שתף קטע נבחר

רשות ני"ע מוזילה את תעריפי האגרות ב-40%

במהלך אישור תקציבה לשנה הקרובה, מסרה הרשות בוועדת הכספים של הכנסת כי "השנה אנו עדים להמשך הפעילות האינטינסיבית בשוק האשראי החוץ בנקאי, ובכלל זה גיוסים גדולים בשוק ההון מצד חברות ציבוריות". תקציב הרשות יצמח מ-144 מיליון ב-2010 ל-156 מיליון שקל ב-2011

רשות ניירות ערך תפחית ב-40% את תעריפי האגרות במהלך כל אחת מ-4 השנים הקרובות,  החל מהשנה הנוכחית. הרשות תממן את הגירעון שיווצר בתקציביה השנתיים מעודפי הגביה שצברה בשנים קודמות המסתכמים ב-240-300 מיליון שקל. זאת לאחר שכבר הפחיתה את האגרות ב-5 השנים האחרונות בשיעור ממוצע של 16% בשנה.

 

ועדת הכספים של הרשות החליטה לאחרונה על הרפורמה הזאת בסיכום עם אגף התקציבים באוצר, והיא תעוגן בתקנות שיובאו לאישור ועדת הכספים של הכנסת. הפחתת האגרות כבר מתבטאת בתקציב הרשות ל-2011 שאושר היום (ב') בוועדת הכספים.

 

לפי הרפורמה, אומדן ההכנסות של הרשות ירד השנה ל-133 מיליון שקל לעומת 145 מיליון בשנה שעבר, כשתקציב ההוצאות יעמוד על כ-156 מיליון לעומת 144 מיליון ב-2010.

 

תקציב רשות ניירות ערך ניזון אך ורק מהכנסותיה מהאגרות השונות ולא מתקציב המדינה. הרשות ציינה היום כי מדיניותה לאורך שנים היא להחזיר לשוק ההון את עודפי הגביה שאינם נדרשים להמשך פעילותה השוטפת. על פי הערכותיה הרזרבה הנדרשת היא לתקופת שפל מתמשכת שבה תהיה ירידה חדה בהיקף הפעילות בשוק ההון. שפל כזה עלול להביא לגירעון שוטף של בין 40 ל-50 מיליון שקל לשנה. הרשות מעריכה כי כרית הביטחון הנדרשת לה היא כ-200 מיליון שקל.

 

לפיכך החליטה הרשות ליזום לראשונה את ההפחתה הרב-שנתית של תעריפי האגרות ב-40% לשנה למשך 4 שנים באמונה כי צעד ארוך טווח יתרום למידת הוודאות הרצויה למשק ויסייע לגופים המפוקחים בהתנהלותם. הרשות הודיעה כי בתום 4 שנות הגביה המופחתת ייבחן הנושא מחדש.

 

בדברי ההסבר על תקציב 2011 אומרת הרשות כי היקפי הפעילות בשוק ההון בישראל חוזרים לממדים של טרום המשבר העולמי וגם צפויים להמשיך לעלות במהלך השנה. השנה עומדת בסימן של ריבית משקית נמוכה ובגאות בשוק הנדל"ן, "בעקבות תנאים אלה אנו עדים להמשך הפעילות האינטנסיבית בשוק האשראי החוץ בנקאי ובכלל זה גיוסים גדולים בשוק ההון מצד חברות ציבוריות, קרנות נאמנות ומכשירים פיננסיים אחרים", אומרים ברשות.

 

הרשות מציינת בתקציב כי החקיקה החדשה שאושרה לאחרונה בכנסת מחויבת הקמה של מערך אכיפה חדש אשר יקנה לה סמכויות של ענישה מנהלית של תאגידים ויחידים מפירי החוקים, לרבות הקמת מערכות של תביעה מנהלית ברשות במהלך 2011. פרויקט זה אמור לאפשר לה להתמודד עם עבריינות שלא טופלה עד היום בשל העדר כלים ובכך לחזק את כוח ההרתעה של הרשות לטובת המשקיעים בשוק.

 

הרשות מדגישה כי בחקיקה החדשה ניתנו לה שיניים גם בהרחבת סמכויות הפיקוח שלה על זירות מסחר אלטרנטיביות שלא היו מפוקחות עד היום ואשר חשפו משקיעים רבים לתרמיות, הונאות וסיכונים משמעותיים. דגש מיוחד יינתן להחמרת הפיקוח על תחום תעודות הסל ומוצרי מדדים. בענף זה נסחרות כ-460 תעודות שונות בשווי שוק של 53 מיליארד שקל. הוא מהווה מקור משיכה משמעותי למשקיעים רבים מהציבור והיקפי הפעילות בו גדלים והולכים.

 

הרשות מפקחת היום על כ-850 תאגידים מדווחים. שווי שוק ניירות הערך שלהם שנסחרים בבורסה הוא כ-1.2 טריליון שקל. שווי שוק המניות עמד בסוף 2010 על 764 מיליארד שקל ושווי שוק האג"ח עמד על 449 מיליארד שקל.

 

תקציב השכר של 201 עובדי הרשות עומד השנה על כ-61 מיליון שקל לעומת 57.4 מיליון אשתקד ל-193 עובדים, רובם מקצועיים - משפטנים, חשבונאים, כלכלנים וכו' (עלות שכר חודשי ממוצע של כ-25 אלף שקל לעובד). עלות שכרו של יו"ר הרשות עומדת על 701 אלף שקל בשנה (כ-60 אלף שקל בחודש) והיא זהה למשכורתו בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוהר גושן, יו"ר רשות ניירות ערך
צילום: יוסי זליגר
מומלצים