שתף קטע נבחר

זול ונמרץ או יקר ומנוסה? לבחור איש מקצוע לבית

בדרך לבית יש שלבים רבים, ואני נמצאת בשלישי: הוצאת היתר הבנייה ועריכת תוכנית שינויים אדריכלית. לצורך כך ניהלתי עם עצמי דיון מעמיק בשאלה: מה המחיר של בחירת איש מקצוע זול, והאם תמיד מדובר בסיכון? להלן מסקנותי

השביתה בוועדה המחוזית הכניסה אותי לתנומת סתיו-חורף כפויה בכל הנוגע להוצאת ההיתר. אבל היה לכך יתרון מה. באופן מפתיע הצלחתי לראות את חצי הכוס המלאה של העניין.

 

 

זה לא שחצי הכוס הריקה ישבה לה בשקט בפינה – היא רטנה וקיטרה לכל מי שהיה מוכן לשמוע כמה חסרת אחריות המדינה הזו וכמה היא מקשה על תושביה ואיך חזון הבניה הציוני הולך ונמוג לו בערפל. אבל חצי הכוס המלאה לחשה לי שכדאי לנצל את הזמן למינוף הפרויקט.

 

אז בעוד תיקי הכרסתני מעלה אבק במדפי הוועדה המחוזית, שינסתי מותניים כדי לערוך את תכנית השינויים האדריכלית שלי.

 

להזכירכם – קניתי מגרש כולל תכניות לקראת היתר. ההיתר אמור היה לאפשר לי יציאה מהירה לבנייה על פי תוכנית השינויים וקבלת היתר חדש תוך כדי הבנייה עצמה. אבל כידוע - עצות לחוד ומציאות לחוד. הוועדה שבתה, התיק נחר על המדף, ואני חיפשתי את עצמי.

 

4 שלבים בדרך לקו הסיום

בנקודת זמן זו עברתי כבר שני שלבים ועדיין עמדו בפני עוד 4 שלבים לקו הסיום: שלב א' הוא שלב היוזמה הברוכה – הוא כולל חלומות בהקיץ על בית קטן וגינה, חתלתול ותקווה למעט אושר בלב, בחירת היישוב, חיפוש מגרש וגילוי מבעית של טווח המחירים לעומת טווח הגדלים, התבייתות על מגרש ספציפי, שרבוט תסריט מימון משוער והחלטה נועזת לצאת לדרך.

 

שלב ב' כולל את ההשתעבדות למשכנתא, רכישת המגרש והבנה ריאלית של תחילת היקף התשלומים הנלווים למחיר המגרש עצמו. אם עברתי את שני השלבים האלה בשלום מבחינה מימונית ונפשית ויכולתי לנשק את רגבי האדמה שלי - דייני.

 

עכשיו אני בשלב ג' של הוצאת ההיתר ועריכת תכנית השינויים האדריכלית. הצורך בבחירת המהנדס והאדריכלית הוביל אותי לעריכת דיון מושכל עם עצמי בנושא: "האם זול הוא באמת יקר?" או: "מדוע תקציב נמוך דורש ניהול סיכונים מחושב?".

 

מסקנותיי הצנועות לגבי בחירת בעל מקצוע

1. מחיר: המחיר הוא פרמטר משמעותי מאוד בבחירה. סביר להניח שנשכור בעל מקצוע אשר ינוע בטווח מחיר המתאים לתקציב. לעומת זאת, חונכנו לחשוב שמי שיקר הוא גם טוב יותר ולכן אם נשתוקק להיצמד לבעל מקצוע יקרן הרי שנצטרך לחסוך בתחומים קריטיים אחרים (אלא אם כן אנחנו רוטשילד).

 

2. מקצועיות: את המקצועיות נוכל לבחון בכמה דרכים: המלצות ובחינה ויזואלית של המוצר. המלצות חשובות במיוחד כיוון שהן מאפשרות לנו ללמוד לא רק על הרמה המקצועית של המוצר אלא גם על התנהלותו של בעל המקצוע – אופיו, עמידתו בזמנים, הגמישות, המוטיבציה שלו, יחסי האנוש והיושרה. הבחינה הויזואלית של המוצר היא כמובן משמעותית והיא גם תלוית טעם סובייקטיבי.

 

3. ותק: מספר השנים והניסיון המקצועי הם פרמטר חשוב בכל דרישות קבלה לעבודה. למרות זאת, לפעמים דווקא הרוח הצעירה והיצירתיות שעדיין מפעפעת בלב מי הלא שחוק מוכיחים עצמם לא פחות.

 

4. כימיה: זהו פרמטר משמעותי לדעתי. ההתנהלות צריכה להיות נינוחה, ללא מתחים, כעסים או תסכולים. כימיה אי אפשר לכמת אבל אפשר להרגיש. כאן חשוב להתחבר לגאטס שלנו. תנו לכימיה מקום של כבוד!

 

המחיר - לא תמיד מעיד על טיב העבודה

יש אין סוף קומבינציות לכל הפרמטרים גם יחד. הכי נחשקת זו הקומבינציה של בעל מקצוע הנושא בתואר "חביב הקהל", תעריפיו נמוכים עד שפויים ומקצועיותו בשמיים. זוהי הזיקית הכי נדירה בג'ונגל הבניה הפרטית, אבל כמשמעות הפתגם: יגעת ומצאת – תאמין!

 

מחירים של בעלי מקצוע בתחום הבניה לא תמיד מעידים על מקצועיות בעליהם. לפעמים חלק לא מבוטל מהצעת המחיר כולל נתח אנטריקוט למי שמפנה אותנו אליהם: האדריכל, הקבלן, המהנדס, המתווך ועוד.

 

פעם שמעתי על איש עתיר נכסים שבנה בית עתיר תקציב. הוא לקח לעצמו אדריכל "כבד" והלה הציע לו מפקח. המפקח ביקש יותר מ-20 אלף שקל לחודש, והגביר, אם מחמת היות הכסף משחק ילדים עבורו ואם מחמת הדאווין לא מצמץ ושכר אותו לשירותיו.

 

הסתבר שהמפקח היקר (תרתי משמע) היה "ירוק" בתחומו ורצה להשתפשף על הפרויקט. הוא סגר עסקה עם האדריכל שימליץ עליו תמורת שני שליש משכרו. כך יכול היה להתהדר בפיקוח על פרויקט יוקרתי והאדריכל צחק כל הדרך אל הבנק.

 

האם הזול יכול להיות גם איכותי?

מי שיצא פראייר הוא כמובן בעל הנכס שחשב שמי שלוקח שכר גבוה נותן בהכרח את התמורה הטובה ביותר. האדריכלית א. היא בדיוק מסוג הזיקיות הנדירות האלה, רק שהיא לא מחליפה צבעים לשמחתי. קטפתי אותה רגע לפני שהבשילה, כולה סומק ובוהקת מטל, מצוידת במוטיבציה למכביר ובתאוות הסתערות על הפרויקט.

 

הכימיה, כפי שכבר סופר, הרקיעה שחקים עד כדי כך שתמיד אנו מוצאות עצמנו גולשות לפן הנשי הכולל רומנטיקה, מתכונים ופילוסופיה ואז מתנערות לפתע וחוזרות למשימת העיצוב. אז מה אם היא לא הכי יקרה בשוק? היא פשוט שוברת את הפרדיגמה של יקר שווה איכות.

 

אז מה למדנו מזה? שכאשר מציע לנו בעל מקצוע אחד בעל מקצוע אחר, צריך לבדוק אם הוא לא חותך קופון על חשבוננו. שלפעמים שווה לקחת את חסר הניסיון אבל בעל המוטיבציה, האנרגיה, הפניות והמחיר הסביר, ושתמיד כדאי להצטייד במסע שלנו במפות של לפחות 1:50.000 כדי להימנע מנפילה לבורות, שקיעה בחולות טובעניים, יובש מדברי ומפגש עם שבטי פרא.

 

והכי חשוב – מה שזול עשוי למרבה הפלא להיות גם איכותי! נקווה רק לטוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים