שתף קטע נבחר

צילום: AFP

חמינאי: "המהומות - סימן להתעוררות האיסלאם"

מנהיגה העליון של איראן שבע רצון מדעיכת משטר מובארק במצרים: "הדי קולות המהפכה האיסלאמית נשמעים שם. זו רעידת אדמה ותבוסה למדיניות האמריקנית. הציונים מודאגים יותר מכל אחד אחר". צפו בשידור החי מכיכר א-תחריר בקהיר

מצרים בוערת, נשיא תוניסיה ברח, בתימן לא מפסיקים לזעום - ויש מי שמרוצה. המנהיגה העליון בטהרן, האייתוללה עלי חמינאי, כינה הבוקר (יום ו') את המהומות במצרים ובתוניסיה "סימן להתעוררות האיסלאם, בהשראת ניצחון המהפכה האיסלאמית באיראן".

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד

 

שידור חי מכיכר א-תחריר בקהיר

 

חמינאי נשא את דרשת יום השישי שלו במסגד בטהרן. "האמריקנים והציונים מודאגים יותר מכולם מהמצב במצרים, אך הם חסרי ישע ולא יצליחו להשיג תרופה למצב". הוא תקף בחריפות את נשיא מצרים הפורש, חוסני מובארק, ואמר כי הוא "משתף פעולה עם הציונים" ושותף פעיל של ישראל בהטלת המצור על רצועת עזה.

 

"מצרים לא אפשרה לשיירות הסיוע מאיראן להיכנס לשם", הוא הסביר. "הסיבה העיקרית להתקוממות היא לא רק המצב הכלכלי, אלא תחושת ההשפלה של העם המצרי".

 

חמינאי טען גם כי האירועים במצרים יולידו השלכות מרחיקות לכת על המזרח התיכון כולו. "זו רעידת אדמה, ואם העם המצרי ימשיך הלאה הוא יביס את המדיניות האמריקנית באזור. האויבים הציונים מודאגים יותר מכל אחד אחר, כיוון שהם מודעים למה שעתיד להתרחש אם מצרים תקטע את הברית עמם".

 

קול הרעם מטהרן

בהמשך התייחסותו לאירועים במצרים בדרשה, פירש חמינאי את ההתקוממות שם כניצחון של מדיניות הרפובליקה האיסלאמית. "אחרי שנים של מאבק, העם האיראני רואה שקולו נשמע בעוצמה רבה באזורים אחרים ברחבי העולם המוסלמי. המהפכה שלנו הפיחה תקווה והפכה לדוגמה לחיקוי בזכות יציבותה ועמידתה האיתנה על עקרונותיה מול כל הלחץ".

 

חמינאי הוסיף כי למרות שהמערב מנסה להחרים את ייצוא הדלקים לאיראן, "לפי דיווחים שהגיעו אליי בימים הקרובים איראן תהפוך לעצמאית בייצור דלק ואפילו ליצואנית דלק". לדבריו, "היום כל העולם יודע שלמרות הלחץ שהן הפעילו, אמריקה, אירופה ובעלי הברית שלהן לא הצליחו להתגבר על איראן בסוגיית הגרעין".

 

מסך מפוצל: נאום חמינאי וכיכר א-תחריר

נאומו של חמינאי שודר בשידור חי בטלוויזיה האיראנית במסך מפוצל. מצד אחד הושמע נאומו של חמינאי ומן העבר השני שידור חי מכיכר א-תחריר בקהיר, שם קראו המפגינים קריאות בגנות הנשיא חוסני מובארק. החודש תציין איראן 32 שנה למהפכה האיסלאמית, ועל רקע זה טענו באיראן כי התנועה העממית במצרים היא המשך של המהפכה הזאת. בין המשטר האיראני למצרים שררה איבה מתמשכת, מאז חתימת הסכם השלום עם ישראל. 

 

למרות דבריו של חמינאי, בתנועת "האחים המוסלמים" במצרים טוענים כי אין להם כוונה להעמיד מועמד לתפקיד נשיא מצרים, לאחר תום שלטונו של מובארק. כך דיווחה רשת "אל-ג'זירה" מפי בכיר התנועה, מוחמד אל-בלתאגי.

 

יומה ה-11 של המחאה המצרית מכונה "יום העזיבה", והמפגינים מאמינים כי יצליחו בסיומו להביא לתום שלטונו של הנשיא מובארק. הנשיא המצרי מאז 1981 הודיע כי לא יתמודד בבחירות הקרובות, אך אנשי האופוזיציה דורשים ממנו לפנות את כסאו כבר עתה, והם קיבלו חיזוק מארצות-הברית, שלוחצת להדחתו ללא דיחוי.

 

הרמטכ"ל האמריקני, האדמירל מייק מאלן, אמר כי המהומות שפרצו במצרים והמתיחות במזרח התיכון במהלך השבוע האחרון הפתיעו את ארצות הברית. בראיון לג'ון סטיוארט, בתוכנית ה"דיילי שואו", הוסיף מאלן כי הוא פועל על מנת להבטיח שהצבא האמריקני יוכל לספק כל תמיכה שתידרש במצרים. מאלן הוסיף כי שוחח עם עמיתיו במצרים ווידא כי הצבא אינו מתכוון לפתוח באש נגד האזרחים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי. "קולנו נשמע ברמה"
צילום: רויטרס
הפגנה באלכסנדריה
צילום: AP
מומלצים