שתף קטע נבחר

צילום: AFP

לראשונה מאז הסכם השלום - הצבא המצרי בסיני

בהחלטה דרמטית, התירה אתמול ישראל לשני גדודים מצריים לחצות את תעלת סואץ לכיוון שארם א-שייח. זאת, בניסיון לסייע למשטרו של מובארק להשתלט על ההתקוממות במדינה. גורמים בישראל: המהלך נועד לעבות כוחות בגזרה רגישה

בקהיר נערכים ל"הפגנת המיליון" מחר (יום ג'), אך בירושלים מודאגים יותר מהנעשה בחצי האי סיני, ובגבול רפיח בפרט: בהחלטה דרמטית בחרה ממשלת ישראל לאפשר לכוחות צבא מצרים להכניס 800 חיילים לחצי האי, לראשונה מאז נחתם הסכם השלום בין המדינות לפני יותר משלושה עשורים - כך דיווחה סוכנות הידיעות AP.

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד

  

גורמים ישראלים אמרו לסוכנות כי מדובר בשני גדודים שעברו אתמול את תעלת סואץ והתפרסו באזור שארם א-שייח, שבדרום סיני. הנקיטה בצעד יוצא הדופן, היא ניסיון ישראלי לסייע למשטרו של חוסני מובארק המתקשה להשתלט על ההתקוממות במדינה. בהסכם השלום, שנחתם ב-1979, נקבע כי חצי האי סיני יהיה שטח מפורז מבחינה צבאית. לפי שעה אין כל התייחסות רשמית ממצרים למהלך. הכוח הבינלאומי שפועל בסיני וכולל משקיפים מ-12 מדינות - סירב להגיב. גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סירב להגיב לשאלת עיתונאי בנושא במהלך מסיבת עיתונאים עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל.

 

בשיחה עם ynet אמרו גורמים בישראל המעורים בעניין כי האישור נובע, בין היתר, מהרצון הישראלי לעבות את הכוחות המצריים בגזרה הנחשבת לרגישה גם מבחינת ישראל. זאת, על-רקע החשש כי ארגוני טרור ינצלו את המצב השורר במצרים לטובת פיגועים נגד ישראל. בשנים האחרונות הפך חצי האי סיני מסדרון רחב ידיים למצבורי נשק ואמצעי לחימה העושים את דרכם מאיראן, דרך סודן לרצועת עזה.

 

מנתוני שב"כ שפורסמו באחרונה עולה כי בשנת 2010 הוברחו לרצועה מאות רבות של רקטות תקניות (רובן לטווחים ארוכים של 20 ו-40 ק"מ), כ-1,000 פצצות מרגמה, עשרות טילי נ"ט, טונות של חומרי נפץ תקני ושל חומרי גלם לייצור חומרי נפץ. חצי האי הפך גם לציר תנועה של מפגעים היוצאים מרצועת עזה ומנסים לחדור לישראל.

 

שוברים העוצר, ממשיכים להפגין

אתמול הביע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, תמיכה בשלטונו של מובארק. "קיימתי שיחות עם הנשיא אובמה, הילרי קלינטון, שר הביטחון, שר החוץ וכל גורמי המודיעין. המאמצים שלנו נועדו להמשיך לשמר את היציבות באזורנו. השלום בינינו למצרים נמשך כבר יותר משלושה עשורים ומטרתנו להבטיח שיחסים אלו ימשיכו להתקיים בכל התפתחות שתהיה במצרים", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. הבוקר הצטרף הנשיא פרס לדברי נתניהו ואמר: "לא משנה מה אומרים, אנחנו חבים למובארק תודה אמיתית על שתמיד היה סלע איתן, ופעל לשלום ויציבות במזרח התיכון".

 

צילום: AFP

 

האלימות במצרים בשבוע האחרון גבה באופן רשמי את חייהם של 97 בני אדם. ואולם, נתונים לא רשמיים מדברים על מספר הרוגים גבוה בהרבה, הנע סביב 150-160. נוסף על ההפגנות בקהיר, אלכסנדריה וסואץ, התפשטה האלימות גם לערים אל-עריש ופורט-סעיד וכן לעיירות בדואיות ברחבי סיני. התקרבות ההפגנות לגבולה הדרומי של ישראל, כך על לפי AP, היא זו שהביאה בישראל להכרה שעדיף לאפשר לצבא המצרי להיכנס לחצי האי, מאשר להשאיר אותו פרוץ.

 

אחרי בוקר שהתנהל על מי מנוחות, שבו המפגינים המצרים ושטפו את רחובות קהיר. כ-250 אלף בני אדם התכנסו בכיכר א-תחריר בקהיר, ושבו וקראו לנשיא חוסני מובארק לפרוש מתפקידו. הם אינם שועים לעוצר שהוכרז בשעה 15:00 ואמור להימשך עד מחר ב-08:00. במקביל, השביע מובארק את ממשלתו החדשה, בה שמרו על כסאם רק שישה שרים שכיהנו בממשלה הקודמת.

 

הטלוויזיה המצרית הודיעה על הפסקה מוחלטת של תנועת הרכבות בכל רחבי המדינה.

 ההערכה היא שההחלטה נובעת מרצון השלטונות למנוע הגעת מפגינים נוספים מרחבי מצרים למוקדי ההתרחשויות בקהיר, ולהקשות עליהם את ההגעה ל"הפגנת המיליון" שאמורה להתקיים מחר.

 

גם הבנקים, בתי הספר והבורסה לניירות ערך שבתו היום מפעילות זה היום השני ברציפות. אזרחים רבים המבקשים להצטייד בלחם יצרו תורים ארוכים במאפיות ובמרכולים. סמוך למוזיאון הלאומי, עצרו כוחות הביטחון לפחות 50 מפגינים שניסו להיכנס למתחם הכולל את מיטב אוצרותיה ההיסטוריים של מצרים. בנמל התעופה של קהיר שורר כאוס ובלבול גדול. אלפי תיירים צובאים על דלפקי השגרירויות וחברות התעופה הזרות בניסיון לצאת המדינה.

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק בדמות היטלר בקהיר
צילום: AP
הפגנות בעיר סואץ, אתמול
צילום: AFP
ממשיכים להפגין בקהיר
צילום: AFP
מומלצים