שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

באיראן שמחים לאיד: המצרים למדו מאיתנו

בטהרן יש מי שמקווים שמשטרו השנוא של מובארק, ידיד המערב, יוחלף במשטר הלכה כפי שקרה בארצם ב-1979. "כתוצאה מהמתנות של המהפכה באיראן, מוסלמים שוחרי חופש כמו במצרים עומדים נגד ממשלותיהם", אמר מקורב לאחמדינג'אד

רק לפני שנה וחצי הם ניצבו בעצמם על סִפּה של הפיכה , ועכשיו - הם חוככים ידיים בהנאה. בשעה שמשטר מובארק במצרים נלחם על חייו, לא ניסו בכירי דת איראנים להסתיר עד כמה הם שמחים לאידו של אחד מבני הברית החשובים ביותר של המערב במזרח התיכון. העיתון "ניו-יורק טיימס" דיווח הבוקר (שבת) כי אחד מהם אף הביע אמונה שהמהפכה האיסלאמית בארצו ב-1979 משמשת מודל למחאה הנוכחית.

 

מצרים על סף הפיכה - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

"היום, כתוצאה מהמתנות של המהפכה האיסלאמית באיראן, אנשים מוסלמים שוחרי חופש כמו העמים בתוניסיה, מצרים ומדינות ערב השכנות, עומדים נגד ממשלות הדיכוי שלהם", אמר אייתוללה מוחמד תקי מסבח-יזדי, בכיר דת קיצוני באיראן, הנחשב לבעל השפעה על הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד. מסבח-יזדי בירך את אזרחי תוניסיה ומצרים, ואמר כי הם פעלו "בהתבסס על עקרונות המהפכה האיסלאמית באיראן".

 

על רקע המחאה נגדו משטרו של מובארק, חוששים במערב מהאפשרות שאת משטרו יחליף משטר איסלאמי קיצוני, כמו זה שעשויה להנהיג תנועת האופוזיציה "האחים המוסלמים". מתנועה זו והרעיון שבו היא דוגלת צמחה למשל תנועת חמאס. בשנת 2005, כשהמשטר ריכך חלק מהמגבלות עליה, גרפה התנועה מספר גדול מאוד של מושבים בפרלמנט, הישג שהעיד על כוחה ברחוב.


מחסומים של צבא מצרים בקהיר (צילום: AP)

 

גם הבכיר השמרן מוחמד ג'וואד-לריג'אני, מזכ"ל "המועצה האיראנית העליונה לזכויות אדם" ואחיו של יו"ר הפרלמנט, עלי לריג'אני, נשמע אתמול מעודד מהמתרחש במצרים. "לדעתי, הרפובליקה האיסלאמית של איראן צריכה לראות את האירועים האלה בלי יוצא מהכלל באור חיובי", אמר. הוא הביע תקווה שממשלתו ה"אנטי-איסלאמית" של זין אל-עבדין בן-עלי בתוניסיה תוחלף ב"ממשלה של העם" - כזו שבה ישלטו גורמים איסלאמים שמרנים.

 

טורקיה: ששני הצדדים יימנעו מאלימות

לריג'אני אמר כי הוא אופטימי ביותר בנוגע למתרחש במצרים. "שם, המוסלמים פעילים יותר בתסיסה הפוליטית, ובעזרת השם, הם יכוננו את המשטר שהם רוצים", אמר.


עשן מיתמר בבירה המצרית (צילום: AP)

 

ב-1979, אחרי שנים של תסיסה עממית הדרגתית, הופל משטרו של השאה האיראני, שתחת שלטונו שררו יחסים טובים בין איראן והמערב - לרבות ישראל, ובמקום זאת הונהג משטר הלכה שיעי. על רקע העוני והמגבלות הקשות שהטיל על חופש הביטוי, ואחרי הבחירות השנויות במחלוקת שבהן ניצח אחמדינג'אד, פרצו ביוני 2009 מהומות חסרות

תקדים נגד המשטר האיראני, וכוחות הביטחון ירו למוות בעשרות בני אדם.

 

בינתיים, במדינה איסלאמית אחרת, שבאיראן בוודאי מרוצים מהכיוון שאליו צועד השלטון בה, עוקבים גם כן מקרוב אחר המתרחש במצרים. שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, הביע צער על הרג האזרחים ופציעתם במהומות במצרים, ואמר כי הוא משתתף בצערם של המצרים. "הייתי רוצה להדגיש שוב שכל הצדדים צריכים להימנע מאלימות", אמר.

 

סוכנות הידיעות "אנטוליה" דיווחה כי דבוטאולו הדגיש במהלך ביקור בבוסניה-הרצגובינה כי טורקיה אינה מעוניינת להתערב בענייניהן הפנימיים של מדינות אחרות, והביע תקווה שהעם המצרי ייצא מהאירועים האלה חזק יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משוריין שנשרף על ידי מפגינים. "לראות זאת באור חיובי"
צילום: AFP
המוני המפגינים. "במצרים המוסלמים פעילים בתסיסה"
צילום: AP
מומלצים