שתף קטע נבחר

צילום: AFP

רבע מיליון מפגינים בקהיר, תנועת הרכבות הופסקה

אחרי כמה שעות רגועות, שבו ההמונים לכיכר א-תחריר בקהיר - למרות העוצר. במקביל, השביע מובארק את ממשלתו החדשה. מצרים הפסיקה לחלוטין את תנועת הרכבות, במטרה למנוע הגעת מוחים ל'צעדת המיליון'. 6 עיתונאים מאל-ג'זירה נעצרו לזמן קצר

היום הזה התחיל בצורה רגועה במצרים, אבל בצהריים (יום ב') התאספו בכיכר א-תחריר בקהיר יותר מ-250 אלף מפגינים. כך דיווחה רשת הטלוויזיה הקטארית "אל-ג'זירה". העוצר החל היום כבר ב-3 בצהריים, אבל ההמונים שוב לא שעו לו, והמשיכו להפגין נגד מובארק. עוד דיווחה הרשת כי קהיר פנתה לירושלים בבקשה שתסייע לה ותעביר לה אמצעים לפיזור הפגנות, דיווח שהוכחש בירושלים מכל וכל.

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד

 

בנוסף, הודיעה הטלוויזיה על הפסקה מוחלטת של תנועת הרכבות בכל רחבי המדינה. ההערכה היא שההחלטה נובעת מרצון השלטונות למנוע הגעת מפגינים נוספים מרחבי מצרים למוקדי ההתרחשויות בערים הגדולות, ולהקשות עליהם את ההגעה ל"הפגנת המיליון" מחר. כוחות המשטרה המצרים עצרו בקהיר שישה עיתונאים של "אל-ג'זירה" בצרפתית, אך הם שוחררו כעבור זמן קצר..  

 

הדיווח של הרשת הקטארית על בקשה לקבלת אמצעים לפיזור הפגנות מישראל, הגיע לאחר שכבר אתמול דיווח עיתונאי מצרי ברשת ששני מטוסים ישראלים נחתו בקהיר עם אמצעים שכאלה. במשרד החוץ דחו את הטענות על הסף: "הדיווחים מופרכים לחלוטין". לדברי גורמים בירושלים, "אל-ג'זירה" ורשתות נוספות, להן יש אינטרס לפגוע במצרים, מדווחות שקרים על כך שישראל מסייעת למצרים בדיכוי ההפגנות.

 

צילום: AFP

 

תנועות המחאה במצרים קראו היום לאזרחי המדינה להשתתף מחר ב"צעדת המיליון", לציון שבוע להתקוממות הקשה במדינה זה 30 שנה. במקביל קראו מנהיגי האופוזיציה לקיים שביתה כללית מהיום. באל-ג'זירה דווח כי חמישה מעיתונאיה נעצרו בהפגנות.

 

מחאתם של הצעירים זוכה לחיבוק מצד האליטה המצרית. בין עשרות אלפי המפגינים שנמצאים יום ולילה בכיכר "א-תחריר" בקהיר, בולטים סופרים, פובליציסטים, שחקנים וזמרים מפורסמים שבאופן מסורתי תמכו באופוזיציה המצרית שביקרה את משטרו של הנשיא חוסני מובארק.

 

היום, אחרי שבימים האחרונים פינתה המשטרה את הרחובות לצבא המצרי, שבו השוטרים לרחובות. השוטרים היו אלה שהתעמתו בימים הראשונים עם האזרחים, ונסוגו בערב יום שישי. לפי "אל-ג'זירה", רבים מהם התפרסו באזורים שונים בקהיר.

 

בלייר: שינוי במצרים הוא בלתי נמנע

רשת החדשות הקטארית הפצירה בבלוגרים ובגולשים שיסייעו לה לקבל תמונת מצב על המהומות במדינה. בהודעה שפרסמה הרשת, קראה לשלוח אליה פוסטים, עדויות ראייה וסרטונים כדי להרחיב את הכיסוי של המהומות נגד מובארק.

 

שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, התייחס בצהריים להמשך ההפגנות במצרים ואמר כי השינוי בהנהגת המדינה הוא בלתי נמנע. ראש ממשלת בריטניה לשעבר לא אמר במפורש שעל הנשיא מובארק להתפטר לאלתר מתפקידו, אך הדגיש שמצרים צריכה לקיים תהליך בחירות, כך שכל שינוי בהנהגה ייעשה באופן מסודר.

 

"העם רוצה להגיע למצב שיש לו את היכולת לבטא את רצונו בבחירות חופשיות והוגנות", אמר בלייר, "אבל אני סבור שהסיסמה היא שינוי עם זהירות, משום שבה בעת, עלינו לוודא שכל שינוי שיתרחש לא יפגע בסדר וביציבות".

 

הוא חושש שלמהומות במצרים יהיו השלכות שליליות שיפגעו בתהליך השלום בין ישראל והפלסטינים. "שינוי עומד לקרות, אבל זה צריך להיות סוג טוב של שינוי", אמר בלייר, "תהליך השינוי צריך להתנהל ביציבות, כך שלא נגיע למצב גרוע יותר ונערער את האזור".

 

ממשלת מובארק החדשה

בינתיים, המשיך מובארק בסבב המינויים של הממשלה החדשה בקהיר - והיום בצהריים הוא השביע את שריו. הנשיא המצרי הודיע היום על מינויו של הגנרל מחמוד וג'די לתפקיד שר הפנים, במקומו של חביב אל-עדלי. עד כה שימש וג'די כנציב שירות בתי הסוהר וראש מנגנון החקירות הפליליות. במסגרת תפקידו, וג'די גם יהיה אחראי על שירותי הביטחון במדינה.

 

שר הפנים הקודם עלה לכותרות זמן קצר לפני פרוץ המהומות במצרים, כאשר האשים את ארגון "צבא האיסלאם הפלסטיני" באחריות לביצוע הפיגוע בכנסייה הקופטית באלכסנדריה בראש השנה האזרחית.

 

מובארק אף מינה את סמיר רדואן לתפקיד שר האוצר, במקומו של ד"ר יוסף בוטרוס ראלי. פרט לכך, מונו גם שרים חדשים במשרדי ההסברה (אנס אל-פקי), המשפטים (ממדוח אל-ברעי), החינוך (ג'אבר עספור), הנפט (סאמי פהמי) והאנרגיה והחשמל (סאמח אחמד יוסף).

 

מוקדם יותר מינה מובארק את הגנרל מוראד מוואפי לתפקיד שר המודיעין, במקומו של עומר סלימאן. מוואפי שימש בעבר כמושל מחוז צפון סיני. לפני מספר ימים מינה מובארק את עומר סולימאן לתפקיד סגן הנשיא, ואת אחמד שפיק לתפקיד ראש הממשלה. לאחר מינוים, הודיעו השרים החדשים כי "הם עומדים לימינו של הנשיא ומחזקים אותו". שישה שרים בסך הכל שמרו על תפקידם מלפני פרוץ המהומות, ובהם שר ההגנה חוסיין טנטאווי ושר החוץ, אחמד אבו אל-רייט.

 

מפלגות האופוזיציה המצריות הודיעו כצפוי כי הן מסתייגות מהרכב הממשלה החדשה. בהודעה שפרסמו, נאמר כי הממשלה החדשה אינה מקובלת עליהן, והבהירו כי ההפגנות ברחובות יימשכו עד שיתקבלו דרישותיהן.


פורסם לראשונה 31/01/2011 14:18

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. פנה לעזרה מישראל?
צילום: AP
בלייר. "הולך לקרות שינוי"
צילום: AFP
מפגינים אתמול בכיכר א-תחריר . "שינוי עם זהירות"
צילום: רויטרס
מומלצים