הודיעה מידרוג על הורדת דירוג האג"ח בשתי דרגות ל־Baa3 עם אופק דירוג שלילי, המסמן כי תיתכן הורדה נוספת בתקופה הקרובה.

 

חברת אקסלנז ביוסיינס (עלתה ב-2.7), המפתחת ומשווקת מכשור רפואי ייחודי לאבחון וניהול מחלות בדרכי העיכול והכבד, חתמה על הסכם שני בתוך חודשיים עם חברת פייזר, יצרנית התרופות הגדולה והמובילה בעולם, לשימוש במערכת ה-BreathID של אקסלנז במסגרת ניסוי קליני המבוצע על ידי פייזר בתחום מערכת העיכול. על פי הערכות בשוק, היקף העסקה יעמוד על מאות אלפי דולרים.


פורסם לראשונה 30/01/2011 10:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצרים מפגינים מרימים גופת מפגין הפיכה קהיר מצרים
צילום: AFP
מסכים אדומים בתל אביב
צילום: דנה קופל
מומלצים